Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

Το μεταναστευτικό… πραξικόπημα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας
Το τελευταίο διάστημα, μόνιμη κυβερνητική επωδός είναι η συνωμοσιολογία γύρω απο κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, αποστασίες κσι λοιπές ιστορίες… αστάθειας. Κάποιοι στο σκοτάδι των εξελίξεων απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης για να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της!!!

Το προφανές των εγγενών αντιφάσεων του κυβερνητικού σχήματος δεν τους απασχολεί; Η ανιερη ιδεολογική συνύπαρξη ανθρώπων που οι πολιτικές πορείες και οι στόχοι τους δεν τέμνονται πουθενά δεν αρκεί ως εξήγηση της έλλειψης ισορροπίας; Η συμφωνία των Πρεσπών που αναιρεί τον ελάχιστο λόγο ύπαρξης των ΑΝ.ΕΛ. δεν προσφέρει αποστομωτικη απάντηση για τους κραδασμούς στην συνεργασία;
Το μόνο υπαρκτό… πραξικόπημα αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα. Τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο η χώρα μας βρέθηκε να υποχωρεί πολλά βήματα στην ανάγκη ενεργοποίησης Ευρωπαϊκών παρεμβάσεων. Τέτοιων που με αλληλεγγύη και συνεννόηση θα άρουν και δεν θα προσθέτουν βάρος σε κράτη, όπως η Ελλάδα, που υποδέχονται δυσανάλογα, για τις δυνατότητες τους, μεταναστευτικά ρεύματα.
Αντί εμπέδωσης, διεύρυνσης και εξειδίκευσης τέτοιων πολιτικών, βρέθηκαμε να αποτελούμε το εξιλαστήριο θύμα, το αντικείμενο της κοινής θυσίας. Ο Ευρωπαϊκός Βορράς δεν άντεξε για πολύ καιρό την προοπτική αμοιβαιοποίησης του προβλήματος. Κοινωνίες πληγωμένες από την οικονομική κρίση, την ανεργία και τη φτώχεια. Κοινωνίες σαστισμένες και φοβισμένες από την έξαρση της τρομοκρατίας και του ισλαμικού φονταμενταλισμού.
Μπροστά στο φάσμα της πλήρους μετατόπισης της πολιτικής ατζέντας σε θέματα οικονομικής αντοχής και εσωτερικής ασφαλείας με κίνδυνο την περαιτέρω εκλογική εκτίναξη των πιο ακραίων, πιο ανεξέλεγκτων φωνών, οι ισχυροί της Ε.Ε. κινήθηκαν προς τα πίσω, αναιρώντας κάθε θετικό βήμα. Επανήλθαμε σε φάση εθελοντικής συνεργασίας, στην επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες εισόδου, στην οικονομική συμβολή ώστε ολόκληρες περιοχές να μετατραπούν σε γκέτο, κέντρα… μόνιμης φιλοξενίας.
Καμιά οργανωμένη αντίδραση απο ελληνικής πλευράς. Καμιά στιβαρή συμμαχία να υπερασπιστεί συντονισμένα τα δίκαια του Νότου. Ίσα ίσα που για μια ακόμη φορά καταστήσαμε την χώρα μας ειδική περίπτωση. Τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί κατόρθωσαν να πετύχουν καποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Εμείς μικροί και άβουλοι περιοριστήκσμε στην αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ δίχως καν την επίσημη διαβεβαίωση οτι δεν πρόκειται για ενα πρόσκαιρο μέτρο αποκλειστικά για το 2018.
Και παλι αδύναμοι και λίγοι. Και παλι υποτελείς και μικρόψυχοι. Μια κυβέρνηση που επιλέγει να υπηρετήσει τον εκλογικό σχεδιασμό και τιε μικροκομματικές βλέψεις αναζητώντας παροδικά οφέλη, ξεπουλώντας, υποχωρώντας, υποθηκεύοντας εθνικά και οικονομικά την χώρα με την ελπίδα οι δανειστές να τις επιτρέψουν, ως αντάλλαγμα, να πουλησει στους ψηφοφόρους ως χρυσάφι κάποια γυαλιστερά χαντράκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

you may also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...