Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Εσείς στον Έβρο που ψωνίζετε από την Τουρκία, έχετε ακούσει για τη Σμύρνη,την Κύπρο,τη Θράκη, το Αιγαίο, το Σολωμό, τον Ισαάκ, τον Ηλιάκη, τον Μπαλταδώρο;



Εσείς από τον Έβρο που ψωνίζετε από την Τουρκία, έχετε ακούσει για τη Σμύρνη,την Κύπρο,τη Θράκη, το Αιγαίο, το Σολωμό, τον Ισαάκ, τον  Ηλιάκη, τον Μπαλταδώρο; 

Επιχειρηματίες της Ορεστιάδας ντύθηκαν Αη-Βασίληδες & κερνάνε στα σύνορα Έλληνες που ψωνίζουν στην Τουρκία!


Ένα πρωτοφανές σκηνικό έχει στηθεί από το πρωί στο Τελωνείο Καστανεών στο Βόρειο Έβρο, με χιουμοριστικές αλλά και απολύτως σοβαρές διαστάσεις.
Επιχειρηματίες από την Ορεστιάδα λοιπόν, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους Εβρίτες και Θρακιώτες συμπολίτες τους επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις εορταστικές αγορές τους στην Τουρκία.
Οι καταστηματάρχες, αφού όλοι τους ντύθηκαν με τη στολή του Αη – Βασίλη, χαιρετούν από το πρωί τους οδηγούς που περιμένουν στην αναμονή για να περάσουν τα σύνορα, κερνώντας τους μάλιστα από ένα μπουκαλάκι νερό αλλά και ζαχαρωτά!
«Είπαμε να κάνουμε την αναμονή τους λίγο πιο εύκολη! Ως Εμπορικός Σύλλογος, μοιράζουμε νερά και ζαχαρωτά και τους ευχόμαστε καλή χρονιά», δηλώνει ο Γιώργος Αραμπατζής, επιχειρηματίας με κατάστημα ρούχων στην Ορεστιάδα.
Παρά τα χαμόγελα όμως και την πλάκα, οι επαγγελματίες νιώθουν τουλάχιστον πικραμένοι και απογοητευμένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αφού όπως λένε οι συμπολίτες τους γυρίζουν την πλάτη.

«Το 90% των επισκεπτών στην τουρκική αγορά είναι Έλληνες συνταξιούχοι & δημόσιοι υπάλληλοι. Ο ελληνικός λαός βγάζει χρήματα με τόσο κόπο, και πάει και τα αφήνει στον Ερντογάν, σε αυτόν που μας απειλεί, που μέχρι πριν μερικούς μήνες είχε αιχμάλωτους 2 Έλληνες στρατιώτες. Αλλά εμείς ευχόμαστε καλή χρονιά στον κόσμο, και τους προκαλούμε να το σκεφτούνε από μόνοι τους», επισημαίνει ο ίδιος.
Ποια ήταν τώρα η αντίδραση του κόσμου; «Γέλιο, τύψεις, αδιαφορία, πάντως όλοι πήραν τα γλυκά! Θα είμαστε εδώ μέχρι το βράδυ και θα τους κερνάμε και στην επιστροφή!».
Να σημειωθεί ότι στα Τελωνεία του Έβρου τις τελευταίες ημέρες επικρατεί το αδιαχώρητο, με τα αυτοκίνητα που πραγματοποιούν έξοδο προς την Τουρκία να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές.
"Η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει εάν δεν παρέμβει η πολιτεία, που πρέπει αν μεριμνήσει για την πτώση της ατέλειας που πληρώνουν οι οδηγοί στα σύνορα. Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, που δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να αργήσει, ωστόσο αυτό θα γίνει", σημειώνει ο Χρήστος Τσομπανίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας.

Οι Αη-Βασίληδες με τα δώρα, σκοπεύουν να περιμένουν τους οδηγούς και στην επιστροφή!


Και ενώ οι Έλληνες του Έβρου και της Θράκης συρρέουν μαζικά στην Αδριανούπολη, την Κωνσταντινούπολη και την Κεσσάνη για τις εορταστικές αγορές τους, ο Δήμαρχος της πρώτης τους εύχεται Χρόνια Πολλά!Η ελληνική παρουσία στην Αδριανούπολη είναι τόσο μεγάλη, που ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής Ρετζέπ Γκιουρκάν, έχει αναρτήσει πανό σε όλη στο εμπορικό κέντρο της πόλης, ευχόμενος τους συμπολίτες τους Τούρκους Χρόνια Πολλά, και στους Βούλγαρους και τους Έλληνες επισκέπτες «Το 2019 να φέρει την ειρήνη και την ευτυχία για τον κόσμο. Χρόνια Πολλά».



Μια κίνηση καλοσωρίσματος και αναγνώρισης της ελληνικής παρουσίας στην τουρκική αγορά, όπου ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών ακούγεται η Ελληνική γλώσσα, με…Θρακιώτικη προφορά.
Στα τελωνεία του Έβρου επικρατεί το αδιαχώρητο, με τους επαγγελματίες από την Ορεστιάδα να προσφέρουν γλυκά στους οδηγούς στα σύνορα, καλώντας τους να το ξανασκεφτούν.

www.e-evros.gr
Μ. Κριτού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου