Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

H Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ορκίστηκε ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γεωργίας



H εκλεγμένη πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ορκίστηκε την Κυριακή, ξεκινώντας και επίσημα τη θητεία της εν μέσω διαμαρτυριών. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αποκτά τον προεδρικό θώκο στην ιστορία της Γεωργίας.
«Εγώ, η Πρόεδρος της Γεωργίας, ενώπιον του Θεού και του λαού, ορκίζομαι να συμμορφωθώ με το σύνταγμα, την ανεξαρτησία της χώρας, την ενότητα και το αδιαίρετο της, φροντίζω για την ασφάλεια των πολιτών και την ευημερία τους, την σωστή διαβίωση του λαού μου και την πατρίδα », δήλωσε η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι κατά την τελετή ορκομωσίας της.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αποκτά τον προεδρικό θώκο στην ιστορία της Γεωργίας. 
Η τελετή ορκομωσίας, η οποία μεταδόθηκε από γεωργιανές τηλεοπτικές εκπομπές και διήρκησε περίπου 40 λεπτά, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Telavi, στο μεσαιωνικό κάστρο Batonis Tsikhe.
Περίπου 1.800 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Ωστόσο η τελετή επισκιάστηκε από διαμαρτυρίες.
Νωρίτερα σήμερα οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κατευθύνθηκαν προς την Telavi για να διαμαρτυρηθούν ζητώντας πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης προεδρικής ψηφοφορίας.
Ωστόσο η πορεία τους διακόπη από την αστυνομία, σύμφωνα με το Γεωργιανό Υπουργείο Εσωτερικών.
Τα αυτοκίνητα έπρεπε να σταματήσουν περίπου 30 χιλιόμετρα από την Telavi λόγω της αστυνομικής απαγόρευσης και οι ακτιβιστές αποφάσισαν να φτάσουν στην πόλη στα πόδια.
Σφοδρή σύγκρουση ακολούθησε όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τα μπλόκα της αστυνομίας και να μετακινήσουν τα περιπολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου