Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Σενάριο για εργοστάσιο LNG στην Κρήτη ρίχνει στο τραπέζι ο Γ. Μπασιάς



Γιάννα Παπαδημητρίου 
Η σημαντική προοπτική εύρεσης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι πολύ πιθανό να εγείρει και επιπλέον απαιτήσεις σε υποδομές.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία ενός εργοστασίου LNG στην Κρήτη.
Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε, για πρώτη ίσως φορά τόσο ανοικτά, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στα Χανιώτικα Νέα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπασιάς, σε περίπτωση που βρεθούν πράγματι οι αναμενόμενες ποσότητες, είναι «πιθανό να πρέπει να γίνει – θα το εξετάσουν αυτό οι εταιρείες- κάποιο εργοστάσιο υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κρήτη».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάς στην ίδια συνέντευξη «αν έχουμε φυσικό αέριο(…) χρειάζονται πιθανόν αγωγοί που θα το μεταφέρουν σε πλατφόρμες ή στην ξηρά όπου θα υπάρχουν χερσαίες εγκαταστάσεις για την υγροποίησή του και την περαιτέρω μεταφορά του».
Μια τέτοια προοπτική δεν θα πρέπει να θεωρείται διόλου απίθανη, καθώς ο κ. Μπασιάς δηλώνει πεπεισμένος ότι οι γεωτρήσεις θα βρουν φυσικό αέριο: «Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης θα βρεθεί φυσικό αέριο γιατί συγκλίνουν τα γεωλογικά χαρακτηριστικά με αυτά της Αίγυπτου/Κύπρου/Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου