Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Τουρκία δεσμεύει περιοχές μεταξύ Χίου και Ικαρίας – Ανοίγουν «πυρ» εν μέσω Χριστουγέννων – Π. Καμμένος: «Θα σας τσακίσουμε»

Ακόμη και τις ημέρες των Χριστουγέννων η Τουρκία δεν σταματά τις αμφισβητήσεις των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με μια σειρά από παράτυπες NAVTEX, για τις οποίες δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να εκδίδει σε περιοχές που τον έλεγχο ασκούν Ελλάδα και Κύπρος, οι γείτονες «δεσμεύουν» περιοχές για τη διενέργεια ασκήσεων με τη χρήση όπλων.

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η Τουρκία μέσω του σταθμού της Αττάλειας και με την παράνομη NAVTEX 1382/18, δέσμευσε περιοχή στα νοτιοανατολικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του FIR Αθηνών, για άσκηση με τη χρήση όπλων.
Ο ίδιος σταθμός εξέδωσε μία ακόμα NAVTEX για άσκηση με τη χρήση όπλων, δεσμεύοντας περιοχή νότια της Λεμεσού για τις 26, 29, 31 Δεκεμβρίου και 2, 4 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα news.gr, ο σταθμός της Σμύρνης δεν θα μπορούσε να μείνει ανενεργός και έτσι εξέδωσε και αυτός την παράνομη NAVTEX 1402/18, με την οποία δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Χίου και Ικαρίας για την ερχόμενη Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου.
Οι NAVTEX αυτές ήρθαν ενώ το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για προκλήσεις στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, ότι: «Όλοι πρέπει να μείνουν μακριά από τις προκλήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το τίμημα θα είναι βαρύ. Αυτή είναι η συμβουλή που δίνουμε στους γείτονές μας».
Την ίδια στιγμή νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Πάνος Καμμένος, επιμένοντας να κρατά υψηλούς τόνους στη ρητορική του. «Εμείς δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, κάνουμε τα πάντα για να έχουμε την ειρήνη, αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα απόλυτα σαφές προς τους πάντες: όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο, θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε» επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι «ένα έθνος σε δύο διαφορετικές χώρες».
Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων μονάδες της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, καθώς και τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής», που βρίσκεται εν όρμω στο λιμάνι της Λάρνακας, στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στην ομιλία του προς τα στελέχη και τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ονομάζεται «Εθνικής Άμυνας» και όχι υπουργός Άμυνας, όπως σε όλα τα κράτη, γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει την ευθύνη για το έθνος».
«Έθνος δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Ελλάδος. Έθνος κοινό, Έθνος ένα, είναι το Έθνος των Ελλήνων, το Έθνος των Κυπρίων. Είμαστε ένα έθνος σε δύο διαφορετικές χώρες. Γι’ αυτό είστε και εσείς εδώ, η Ελληνική Δύναμη Κύπρου, για την προστασία του Έθνους, της Σημαίας, του Εθνοσήμου» σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως τα στελέχη των Ε.Δ. κράτησαν ψηλά την αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας «και παράλληλα καταφέραν η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος της ευρύτερης περιοχής να δημιουργήσει άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με την Κύπρο και με τις συμφωνίες που κάναμε προς το νότο με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς το βορρά με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, πριν από δύο εβδομάδες, είπε ότι η Ελλάδα πέρασε στο «plan A». Δεν είναι τυχαίο, ότι ξεκινώντας η Κύπρος για την εκμετάλλευση του φυσικού της αερίου, με την Τουρκία να απειλεί και να κατεβάζει πολεμικά πλοία, δεν είχε μόνο τη μόνιμη συνοδεία της Ελλάδος, δηλαδή την ΕΛΔΥΚ και το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά ήρθαν και οι συμμαχικές δυνάμεις για να στείλουν ένα μήνυμα «να αφήσουν ήσυχη την Κύπρο να προχωρήσει στην εξόρυξη του φυσικού της πλούτου»».
«Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, «όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει από εδώ ένας αγωγός, θα περάσει νότια της Κρήτης, θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο της Ελλάδος και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, μέσω της Ελλάδος, στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου