Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ψάχνοντας για την ιδεολογική απάντηση της Δεξιάς


Γράφει ο Γιάννης Χολίδης, Υπ. Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας
Η Δεξιά πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις απέναντι στα προβλήματα των πολιτών. Ο κόσμος μετά το 2008 πλην ελαχίστων χωρών στράφηκε προς κεντροδεξιά πολιτικά σχήματα για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών και την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης που μαζί της έφερε στην »επιφάνεια» και την αύξηση των κοινωνικών αντιθέσεων.
Η μετανάστευση, η αποτυχία της παγκοσμιοποίησης, η »δαιμονοποίηση» της Ε.Ε. και οι κοινωνικές ανισότητες έφεραν τα Άκρα στα αριστερά και δεξιά του πολιτικού φάσματος στην επιφάνεια. Η Δεξιά του Ντε Γκώλ και της Θάτσερ θα πρέπει να γίνει ο οδηγός για τον επαναπροσδιορισμό της Δεξιάς στην Ευρώπη και τον Κόσμο.

Οικονομικός φιλελευθερισμός με κοινωνικό πρόσημο, ανάδειξη των κοινωνικών παραδόσεων ως βάση για την πρόοδο και όχι το συντηρητισμό της κοινωνίας, ισχυροποίηση των κρατικών/δημοκρατικών θεσμών και αναβίωση του Πατριωτισμού όχι ως μέσο όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών αλλά ως αναγκαία προϋπόθεση για οικονομική ευημερία και κοινωνική πρόοδο.
Το σημερινό πολιτικό σύστημα της παραδοσιακής ηγεμονίας της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς έχει καταρρεύσει. Οι κεντροδεξιοί ηγέτες έχουν εγκλωβιστεί στα «νούμερα» και τους οικονομικούς δείκτες, ξεχνώντας ότι πίσω από αυτούς βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι αγχώνονται με την « Γκετοποίηση» περιοχών της πόλης τους από μετανάστες και κακοποιά στοιχεία, πολίτες που βλέπουν τις ιστορικές παραδόσεις να αφαιρούνται από τα σχολικά βιβλία, την Εκκλησία να βάλετε από παντού και την Αριστερά να επιδιώκει τον διχασμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό με στόχο την διαιώνιση της εξουσίας της σε βάρος της πραγματικής κοινωνικής και οικονομικής προόδου.
Το να προσπαθήσεις να ηγεμονεύσεις ιδεολογικά επιβάλει την σύγκρουση με κατεστημένες νοοτροπίες και μεθόδους που προκαλούν το κοινωνικό αίσθημα. Η ασφάλεια του πολίτη στην γειτονιά του, οι εξασφάλιση οικονομικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολλών και οι προστασία της εθνικής ταυτότητας επιβάλει την ιδεολογική σύγκρουση με τον διεθνισμό και την προσπάθεια κοινωνικής παγκοσμιοποίησης χωρίς να έχει προηγηθεί οικονομική παγκοσμιοποίηση.
Οι προκλήσεις για την Δεξιά στον σύγχρονο κόσμο είναι πολλές. Η ηγεμονία έρχεται μέσα από την προβολή της πρότασής σου και της επεξήγησής της στο λαό, ώστε να γνωρίζει και το κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να εφαρμόσεις αυτά που λες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου