Μάλιστα πολλές από τις ιδέες τους είναι τόσο πρωτότυπες που κάνουν με την πρώτη στιγμή εντύπωση. Με μία από αυτές θα ασχοληθεί το νέο τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos.gr
Την ώρα που οι νέοι άνθρωποι δεν βρίσκουν κανένα μέλλον στην Ελλάδα και αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που πασχίζουν να δημιουργήσουν στην χώρα τους.
Μάλιστα πολλές από τις ιδέες τους είναι τόσο πρωτότυπες που κάνουν με την πρώτη στιγμή εντύπωση. Με μία από αυτές θα ασχοληθεί το νέο τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos.gr και αναφερόμαστε σε μία παρέα γεωργών και κτηνοτρόφων από τα Φάρσαλα που για ακόμη μία χρονιά γίνονται μοντέλα και εκδίδουν το δικό τους ημερολόγιο!
Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
Το ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπιάς για το 2019 απαρτίζεται από φωτογραφίες των εννέα Λαρισαίων σε στιγμιότυπα που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών τους. Ο εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο κτηνοτρόφος Ηλίας Τσούτσος, που μας μίλησε για τους σκοπούς αυτούς του ημερολογίου αλλά και για ποιόν λόγο δεν ακολούθησε την μόδα της φυγής από το χωριό για κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο ή το εξωτερικό.
Μιλώντας για το φωτογραφικό αποτέλεσμα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: «Το εξώφυλλο του ημερολογίου έχει γίνει σε στούντιο φωτογραφίας. Το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο και είχαμε πολύ ανεβασμένη διάθεση, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το χωριό μας».
Σε ερώτηση για το πώς προέκυψε η ιδέα του ημερολογίου μας είπε: «Είμαι Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο στο χωριό Σκοπιά Φαρσάλων. Είμαι 8 χρόνια στον Σύλλογο και έχουμε κάνει τα πάντα από ημερολόγια. Αρχίσαμε με όλα τα σημεία του χωριού και κάποια στιγμή σκεφτόμασταν τι άλλο να κάνουμε. Ετσι μου ήρθε αυτή η ιδέα του να κάνουμε ένα ημερολόγιο που θα απλά θα δείχνει την καθημερινότητά μας και απευθύνθηκα στους υπόλοιπους νέους του χωριού, στους φίλους μου, στα παιδιά που είμαστε όλοι μαζί».
Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο ημερολόγιο με μοντέλα τους ίδιους και είχε περισσότερο ενδιαφέρον από ότι θα περίμεναν οπότε οι απαιτήσεις αλλά και οι προσδοκίες για το νέο εγχείρημα είναι πολύ μεγαλύτερες . Ο Ηλίας Τσούτσος δήλωσε πως τα έσοδα από τα ημερολόγια καταλήγουν στον Πολιτιστικό Σύλλογο αλλά και σε ενέργειες που γίνονται στο χωριό, όπως η αναπαλαίωση του σχολείου ή η δημιουργία ενός ξενώνα για τους επισκέπτες.
Πίσω από τις πόζες κρύβεται ένας αγώνας διαρκείας
Πίσω όμως από τα χαμόγελα και τις πόζες υπάρχει και μία μόνιμη πάλη με την καθημερινότητα που δεν είναι καθόλου φιλική. Ο 30χρονος κτηνοτρόφος, μπορεί να πήρε το πτυχίο του στην διαιτολογία και την διατροφολογία αλλά δεν επέλεξε να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα και αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον δοκιμαζόμενο στην Ελλάδα κτηνοτροφικό κλάδο.
Εννοείται πως τα πράγματα σε αυτό του το εγχείρημα μόνο εύκολα δεν είναι:«Διατηρώ πρόβατα στη Σκοπιά, ένα μικρό χωριό 200 μόνιμων κατοίκων το οποίο βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αφού είναι κοντά σε Λάρισα, Βόλο και Λαμία. Τα πράγματα στον αγροτικό τομέα είναι πολύ δύσκολα, η πτώση των τιμών είναι συνεχής. Ηθελα να κάνω κάτι δικό μου, να μην είμαι υπάλληλος κανενός. Αν και δύσκολα, καταφέρνω να τα βγάζω πέρα, ενώ έχω και αρκετό ελεύθερο χρόνο να πίνω τον καφέ μου με φίλους και να κάνω εκδρομές».
Συνεχίζοντας μας είπε για την κακή νοοτροπία που υπάρχει στον αγροτικό τομέα:«Πολλές φορές ψάχνουμε ανθρώπους για τις αγροτικές δουλειές και δεν υπάρχουν. Ολοι ψάχνουμε την διέξοδο από την κρίση αλλά λίγοι θυμόμαστε ότι στο παρελθόν την Ελλάδα την έχει σώσει ο πρωτογενής τομέας που αυτή την στιγμή στην Ελλάδα παρακμάζει. Τόσο εγώ όσο και οι άλλοι νέοι άνθρωποι που παλεύουν με την κτηνοτροφία και την γεωργία δίνουμε μία καθημερινή μάχη γα την επιβίωσή μας και ίσως για κάποιους μπορούμε να γίνουμε και το παράδειγμα επιστροφής της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα. Βέβαια σε αυτό θα πρέπει πρώτα από όλους να βοηθήσει και το κράτος στηρίζοντας τον Ελληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».
Αναζητώντας τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ως κτηνοτρόφος μας περιέγραψε μία τραγική κατάσταση καθώς όπως είπε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και η δουλειά που κάνουμε προφανώς και δεν ανταμείβεται. Για να σας μιλήσω για την κτηνοτροφία με την οποία ασχολούμαι εγώ θα πρέπει να σας πω ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να μην επιδοτούμαι για τα ζώα που έχω. Ακούγεται απίστευτο αλλά παίρνω επιδότηση για τα 100 ζώα που είχα το 2014. Τώρα με αγώνα και πόσο έχω 250 αλλά δεν τα πληρώνομαι. Επίσης άλλο ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι το βάπτισμα του ξένου γάλακτος. Ερχονται βιομηχανίες που παίρνουν γάλα από το εξωτερικό και το φέρνουν στην Ελλάδα παρουσιάζοντάς το ως ελληνικό. Και αυτό το κάνουν εκμεταλλευόμενες την πολύ χαμηλή φορολογία που υπάρχει στις ξένες χώρες».
Μάλιστα για το τελευταίο θέμα μας μίλησε για τις μεγάλες ευθύνες που έχει η πολιτεία η οποία πρέπει να έχει ενεργοποιημένα όλα τα συστήματά της για να εμπιστευτεί και ο καταναλωτής αλλά και ο κτηνοτρόφος: «Ο έλεγχος της αγοράς κρέατος και γάλακτος πρέπει να είναι απόλυτος και αμείλικτος «από τον στάβλο μέχρι το πιάτο» προασπίζοντας με αυτό τον τρόπο και το εισόδημα των κτηνοτρόφων αλλά και την ασφάλεια του καταναλωτή».
Στο ημερολόγιο, εκτός από τον Ηλία, συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι Σωτήρης, Νίκος, Σωτήρης και Βάιος και οι αγρότες Θανάσης, Σπύρος, Κωνσταντίνος και Σπύρος, πολλοί από τους οποίους είναι κάτοχοι πτυχίων, αλλά αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με τη γη και τα ζώα τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν ισχυρή παρουσία στα κοινά.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου