Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΜΗΝΟ-ΠΑΤΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ μέγ

Έξι νομοσχέδια βρίσκονται υπό επεξεργασία και αναμένεται να έρθουν στη Βουλή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
 
Προεκλογικές κινήσεις από το υπ. Παιδείας για το επόμενο δίμηνο.

 
Μπαράζ νομοσχεδίων αναμένεται από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου το πρόσεχες δίμηνο, προκειμένου να εξυπηρετήσει στόχους προεκλογικού χαρακτήρα. Συνολικά έξι νομοσχέδια είναι υπό επεξεργασία σε διαφορετικά στάδια το καθένα από τα αρμόδια επιτελεία του υπουργείου Παιδείας. Πρώτα στη σειρά είναι το νέο σύστημα εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το σύστημα διορισμών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα υπόλοιπα ν σ αφορούν συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με TEΙ, με στόχο να εμφανιστεί πιστή στη φιλολαϊκή δέσμευση της περί ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ η κυβέρνηση διό του υπουργείου Παιδείας θα καταθέσει προς ψήφιση την πρότασή της για τη νέα δομή του λυκείου και το σύστημα εξετάσεων. Βέβαια, το τελικό σχέδιο κατέληξε να προβλέπει πρόσβαση μόνο σε χαμηλής ζήτησης τμήματα, και δη περιφερειακών ΑΕΙ, και μάλιστα με ένα απολυτήριο για το οποίο οι τελειόφοιτοι λυκείου θα περνούν από εξετάσεις με θέματα σε επίπεδο περιφέρειας. Βάσει της πρότασης, εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψουν περίπου 10.000 θέσεις στα ΑΕΙ, στις οποίες οι απόφοιτοι λυκείου θα εισαχθούν χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κατά τα λοιπά, οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων για να διεκδικήσουν θέσεις σε τμήματα υψηλής και μεσαίας ζήτησης θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, όπως και σήμερα, ενώ στη διαμόρφωση των τελικών μορίων θα μετράει κατά 10% ο βαθμός του απολυτηρίου.

Το σύστημα διορισμών θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: στην προϋπηρεσία, στα επιστημονικά ακαδημαϊκά κριτήρια και στα κοινωνικά κριτήρια. Η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται κλιμακωτά, ενώ Θα τεθεί πλαφόν ανώτατης προϋπηρεσίας.
Τα νομοσχέδια στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφορούν το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τις συγχωνεύσεις της ΑΣΠΑΠΈ με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, του ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο της ίδιας Περιφέρειας, του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Πάντως, ήδη καταγράφεται σημαντική έλλειψη προσωπικού στο Παν. Δυτικής Αττικής, που προήλθε από συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αποφασίσουν χθες κατάληψη έως και σήμερα.
Από την άλλη, αντιδράσεις προκαλεί η επισημοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Καθηγητές και φοιτητές της Νομικής Θράκης αποφάσισαν το κλείσιμο της σχολής έως την Τετάρτη, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από τοπικούς βουλευτές. Στο ίδιο πλαίσιο αντιδρά η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου