Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Έπεσαν οι τελικές υπογραφές μεταξύ Αλβανίας - Κοσόβου για κοινό σημείο ελέγχου στα σύνορά τους

Επόμενος στόχος τους η κατάργηση των συνόρων

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν συμφωνία σήμερα, Σάββατο 29/12, σχετικά με τη δημιουργία κοινών σημείων διέλευσης και ελέγχου των συνόρων βάσει της αρχής "One stop, one control". Τις τελικές υπογραφές έβαλαν οι υπουργοί Εσωτερικών Αλβανίας Sandër Lleshaj και Κοσόβου Ekrem Mustafa. Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία, τα οχήματα και τα εμπορεύματα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την επικράτεια των μερών υπόκεινται σε κοινό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές μόνο μία φορά αντί για δύο φορές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Sandër Lleshaj η συμφωνία αυτή εξοικονομεί χρόνο στους ταξιδιώτες:
«Με αυτή τη συμφωνία μειώσαμε το 50% του χρόνου αναμονής και φυσικά ο στόχος είναι να φέρουμε το χρόνο αναμονής στο μηδέν. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την πλήρη εξάλειψη των συνόρων».

Παρών κατά την υπογραφή της συμφωνίας ήταν και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι ο οποίος δήλωσε:
«Από σήμερα ξεκινήσαμε την από κοινού διαχείριση των συνόρων της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, οπότε δεν έχουμε ακόμη καταργήσει τα σύνορα μας».
Ο Αλβανός υπουργός εσωτερικών μετέφερε μήνυμα εκ μέρους του Έντι Ράμα ο οποίος δεν μετέβη στο Κόσοβο για την υπογραφή της συμφωνίας:
«Σας στέλνω τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος δεν ήθελε να έρθει διότι όπως μου είπε έχουμε καταφέρει μόνο το 50% του στόχου μας αυτή τη φορά. Μόνο όταν καταργήσουμε εξολοκλήρου τα σύνορα μεταξύ μας θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας».
Η υλοποίηση του σχεδίου για την μεγάλη Αλβανία πρό των πυλών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου