Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Όταν τους βγάζαμε τις κουκούλες βλέπαμε παιδάκια…

Ανήλικοι, παιδιά «προβληματικών οικογενειών» και ελάχιστοι «επαγγελματίες κουκουλοφόροι» ήταν εκείνοι που τα έκαναν γυαλιά καρφιά το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση των πορειών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη.




Είναι χαρακτηριστικό και παράλληλα σοκάρει, αν αναλογιστούμε που οδηγείται η κοινωνία μας, η λέξη που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο δρόμο για να προστατεύσουν την πόλη όταν τους ρωτάμε ποιο είναι το προφίλ των βανδάλων;



Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Στολάκη της εφημερίδας «δημοκρατία» Β. Ελλάδος κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ της Πέμπτης προσήχθησαν συνολικά 52 άτομα, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 15 συλλήψεις. Από τους 15 συλληφθέντες οι δυο ήταν αλλοδαποί και οι 13 ημεδαποί. Τέσσερις από αυτούς ανήλικοι ηλικίας 16 και 17 ετών (ένας δεκαεξάχρονος, μια 17χρονη και άλλοι δυο 17χρονοι), ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία συλληφθέντας ήταν μόλις 27 ετών.
«Όταν τους βγάζαμε τις κουκούλες βλέπαμε κάτω από αυτές να υπάρχουν παιδάκια. Περιθωριοποιημένα από παρέες που βρήκαν ευκαιρία να τα σπάσουν. Ελάχιστοι από αυτούς ήταν σκληροπυρηνικοί αναρχικοί» σχολιάζει στη «δημοκρατία» αστυνομικός που δέχτηκε δεκάδες αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ εκείνο το βράδυ.
Άλλος αστυνομικός περιγράφει πως πρόκειται για «πιτσιρίκια με γυαλιά ηλίου τα οποία από μακριά φαινόταν ότι ήθελαν να προκαλέσουν φθορές».
Στους συλληφθέντες, υπάρχει ανήλικος ο οποίος όπως προέκυψε από την έρευνα ανήκει σε «προβληματική οικογένεια» και στο παρελθόν το είχε «σκάσει» από το σπίτι του δυο φορές.
«Είδα έναν πατέρα στην Αστυνομική Διεύθυνση εξοργισμένο να θέλει να πλακώσει τον γιο του» μαρτυρά αστυνομικός. Ο νεαρός που χρησιμοποίησε πιστόλι φωτοβολίδας εναντίον των ΜΑΤ είναι αλλοδαπός 22 ετών. Σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται για άτομα γνωστά στις Αρχές» λέει στη «δημοκρατία» ανώτατος αστυνομικός παράγοντας.
«Μένει να δούμε ποιες ποινές θα επιβληθούν στους συλληφθέντες» σχολιάζει δεικτικά σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως η 6η Δεκεμβρίου μετατράπηκε σε επέτειο βίας κι αυθαιρεσίας. 
Οι έντεκα από τους 15 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.




Μέσα «έσπαγαν», έξω πουλούσαν ναρκωτικά!
«Δεν άφησαν τίποτα όρθιο! Ξήλωσαν μέχρι και τα κουφώματα της γραμματείας. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη αφού καταστράφηκε το αρχείο της Σχολής από το 1942». 
Με αυτή τη φράση ο αναπληρωτής Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Συμεών Πασχαλίδης περιγράφει λίγες ώρες μετά τα επεισόδια της Πέμπτης που ακολούθησαν τις πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου τι αντίκρισε ο ίδιος και οι πρυτανικές αρχές όταν οι κουκουλοφόροι και οι καταληψίες εγκατέλειψαν το χώρο.
«Έχουν τελειώσει τα δάκρυα. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει» συμπληρώνει απογοητευμένος και αποκαλύπτει, σε μια προσπάθεια να δείξει το μέγεθος της ανομίας που επικρατεί στους χώρους του ιδρύματος, ότι την ώρα που «έπεφταν» βροχή τα δακρυγόνα και οι μολότοφ, τον προσέγγισαν στο campus για να του πουλήσουν… ναρκωτικά!
Οι καταληψίες της Θεολογικής Σχολής, που μπήκαν στο χώρο από το βράδυ της Τετάρτης τα έκαναν γυαλιά καρφιά! Λεηλάτησαν γραφεία, αγιογραφίες, κατέστρεψαν προτζέκτορες, έκλεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σκληρούς δίσκους, ενώ κατέστρεψαν ολοσχερώς και έγγραφα του ιστορικού αρχείου του Τμήματος.
«Έκλεψαν μέχρι και εκπαιδευτικές ταυτότητες» υποστηρίζει ο κ. Πασχαλίδης. Το κόστος ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ενώ η Σχολή θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.
«Δεν πάει άλλο» λέει ο κ. Πασχαλίδης. «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θρηνεί σήμερα» σχολίασε το ΑΠΘ σε ανακοίνωσή του και ζήτησε από την Πολιτεία και τους θεσμικούς παράγοντες να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προστασία του Πανεπιστημίου.
Για «βολική απραξία» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η τοπική ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση να «καθαρίσουν τα Πανεπιστήμια από τις συμμορίες».
Από το στόχο των βανδάλων δεν «γλίτωσε» ούτε το εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στη στάση «Συντριβάνι». Από νωρίς χθες το πρωί άνθρωποι της εταιρίας βρέθηκαν στο σημείο και έκαναν αυτοψία στα καμμένα.
Από το περιβάλλον του προέδρου της εταιρίας πάντως, Γιάννη Μυλόπουλου σχολίαζαν στη «δημοκρατία» ότι οι ζημιές είναι επιφανειακές και δεν υπέστη βλάβες ο σταθμός στο εσωτερικό του. Οι ίδιες πηγές έλεγαν επίσης ότι το «ΜΕΤΡΟ δεν είναι στόχος των κουκουλοφόρων και πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο και συγκυριακό περιστατικό αφού πρόκειται για ένα μέσο λαϊκό που απευθύνεται στους οικονομικά αδύναμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου