Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Γερμανός βουλευτής: Ο Nord Stream 2 θα δημιουργήσει αλληλεξάρτηση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας


Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα οδηγήσει σε αμφίδρομη εξάρτηση της Ρωσίας και της Ευρώπης, αντί να κάνει την ένωση να εξαρτάται μονομερώς ενεργειακά από τη Ρωσία, δήλωσε την Τρίτη ο κ. Γιούργκεν Τρίτεν, βουλευτής των Πρασίνων και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ.
Ο Nord Stream 2 θα δημιουργήσει αλληλεξάρτηση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και όχι μονόπλευρη εξάρτηση της Ευρώπης, υποστηρίζει ο Γιούργκεν Τρίτεν, βουλευτής των Πρασίνων στη Γερμανία.

«Το βασικό επιχείρημα ότι οι (ευρωπαϊκές χώρες) θα εξαρτηθούν από τη Ρωσία είναι λάθος. Ο αγωγός φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε αλληλεξάρτηση, επειδή οι δεσμοί μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή είναι πολύ ισχυροί», δήλωσε ο βουλευτής στο περιοδικό Der Spiegel, ερωτώμενος για το αν ο Nord Stream 2 θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή για τα συμφέροντα ασφαλείας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ο Τρίτεν τόνισε ότι, κατά κανόνα, ένας παραγωγός εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τον καταναλωτή, δεδομένου ότι ο τελευταίος έχει άλλες πηγές ενεργειακού εφοδιασμού.
«Ενώ η Ευρώπη μπορεί πολύ εύκολα να μεταβεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Κατάρ, δεν είναι τόσο εύκολο για τη Ρωσία να αλλάξει έναν καταναλωτή, θα πρέπει να κατασκευάσει νέο αγωγό φυσικού αερίου στην Κίνα» υποστήριξε ο βουλευτής.
Στο πλαίσιο του σχεδίου Nord Stream 2, δύο αγωγοί θα τοποθετηθούν στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας για να μεταφέρουν περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το έργο είναι μια κοινή επιχείρηση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom με τη γαλλική Engie, την αυστριακή OMV AG, την Ολλανδική Royal Dutch Shell και τη γερμανική Uniper και Wintershall.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου