Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Τους δίνει «στεγνά» η Μόσχα: «Oι ΗΠΑ πίσω από τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών» – «Αντι-ρωσική η Ελληνική Κυβέρνηση» – «Δωράκι» στη Δύση έκανε ο Τσίπρας

Έντονο παρασκήνιο αλλά και έμμεσα μηνύματα εκατέρωθεν κρύβονται πίσω από το μίνι-διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα, μετά την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών -καθώς και στην απαγόρευση εισόδου για άλλους δύο- λόγω προσπαθειών ανάμιξής τους στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας.
Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως τίποτα δεν είναι τυχαίο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να επισημάνει κανείς είναι η χρονική συγκυρία. H γνωστοποίηση της υπόθεσης συνέπεσε με το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωατλαντική Συμμαχία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” που “έβγαλε” την είδηση, οι κατηγορίες ενάντια στους ρώσους διπλωμάτες αφορούν την απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Όπως ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα, η κίνηση της απέλσαης από ελληνικής πλευράς ήρθε ως απάντηση σε συντονισμένες προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα μας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση συνδέεται με το Σκοπιανό καθώς στα Βαλκάνια επικρατεί υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με τη Μόσχα να μη θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ανασχέσει την ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει και δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή.
Η Ελλάδα είχε ενημερώσει από τις 6 Ιουλίου τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από την Ελλάδα, για την παράνομη δραστηριότητά τους στα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό, αναφέρει το πρακτορείο. «Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών.
Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο. 
Οι κατηγορίες εναντίον των Ρώσων διπλωματών, αφορούσαν να μεταξύ άλλων για ανάμειξη σε εκδηλώσεις κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό και για προσπάθεια δωροδοκίας σε κρατικούς αξιωματούχων, σημείωσε η πηγή στο διεθνές πρακτορείο.
Μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική συγκυρία που η Ελλάδα απελαύνει τους Ρώσους διπλωμάτες, εκτιμά ο Frank Creyelman, επίτιμος Βέλγος βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, όπως αναφέρει το sputniknews.gr
«Μπορεί να είναι σύμπτωση ότι Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από την Ελλάδα την ημέρα συνάντησης του ΝΑΤΟ όπου οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να καλέσουν σε μεγαλύτερη «ανάμειξη», βλέπετε χρήματα και αμερικανικό στρατό, από τα μέλη της συμμαχίας; Δεν νομίζω (ότι είναι σύμπτωση)», επισημαίνει ο Frank Creyelman και συνεχίζει:
«Η Ελλάδα μέχρι τώρα ήταν απρόθυμη να καταδικάσει τη Ρωσία για όλα όσα πάνε στραβά στον κόσμο. Τώρα η Ελλάδα προσπαθεί να επανορθώσει για χάρη του Τραμπ ο οποίος σημειωτέον κατέκρινε σήμερα το γεγονός ότι η Γερμανία βασίζεται σε ρωσικές πηγές ενέργειας. 
Εν τέλει γι’ αυτό γίνονται όλα. Για τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας, τη διατήρηση των κυρώσεων και τέλος την εξάρτηση από τις ΗΠΑ για ενέργεια και όπλα».
Με την απόφαση να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε μία μετριοπαθή αντι-ρωσική θέση, δήλωσε ο Vladimir Bruther, αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Σπουδών.
H βόμβα όμως έρχεται από αλλού και επιβεβαιώνει πανηγυρικά τοσημερινό άρθρο του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.
Το μέλος του συμβουλίου για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της FSB, υποστράτηγος ε.α. Αλεξάντρ Μιχαΐλοφ δήλωσε τα εξής σημαντικά:
Σε σχέση με τα σημερινά γεγονότα, ξέφρασε την άποψη ότι πίσω απ’ αυτό βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες μεταφέρουν την αντιπαράθεση των υπηρεσιών τους με τις ρωσικές και στην Ελλάδα.
«Σήμερα δεν υπάρχει στην Ευρώπη ούτε μια υπηρεσία πληροφοριών, η οποία να μη δρα υπό τον έλεγχο των Αμερικανών συναδέλφων τους. Αναμφίβολα οι Έλληνες υπηρετούντες στην υπηρεσία πληροφοριών συντονίζονται σε αυτά τα ζητήματα με τους Αμερικανούς. Δεν θυμάμαι ποτέ κάτι ανάλογο στις σχέσεις μας
Δυστυχώς μας επιβεβαιώνει. Το σκεπτικό είναι πολύ απλό. Τα Σκόπια προορίζονται σαν αμερικανική «βάση» στα Βαλκάνια. Εάν ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τότε στην Ρωσία ο μόνος σύμμαχος που θα έχει απομείνει στην χερσόνησο του Αίμου θα είναι μόνο η Σερβία η οποία και θα έχει περικυκλωθεί πανταχόθεν από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Εν ολίγοις η Ρωσία κινδυνεύει να αποκλειστεί εντελώς από τον ζωτικό για αυτήν χώρο, των Βαλκανίων. Σύμφωνα με αναλυτές, η Ουάσιγκτον υλοποιεί σχέδιο, που έχει εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα για να ελέγξει τα Βαλκάνια και να αποκλείσει τη διείσδυση της Ρωσίας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι με το «κλείσιμο» του Σκοπιανού εξυπηρετούνται οι αμερικανικοί σχεδιασμοί και στην ουσία ολοκληρώνεται ο ρωσικός αποκλεισμός.
Η κατάσταση πλέον είναι δύσκολη και η σημερινή δήλωση του Andrei Klimov, δείχνει αυτό που έρχεται: «Η Ρωσία δεν έχει θεωρήσει ποτέ την Ελλάδα ως σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό από μόνο του είναι αρκετό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου