Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Το ΔΝΤ θα διαθέσει την πρώτη δόση του πακέτου δανείων 3,9 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προσφέρει σύντομα πολύτιμη οικονομική ανάσα στο Κίεβο, με σκοπό να υποβοηθήσει την προσπάθεια του τελευταίου για την επίτευξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παράσχει σύντομα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας την πρώτη δόση 1,4 δισ. δολαρίων από ένα νέο πακέτο δανείων αξίας 3,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ταμείου.
«Η έγκριση της SBA επιτρέπει την άμεση εκταμίευση ενός δισ. SDR (περίπου 1,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ)», ανέφερε η ανακοίνωση την Τρίτη.

Η υπόλοιπη οικονομική βοήθεια θα είναι διαθέσιμη μετά την ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων, πρόσθεσε το ταμείο.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η πίστωση θα παρέχει μία «ασπίδα» για τις ουκρανικές αρχές, ώστε να μπορέσουν να επιβάλουν τις οικονομικές τους πολιτικές κατά τη διάρκεια του 2019 και να επικεντρωθούν στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Το ταμείο και η ουκρανική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για το πρόγραμμα δανείων διάρκειας 14 μηνών τον Οκτώβριο και υπόκειτο στην έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ.
Το Κίεβο λαμβάνει δάνεια στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας του EFF ύψους 17,5 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ. Τα δάνεια, τα οποία αποτελούν μέρος τετραετούς προγράμματος με στόχο την αναζωογόνηση της ουκρανικής οικονομίας, εγκρίθηκαν από το ΔΝΤ το 2015. Μέχρι στιγμής, το Κίεβο έχει λάβει τέσσερις δόσεις ενίσχυσης ύψους 8,7 δισ. δολαρίων.
Το ΔΝΤ πάγωσε τις ενισχύσεις τον Απρίλιο και η πέμπτη πληρωμή δεν καταβλήθηκε ποτέ επειδή η Ουκρανία δεν είχε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις του ταμείου, όπως η ίδρυση ενός δικαστηρίου κατά της διαφθοράς, κανονισμοί για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου και μια ανανεωμένη φορολογική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου