Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε δώρα και επιδόματα του Δημοσίου


«Πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρνει σήμερα, Δευτέρα, η απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των συμβούλων Επικρατείας, οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/2012 αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Ωστόσο, λόγω της αντισυνταγματικότητας, παραπέμπει για τελική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οι περικοπές άρχισαν να «τρέχουν» από 1-1-2013 και σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας «ο νομοθέτης όφειλε αποφαινόμενος τεκμηριωμένα για την αναγκαιότητα του μέτρου να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών και να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς για τον επιδιωκόμενο δημόσιο σκοπό της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και εάν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης περικοπής αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, και συνδυαζόμενες με τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Στο πολυσέλιδο σκεπτικό τους (2626-2635/2018) οι δικαστές αναγνωρίζουν ότι ο νομοθέτης, εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες, μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο επισημαίνουν: «Με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά, περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα, δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περεταίρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών». Και προσθέτουν ότι «επιδόματα, εορτών και αδείας συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από τον μισθό του καθενός».
Τέλος, καταλήγουν ότι «ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορότητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα».
Δημοσιονομική «βόμβα» από τα αναδρομικά
Δικαστικές… νάρκες στα θεμέλια του προϋπολογισμού βάζουν τα αναδρομικά, που διεκδικούν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, αναδρομικά που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.
Το «κύμα» αγωγών από συνταξιούχους και εργαζόμενους για τη διεκδίκηση αναδρομικών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, ενώ με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζεται η έκδοση πρωτόδικων αποφάσεων για επιστροφή των κομμένων δώρων και επιδομάτων σε συνταξιούχους και εργαζομένους που προσφεύγουν στα δικαστήρια.
Μόλις χθες, εξάλλου, το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ, κ.λπ.
Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι άλλωστε η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μπαράζ των προσφυγών και των αποφάσεων από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που συνέταξε για τη χώρα μας.
Όπως αναφέρεται, «οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τα δημοσιονομικά ρίσκα και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα εφόσον χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι».
Στο μεταξύ, ενδεικτικό είναι και το καμπανάκι από το Γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής για τον κύκλο των δικαστικών αποφάσεων καταβολής αναδρομικών.
Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει μια ειδυλλιακή εικόνα, μοιράζοντας μερίσματα και επιδόματα, δικαστικές αποφάσεις που ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους και αφορούν τη διεκδίκηση αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, αποτελούν δημοσιονομικές νάρκες που πιθανόν να σκάσουν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
Αν τελεσιδικήσουν θετικά οι υποθέσεις αυτές για όσους προσφεύγουν, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου κατά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο λογαριασμός για το Δημόσιο εκτιμάται από έγκυρες πηγές ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ.

dictyo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου