Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Για να μην χάσουν την εξουσία μπορεί να κάνουν και πόλεμο

Print Friendly and PDF

-A +A
Για να μην χάσουν την εξουσία μπορεί να κάνουν και πόλεμο
Του Σάκη Μουμτζή
Οι δηλώσεις Σγουρίδη δεν έπεσαν από τον ουρανό. Ήταν συνέχεια των δηλώσεων του Α/ΓΕΕΘΑ και του υπουργού Εθνικής Αμύνης. Αυτό το σκηνικό κάτι σημαίνει και κάπου οδηγεί. Το φανέρωσε πάνω στην αφέλεια του ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ. Αν έχουμε θερμό επεισόδιο δεν θα έρθει προς ψήφιση στην βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
Δηλαδή ολόκληρον αντιπρόεδρο, αν ό μη γένοιτο, εμπλεκόμασταν σε σύρραξη, έστω περιορισμένη με τους γείτονες, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική επιβίωση των ΑΝΕΛ και όχι οι συνέπειες από μια τέτοια σύγκρουση. Ανοησία; Τυχοδιωκτισμός; ή κυνισμός;

Είναι γεγονός πως η ώρα της κρίσεως, πρωτίστως, για τον Π. Καμμένο πλησιάζει. Η βουλή της FYROM, παρά τις εκτιμήσεις του, φαίνεται πως θα υπερψηφίσει τα τροποποιημένα άρθρα του Συντάγματος. Συνεπώς, πολύ σύντομα η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει και στην βουλή των Ελλήνων και εκεί τα ψέμματα τελειώνουν. Ή θα πέσει η κυβέρνηση ή θα αποσυντεθεί το κόμμα των ΑΝΕΛ. Πιο πιθανό φαίνεται το δεύτερο.
Ο Π. Καμμένος δεν θα βρεθεί μόνον εκτός κυβέρνησης. Ούτε μόνον θα είναι αρχηγός κόμματος χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Θα βρεθεί και εκτός της επόμενης βουλής, βορά στα δόντια των πολιτικών του αντιπάλων και των εισαγγελέων. Αυτό τρέμει.
Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να θέλει να αποφύγει αυτήν την ψηφοφορία. Ο,τι πολιτικό κόστος ήταν να καταβάλει, το κατέβαλε, κυρίως στην Β.Ελλάδα. Εκείνο που επιδιώκει να αποδείξει στον διεθνή παράγοντα είναι η αξιοπιστία του και η αποτελεσματικότητα του να τελειώνει «δουλειές». Άλλωστε, περιθώρια αμφιταλαντεύσεων δεν υπάρχουν καθώς εισέπραξε την προκαταβολή.
Οι δρόμοι των δύο συνεταίρων χωρίζουν; Έτσι φαίνεται. Μήπως λοιπόν αυτοί οι λεονταρισμοί του Π. Καμμένου και του Σγουρίδη δεν απευθύνονται στους γείτονες, αλλά στον Αλ.Τσίπρα; μήπως του στέλνουν μήνυμα για το τι είναι ικανοί να κάνουν; Υποθέσεις εργασίας, αλλά οι καιροί είναι πονηροί και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι αδίστακτοι.
Ένα σοβαρό κράτος δεν απειλεί και δεν πουλά τσαμπουκά, αλλά μέσω παράλληλων διαύλων επικοινωνίας δείχνει την αποφασιστικότητα του στον αντίπαλο, χωρίς φιγούρες και φασαρίες. Ένα σοβαρό κράτος είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει όλες τις ενδεχόμενες απειλές.
Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να εμπλακούμε σε μια περιπέτεια για τα μάτια του Καμμένου; Αν αναλογιστούμε πως τα Ίμια ήταν ενταγμένα στο παιχνίδι διαδοχής του Αν. Παπανδρέου, σήμερα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Απλώς λέμε «η Παναγιά να βάλει το χέρι της».
Η σημερινή εικόνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δικαιώνει όλους εμάς που ευθύς εξαρχής υποστηρίζαμε πως η επικείμενη συμφωνία με την FYROM θα τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και δικαιώνει και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν άκουσε όλους αυτούς που την καλούσαν να συμμετάσχει «με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος».
Την μοίρα του Π. Καμμένου και του Αλ.Τσίπρα θα την καθορίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Είναι όμως χρέος όλων μας να φτάσουμε μέχρις εκεί με ομαλές διαδικασίες, χωρίς εθνικές περιπέτειες.

Φωτογραφία intime news
liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου