Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Αναγέννηση στα Αντικύθηρα με την επιχείρηση «επιστροφή στο Τσιριγότο»


Eπιστροφή στο Τσιριγότο» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός φιλόδοξου εγχειρήματος, που αποσκοπεί στην αναγέννηση των Αντικυθήρων, του μικρού και σχεδόν έρημου σήμερα νησιού, το οποίο όμως είναι γνωστό παγκοσμίως τόσο για τον πολύπλοκο Μηχανισμό (τον αρχαιότερο «υπολογιστή») όσο και για το ναυάγιο. Η πρωτοβουλία της Μητρόπολης Κυθήρων να βοηθήσει συνολικά πέντε πολύτεκνες οικογένειες ώστε να μετακομίσουν μόνιμα και να ξεκινήσουν νέα ζωή στο νησάκι των μόλις 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τις απόκρημνες ακτές βρήκε γρήγορα συμπαραστάτες.
Και πλέον η υλοποίηση φαίνεται πως μπαίνει στην τελική ευθεία. Ηδη έγινε η αρχή με μια οικογένεια Αντικυθηρίων με τρία παιδιά (δύο κορίτσια και ένα αγόρι) η οποία αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο της, στο νησί – πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Στόχος είναι να ακολουθήσουν το συντομότερο άλλες τέσσερις πολύτεκνες οικογένειες, από το Κορωπί, τον Πειραιά, την Πετρούπολη και τα Λιόσια. «Κάποτε τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο είχαν 800 μόνιμους κατοίκους. Τώρα απέμειναν καμιά εικοσαριά άνθρωποι. Θέλουμε λοιπόν να ξαναζωντανέψει ο τόπος, να γεμίσει παιδικές φωνές» λέει στα «ΝΕΑ» ο μητροπολίτης Κυθήρων – Αντικυθήρων Σεραφείμ και εξηγεί: «Ξεκινήσαμε μια συλλογική προσπάθεια, σε συνεργασία με τον δήμο, την τοπική κοινότητα, την Ενωση Αντικυθηρίων, αλλά και τον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας Θεόφιλος με έδρα την Αθήνα που στηρίζει τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Αποφασίσαμε να προσφέρουμε στέγη και δουλειά σε πολύτεκνους από την Αθήνα όπου ζουν σε δύσκολες συνθήκες».





Νέοι φεύγουν από το νησί



Σύμφωνα με τον Σεραφείμ, «εγκρίθηκε σπουδαία δωρεά από την Εθνική Τράπεζα, ένα κονδύλιο 500.000 ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστούν πέντε κατοικίες στο νησί. Επίσης η Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ προτίθεται να βοηθήσει για τρία χρόνια, επιδοτώντας κάθε οικογένεια με 500 ευρώ τον μήνα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να στεριώσουν. Μακάρι να είχαμε χωράφια, σπίτια και χρήματα για περισσότερους».
Οι οικογένειες που επελέγησαν στηρίζονται από τον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας Θεόφιλος, ενώ η απασχόλησή τους στα Αντικύθηρα μπορεί να γίνει κυρίως στον αγροτικό τομέα ή τη μελισσοκομία. «Εχουμε κτήματα της ενορίας που τώρα δεν καλλιεργούνται. Αυτά θα αξιοποιηθούν. Αλλοι θα μπορέσουν να ασχοληθούν με το ψάρεμα ή τη μελισσοκομία. Εξάλλου το μέλι Αντικυθήρων είναι περιζήτητο!» προσθέτει ο μητροπολίτης. Πράγματι, μαθήματα μελισσοκομίας αναμένεται να ξεκινήσει με τη βοήθεια του Θεόφιλου μία εκ των τεσσάρων οικογενειών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού Γιάννη Ναυπλιώτη. «Θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε» αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «Μιλάμε για αξιόλογους ανθρώπους, αλλά με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Ενδεικτικά, η μία οικογένεια με πέντε παιδάκια και άνεργους γονείς ζει στον Πειραιά, σε ένα σπίτι πλήρως ακατάλληλο, το οποίο προσπαθούμε να επισκευάσουμε με τις δωρεές πολιτών».
Παραμονές Χριστουγέννων ο μητροπολίτης Σεραφείμ γνώρισε από κοντά στην Αθήνα τις πέντε οικογένειες και έδωσε δώρα στα παιδιά, ενώ όσοι εμπλέκονται στο εγχείρημα ελπίζουν να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά ζητήματα (για την κατασκευή των σπιτιών κ.λπ.) και το «νησί να γλιτώσει την ερήμωση». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τη Μητρόπολη και τεχνικούς συμβούλους ώστε να υπάρξει μια παραγωγική διαδικασία και να δούμε το θέμα από όλες τις προεκτάσεις του».

Η δασκάλα της άγονης γραμμής και οι τρεις μαθητές της

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2018 και έπειτα από 23 χρόνια σιγής, ήχησε ξανά στα Αντικύθηρα το κουδούνι του δημοτικού σχολείου, που άνοιξε για τρεις μαθητές και μία δασκάλα. Αμέσως μετά την απόφαση μιας τρίτεκνης οικογένειας που ζούσε στην Καλλίπολη του Πειραιά να επιστρέψει στο νησί – τόπο καταγωγής των γονιών -, διαδόθηκε (στις αρχές Νοεμβρίου) η είδηση ότι βρέθηκε δασκάλα για το μονοθέσιο σχολείο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των απανταχού Αντικυθηρίων. Σήμερα, η δασκάλα της άγονης γραμμής, Αλεξάνδρα Δημοπούλου, η οποία έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στην Ανδρο, στον Αστακό και στα Κύθηρα, ενώ για τρία χρόνια δούλεψε στην Ανάφη, είναι πλήρως ενταγμένη στην οικογένεια των τριών μαθητών της! Τα αδέλφια, η Αναστασία μαθήτρια της Ε” τάξης, η Σταματία στην Γ” και ο Ιάκωβος στην Α”, ζουν με τη μητέρα τους στον Ποταμό και προς το παρόν ο πατέρας της οικογένειας πηγαινοέρχεται λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. «Για όλους μας ήταν ευχάριστη έκπληξη η ομολογουμένως δύσκολη απόφαση των συμπατριωτών μας Διονύση Ανδρόνικου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου επί πολλά έτη και Δέσποινας Κατσανεβάκη, μέλους της Ενωσης και Αντικυθήριας που έχει γεννηθεί στο νησί, να μετοικήσουν με τα τρία παιδιά τους στα Αντικύθηρα» ανέφερε η Ενωση Απανταχού Αντικυθηρίων Ο Αγιος Μύρων, τονίζοντας: «Η επαναλειτουργία του σχολείου μας δίνει την αισιόδοξη αίσθηση ότι όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου