Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

«Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας»

 Γράφει η Μαρία Ι. Γιαλαμά,


Σε μία κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου της Αλεξανδρουπόλεως, τρείς ημέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, στις 10/12 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη: «Οι Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Προλογίζοντας το βιβλίο, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τόνισε το ξεκάθαρο των λόγων του γνωστού δημοσιογράφου που με παρρησία διατυπώνει και στο πλήρες αποδεικτικών στοιχείων περιεχόμενο του βιβλίου του, προϊόν πολυετών ερευνών.

Ακολούθως απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο, μίλησε για την Θράκη λέγοντας ότι είναι καίριος προμαχώνας του Ελληνισμού και τμήμα της Ελλάδος με ιδιαιτέρα γεωπολιτική βαρύτητα. Ότι ο σημαντικός γεωστρατηγικός ρόλος που δύναται να διαδραματίσει λόγω της θέσεώς της εν μέσω δύο ηπείρων και δύο θαλασσών, προσδιορίζεται από πολλά κράτη, ως ιδιαιτέρως σημαντικός. Εξέφρασε την αγάπη του για την Θράκη, αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει για την ανάπτυξή της. Η τιμητική συμμετοχή του άλλωστε στην Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Θράκης, δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για τις δυνατότητες που παρέχει η Θρακική γή για κάθε είδους καλλιέργεια. Εξέφρασε την διάθεση να συνδράμει μέσω της ενασχολήσεώς του με την ΣΕΚΑΠ στην ανάσχεση των δυσμενών δημογραφικών τάσεων που πλήττουν την Θράκη και δή τον νομό Έβρου. Τόνισε ότι ως εκ της γεωγραφικής της θέσεως στο σταυροδρόμι μεταξύ δύο Ηπείρων, αποτελεί την είσοδο της Ευρώπης και ως εκ τούτου πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της που προσφέρονται για ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του λιμένος Αλεξανδρουπόλεως και στην βελτίωσή του με έργα υποδομών. Στον οδικό άξονα προς την Ασία και τις Βαλκανικές χώρες και στις πολλές δυνατότητες αναπτύξεως που δίδονται, εφ όσον λειτουργήσει και ο σιδηρόδρομος. Γενικώς η όλη του παρουσίαση, υπήρξε άκρως κατατοπιστική για τις πάμπολλες δυνατότητες αναπτύξεως της Θράκης και φυσικά διαφωτιστική ,για τα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής που ταλανίζουν την χώρα. Αναφέρθηκε στον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η Θράκη «ως γέφυρα ειρήνης, αναπτύξεως, ενεργειακής συνεργασίας ,αλλά και παροχής ασφαλείας». Η ιδιαιτέρα μνεία του, στις διαρκείς συζητήσεις για την βελτίωση των σχέσεων με την γείτονα Τουρκία, τις άνευ ζητουμένων από την Ελλάδα, έκαναν ιδιαιτέρα εντύπωση. Ως βαθύς γνώστης της ιστορίας ,αλλά και των γεωπολιτικών προκλήσεων της περιοχής,ετοποθετήθη με ξεκάθαρες εθνοκεντρικές θέσεις, επί των σημερινών δεδομένων και ζητουμένων.

Η σαφήνεια των θέσεών του, η ιστορική αλήθεια ,αλλά και οι έμμεσες «υποδείξεις» προς την κυβέρνηση, αστοχιών της κατά την επίσκεψη Ερντογάν, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την ποιότητα του Ανδρός, μέσω της γνωσιακής του επαρκείας, της κριτικής του σκέψεως, αλλά πάνω απ΄όλα της βαθείας πολιτικής του αντιλήψεως. Με εύσχημο τρόπο κατέστησε σαφές, ότι οι με αίτημα την ειρήνη με την γείτονα συνομιλίες, δεν επιτρέπουν σε κανέναν εκ των Ελλήνων συνομιλητών, να προβεί στην ελαχίστη παραχώρηση εθνικού χώρου. Απεδόμησε εν προκειμένω με επιχειρήματα την υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για ειρηνική συνύπαρξη, κοινές δράσεις κλπ,η οποία όμως δεν δεσμεύει κανένα εκ των δύο μερών και οδηγεί σε γκρίζες ατραπούς. «Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας» ξεκαθάρισε.

