Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Αυτή είναι η ζοφερή αλήθεια για την ζωή μας. Ένα «τρομακτικό» έργο τέχνης


.
Αυτή την χρόνια το θέμα είναι εμπνευσμένο από τη φράση του Καναδού καθηγητή Marshall McLuhan, «ο προφήτης του ίντερνετ» όπως έχει ονομαστεί, «το μέσο είναι το μήνυμα».
Tο Light festival, το ετήσιο φεστιβάλ φωτός, αυτές τις ημέρες «τρέχει»  στον Άμστερνταμ με 30 φωτεινά έργα καλλιτεχνών να έχουν εγκατασταθεί σε διαφορετικά σημεία της πόλης και να εντυπωσιάζουν.
Η φράση του Marshall McLuhan, περιλαμβάνεται στο βιβλίο Understanding Media: The Extensions of Man, που εκδόθηκε το 1964 και πραγματεύεται τη σχέση μέσου και μηνύματος και πόσο το πρώτο επηρεάζει την κοινωνία.

Από τα έργα ξεχωρίζει ένα  η φωτογραφία του οποίου κάνει τον γύρο του κόσμου, αφού εκφράζει τις τραγικές επιπτώσεις της τεχνολογίας και του ίντερνετ στην κοινωνία και την ζωή κάθε απλού ανθρώπου.
«Απορροφημένοι από το Φως»
Το έργο είναι του βρετανικού studio Design Bridge και του Gali May Lucas, με τίτλο «Απορροφημένοι από το Φως»(Absorbed by Light). Πρόκειται για ένα γλυπτό, το οποίο αναπαριστά τρεις ανθρώπους καθισμένους σε ένα παγκάκι, να κοιτάζουν εντελώς απορροφημένοι τις οθόνες των κινητών τους. Eνα ζευγάρι, μία κοπέλα καθισμένη στην άλλη άκρη, όλοι προσηλωμένοι στην οθόνη. Μαζί ή μόνοι; Κοινωνικά δικτυωμένοι ή αποξενωμένοι;
Οι φιγούρες καθώς σκοτεινιάζει φωτίζονται από το κινητό και τα πρόσωπα τους φαίνονται πιο έντονα.
Ρεαλιστική αναπαράσταση
Το έργο έχει τοποθετηθεί έξω από το μουσείο Hermitage, ενώ ο καλλιτέχνης μιλά για αυτό ως «μία ρεαλιστική αναπαράσταση της σύγχρονης πραγματικότητας» και στ’ αλήθεια έρχεται να μας βάλει για μία ακόμα φορά σε σκέψεις, για το κατά πόσο χρησιμοποιούμε σωστά την τεχνολογία και ποιος είναι ο αντίκτυπος στις προσωπικές μας σχέσεις αλλά και την ουσία της επικοινωνίας στην σημερινή κοινωνία. Το έργο θα βρίσκεται εκεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Πηγή: Politis Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου