«Δεν πρόκειται για τεχνολογικό ή οικονομικό ζήτημα, αλλά για καθαρά πολιτικό», ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος σχετικά. Για να ξεπεράσουν αυτό τον σκόπελο Τούρκοι και Πακιστανοί συμφώνησαν να αναζητήσουν αλλού κινητήρες, με πιθανές λύσεις στη γαλλική και πολωνική αγορά.
Η ΤΑΙ ελπίζει πως θα μπορέσει να υλοποιήσει την συμφωνία εντός πέντε ετών. Η αμερικανική απαγόρευση σχετίζεται με την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400 ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος από την αμυντική έκθεση IDEAS 2018 που πραγματοποιήθηκε στο Πακιστάν. Ο ίδιος δήλωσε πως μελετάται και η λύση κινεζικών κινητήρων.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει αυτά που γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν από λίγες ημέρες, για την απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου που ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία θα αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 αν παραλάβει τους S-400, ενώ θα μπει στοπ & σε ανταλλακτικά!
Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να παραδώσουν το μαχητικό στην Τουρκία, εάν και εφόσον η Άγκυρα παραλάβει τους S-400. Βέβαια τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Β. Πούτιν έχουν δηλώσει επανηλειμμένα, πως η υπόθεση έχει κλείσει.
Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως τα F-35 είναι μία υπόθεση τελειωμένη. Η Τουρκία δεν τα παραλαμβάνει και τότε ανοίγει ο Ασκός του αιόλου για την Άγκυρα. Βέβαια εάν οι Τούρκοι κάνουν πίσω και ακυρώσουν το ρωσικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, τότε όλα θα αλλάξουν, όμως κάτι τέτοιο δείχνει αδύνατο να λάβει χώρα.
Το ζήτημα βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι τι κάνει η Ελλάδα. Όπως και να έχει η Τουρκία εξοπλίζεται σαν αστακός, με την χώρα μας απλά να αναμένει την αναβάθμιση των F-16. Σίγουρα αυτή πρέπει να γίνει, όμως δεν σώζει την κατάσταση. Θέλει άμεσες κινήσεις, διότι μπορεί να βρεθούμε γυμνοί αμυντικά τα επόμενα χρόνια μπροστά στην Τουρκία.
Από ότι φαίνεται η προκλητικότητα και το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό από τον Ερντογάν, δεν μένει ατιμώρητο. Το εν λόγω περιστατικό ίσως είναι μόνο η αρχή.