Οριοθέτησε με κατανοητό λόγο το πλαίσιο εντός του οποίου επιβάλλεται να γίνονται οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και των υπαρχουσών Διεθνών Συμφωνιών και Συνθηκών. Προϋπόθεση βεβαίως της υπάρξεως συνομιλιών, οφείλει να είναι η ύπαρξη αλληλοσεβασμού μεταξύ των χωρών.

Ευσχήμως, ανέδειξε το λεχθέν υπό του εταίρου πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «ότι με πειρατές δεν κάνουμε διάλογο». Διευκρίνησε ότι το μόνο που μένει να συμφωνηθεί, βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θαλάσσης, είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.

Με κατανοητό λόγο, κατέστησε σαφές, ότι η εθνοτική μακρινή καταγωγή μίας εκ των τριών εθνοτικών ομάδων της υπαρχούσης μουσουλμανικής θρησκευτικής μειονότητος στην Θράκη, επ’ουδενί επιτρέπουν την ανάδειξη εθνικής Τουρκικής μειονότητος. Ξεκαθάρισε ότι ο εθνοτικός αυτοπροσδιορισμός αυτής της μερίδος μουσουλμάνων της Θράκης, δεν αποτελεί λόγο καταπατήσεως ,καταλύσεως ή αμφισβητήσεως των Διεθνών Συμφωνιών ή και Συνθηκών, όπως παραδείγματος χάριν της συνθήκης της Λωζάννης. Κοινώς, έπραξε αυτό που δεν έπραξε ο πρωθυπουργός ενώπιον του κ.Ερντογάν, όταν του εζήτησε να συζητήσουν για την Τουρκική μειονότητα της Θράκης. Οι όποιες εξηγήσεις του πρωθυπουργού για την αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων της περιοχής και την φροντίδα της κυβερνήσεως για την συνέχισή της, εγένοντο καθ’ υπέρβασιν της φιλοξενούσης χώρας και των καλών διακρατικών σχέσεων. Ο τρόπος εσωτερικής λειτουργίας του κράτους ,δεν αφορά κανένα πολιτικό άλλης χώρας, όπως άλλωστε και ο τρόπος ζωής μίας θρησκευτικής μειονότητος Ελλήνων πολιτών. Ο Κώστας Καραμανλής, τόνισε «ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συνδέσει την εθνοτική καταγωγή με ζητήματα αλυτρωτισμού».

Τόνισε επίσης ότι: «σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν χωρά καμία έκπτωση. Γκρίζες ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ως στόχο με την αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο την Θράκη και την Κύπρο, δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Πόσο μάλλον ,όταν ο στόχος των γειτόνων είναι η συνδιαχείρηση του αρχιπελάγους του Αιγαίου». (Θέση που υποστηρίζουν και οι έχοντες ρόλο συμβούλων του πρωθυπουργού, στοχαστές του ΕΛΙΑΜΕΠ).

Τελειώνοντας είπε ότι «χρέος όλων των Ελλήνων είναι να ορθώσουν ενιαίο εθνικό μέτωπο για να αποκρούσουν τυχόν απαιτήσεις που θα οδηγήσουν στην διχοτόμηση του Αιγαίου και στην εγκατάλειψη της Κύπρου», καλώντας σε Εθνική εγρήγορση.

Ευκταίο μένει να κατανοήσουν τα λεγόμενά του, οι ασκούντες την εξωτερική πολιτική της Πατρίδος μας, οσφυοκάμπτες κατά στάσιν ενώπιον του Σουλτάνου. Επιβάλλεται να αντιληφθούν την μεγάλη αλήθεια :

«Στην Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού και κατ’ επέκταση η ευθύνη κι η μοίρα όλων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου