Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Με ιδιαίτερη ευλάβεια γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα σε όλο το χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία


Με ιδιαίτερη ευλάβεια γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα σε όλο το χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία. Αποκορύφωμα όλης της γιορταστικής ατμόσφαιρας που προηγήθηκε υπήρξε η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα Τίρανα, όπου προεξείχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και Επισκόπου Βύλλιδος κ. Αστείου καθώς και πολλών κληρικών της ιεράς Αρχιεπισκοπής. Πιστοί απ’ την πρωτεύουσα για ακόμη μια φορά γέμισαν το μεγαλοπρεπή ναό και τους γύρω χώρους όπως δοξάσουν το Θεό για την αγαπητική του θυσία να ενσαρκωθεί αλλά και για τα σπουδαία δώρα που τα τελευταία χρόνια της ανασύστασης της Εκκλησίας της Αλβανίας δωρίζει ειδικά γι αυτούς.

Διαβάστηκε το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με την τόσο επίκαιρη και ενισχυτική για το Ορθόδοξο πλήρωμα και όχι μόνο, επισήμανση «Αντίδοτο στην ανασφάλεια»
Να αναφερθεί ότι το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου αναγνώστηκε και σε όλους του άλλους ανά τη χώρα Ορθόδοξους ναούς όπου τελέστηκε η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. Το Μήνυμα με τόσο επίκαιρες αναφορές στα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, ειδικά τα φαινόμενα της διαφθοράς, την εγκατάλειψη της χώρας απ’ τους νέους κ.α. καθώς και την ευθύνη των Χριστιανών που βιώνουν το βαθύτερο νόημα της Ενσάρκωσης του Θεού, έτυχε ευρείας προβολής απ’ τα ΜΜΕ της χώρας, έντυπα ή ηλεκτρονικά.
Η Θεία Λειτουργία για άλλη μια χρονιά μεταδόθηκε απ’ την Κρατική Τηλεόραση στο σύνολο της.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στο Συνοδικό Κέντρο δέχθηκε τις επισκέψεις και ευχές πιστών της περιοχής, των διαφόρων οργανισμών και οργανώσεων που τελούν υπό την Εκκλησία καθώς και των πολιτειακών αρχών.
Ιδιαίτερα να αναφερθεί η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα, του Προέδρου της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας, Σκεντέρ Μπρουτάϊ, του Αρχηγού της Κοινότητας των Μπεκτασί, Εντμόντ Μπραχίμι καθώς και του Δημάρχου Τιράνων κ. Εριόν Βελίαϊ.
Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες τελέστηκαν επίσης και στις έδρες των υπολοίπων Μητροπόλεων της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας: υπό του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου στον Καθεδρικό της Αναστάσεως στο Αργυρόκαστρο, του Μητροπολίτη Βερατίου κ. Ιγνατίου στον Καθεδρικό του Αγ. Δημητρίου, του Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη στον Καθεδρικό της Αναστάσεως, του Μητροπολίτη Φίερι κ. Νικολάου στον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου καθώς και του Μητροπολίτη Ελμπασάν κ. Αντωνίου στον ι. Ναό του Αγίου Νικολάου.
Επίσης σε μεγάλες πόλεις και τις σημαντικές ενορίες όπου υπήρξε δυνατότητα για ιερείς έγιναν ανήμερα η Θεία Λειτουργία ή συνεχίζονται και τις υπόλοιπες μέρες του Δωδεκαημέρου.
Να αναφερθεί ότι για ακόμη μια χρονιά η πληθώρα έλευση πολιτών της Αλβανίας που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, επωφελούμενοι και της σχετικής αργίας, έδωσε ιδιαίτερο τόνο στην ατμόσφαιρα στα χωριά και τις πόλεις. Παρατηρείται ότι οι χιλιάδες πιστοί και πολίτες που έρχονται απ’ την Ελλάδα είναι φορείς και των παραδόσεων και των τρόπων που μεταφέρουν στην Αλβανία συμβάλλοντας στην συνολικότερη χειραφέτηση της κοινωνίας.
πηγη:orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου