Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Κάνουν πίσω οι Τούρκοι – Ρωσία, Αίγυπτος και Συρία εγγυώνται την ασφάλεια των Κούρδων..

Σε συμφωνία με την Μόσχα και την Δαμασκό, φαίνεται ότι ήρθαν οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας προκειμένου να αποφύγουν την τουρκική εισβολή και μία ακόμα κατοχή, όπως είχε συμβεί στην Αφρίν την περασμένη άνοιξη.
Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, οι Κούρδοι της Μάνπιτζ, είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο λύσεων: Τουρκική εισβολή ή επιστροφή στην συριακή διοίκηση.

Επέλεξαν το δεύτερο και κατάφεραν να σταματήσουν, τουλάχιστον για την ώρα, την τουρκική επίθεση: Το πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας προβλέπει, όπου επανέρχεται η συριακή διοίκηση εντός συριακού εδάφους, να μην επεμβαίνουν οι τουρκικές δυνάμεις.
Επίσης διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Δαμασκού και YPG με τη διαμεσολάβηση των μυστικών υπηρεσιών Αιγύπτου, η οποία μαζί με την Μόσχα θα είναι εγγυήτρια δύναμη στην συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων.
Συγκεκριμένα:
Η ηγεσία του κουρδικού YPG συμφώνησε με την κυβέρνηση Άσαντ την παραχώρηση του στρατιωτικού ελέγχου της περιοχής της Μάνπιτζ, λίγο πριν η 28η τουρκική Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία μπει στα εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους και ενώ η οργάνωση Ahrar al-Sharqiya, συμμάχων της Αγκυρας και πρώην μελών της Al Qaeda, είχαν εξαπολύσει επίθεση με βάση της συριακή πόλη Jarabalus που ελέγχεται από τον τουρκικό Στρατό εδώ και δύο χρόνια περίπου.
Ολα αυτά ενώ τέσσερις Ταξιαρχίες επίλεκτων δυνάμεων του στρατού της Συρίας εισήλθαν στην επαρχία του Manbij από την περιοχή Al-Arimah με άρματα μάχης, αυτοκινούμενο πυροβολικό κλπ.
Επίσης η 1η Μεραρχία Μάχης του συριακού Στρατού κατευθύνεται προς Manbij βόρεια από το κουρδικό αυτονομημένο καντόνι επί του ποταμού Sagur.
Σήμερα νέες επίλεκτες δυνάμεις του συριακού στρατού, αλλά και των Ιρανών προωθήθηκαν προς Manbij: Μονάδες της Δημοκρατικής Φρουράς, δυνάμεις της «Al Quds Al Arabi» και η 106η Ταξιαρχία πυροβολικού της Δημοκρατικής Φρουράς.
Αλλά και η η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει ενισχύσεις όπως άρματα μάχης, πυροβολικό, τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις και από τις δυτικές πόλεις της Τουρκίας! Ενισχύσεις στέλνει και ο FSA, το τουρκικό δηλαδή παρακλάδι, από Αφρίν και Jarablus.
Ολα θα κριθούν στην Μόσχα το ερχόμενο σαββατοκύριακο, όπου μεταβαίνει το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας πλην Ρ.Τ.Ερντογάν: Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου