Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Αντικειμενικές αξίες και οι... ρομά.

   Γράφει η Ιωάννα Καραδήμα, 

εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος





  Οι φιλελεύθεροι φωστήρες της κυβέρνησης της ΝΔ σκέφτονται μόνο το "καλό" μας αλλά λογαριάζουν συχνά, χωρίς, όχι τον ξενοδόχο, αλλά χωρίς τις "ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες"

  Μετά τις περίφημες αλλαγές στο φορολογικό που είναι στην ουσία η ταφόπλακα της μεσαίας τάξης. Την αύξηση δηλαδή των συντελεστών φορολόγησης, την κατάργηση  του αφορολόγητου, την θεώρηση ότι όλοι οι μικροεπιχειρηματίες είναι φοροφυγάδες, τη διατήρηση στην πράξη του τέλους επιτηδεύματος που καταργείται από το ... 2019. Μετά από όλα αυτά τα υπέροχα στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι φωστήρες αυτοί, είπαν να ασχοληθούν και με την αγορά ακινήτων.

  Διαβάζουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται(;) την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Στη θέση αυτών, σκέφτεται να βάλει ένα απλοποιημένο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, τόσο για την φορολόγηση όσο και για την πώληση τους, μεταβίβαση κλπ . Το πόσο απλοποιημένο θα είναι αυτό, μπορούμε να το φανταστούμε κάνοντας μια βόλτα πχ σε ένα Κτηματολόγιο ή ζητώντας από τον gove ένα απλό έγγραφο. Τα στοιχεία με τα οποία βέβαια θα γίνεται ακριβώς ο υπολογισμός της αξίας ενός ακινήτου, δεν τα γνωρίζουμε. Εδώ όμως, σαν υπεύθυνοι πολίτες, θέλουμε να βοηθήσουμε και να προτείνουμε σε αυτούς τους φιλελεύθερους εγκεφάλους που τα σκέφτονται όλα αυτά, να εισέλθει ως κριτήριο υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και ο συντελεστής ΡΟΜΑ.

  Διαβάζουμε για παράδειγμα πως στην περιοχή του Γέρακα Αττικής, από το πουθενά, δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός ρομά και οι κάτοικοι έχουν τρελαθεί με την υποβάθμιση και το έγκλημα που έχει έρθει στη γειτονιά τους . Το ίδιο και στο Χαλάνδρι με τα κλεισίματα και τα επεισόδια κάθε τόσο στην Μεσογείων. Στα Μεσόγεια πάλι της Αττικής, δίπλα και μέσα σε κάθε πόλη, δημιουργήθηκε και από ένας καταυλισμός με όλα τα αγαθά που προσφέρει η ύπαρξη αυτών: ληστείες, πυροβολισμοί, εμπόριο ναρκωτικών και άλλα σχετικά.

  Ίσως βέβαια η κυβέρνηση Μητσοτάκη να θέλει να λειτουργήσει εξισωτικά και εμείς να την παρεξηγούμε. Γιατί, ίσως να σκέφτονται, να πληρώνουν πανάκριβα τα σπίτια οι κάτοικοι των Βορείων προαστίων και της Ανατολικής Αττικής, όταν μπορούν να τα αποκτήσουν με τιμές ανάλογες με το Ζεφύρι, την Αγία Βαρβάρα, τον Ασπρόπυργο, τα Λιόσια και το Μενίδι.

  Πέρα όμως από την οποιαδήποτε μορφή χιούμορ, η κατάσταση που διαμορφώνεται σε πολλές περιοχές είναι τραγική. Έκαναν το κέντρο της Αθήνας, γκέτο λαθρομεταναστών, έδιωξαν τους Έλληνες κατοίκους, έριξαν τις τιμές και τα ακίνητα αγοράστηκαν μισοτιμής από αλλοδαπούς που δεν τα βάζουν καν στην αγορά ακινήτων αλλά απλά κάνουν σπέκουλα με την αύξηση των τιμών τους. Το ίδιο προφανώς, τα "κέντρα" της αγοράς, θέλουν να κάνουν και σε άλλες περιοχές εκτός Αθήνας πλέον.

  Γι’ αυτό και η ασυδοσία στην παράνομη δημιουργία καταυλισμών, η ανοχή στο έγκλημα, η προνομιακή μεταχείριση των "ευαίσθητων ομάδων" . Σε κάθε δε περίπτωση, ούτε στη Δυτική Όχθη, ούτε πουθενά, κανένας Έλληνας δεν αξίζει να ζει σε γκέτο ανομίας. Να βλέπει τη ζωή του να κινδυνεύει από το έγκλημα και τους κόπους μιας ζωής να χάνονται.

  Αυτή όμως είναι η λογική των αγορώνη οποία δεν θέλει ούτε τη μικρή επιχείρηση, ούτε το μαγαζί της γειτονιάς, ούτε την μικρή ιδιοκτησία. Αντίθετα θέλει τα τραστ να διαμορφώνουν τις τιμές, τις πολυεθνικές και τα ολιγοπώλεια να καθορίζουν την αγορά και την ιδιοκτησία γης και οικίας, να περάσει στα χέρια λίγων και συνήθως αλλοδαπών.

Είναι ο φιλελευθερισμός μικρομεσαίε, πασπαλισμένος με μπόλικο δικαιωματισμό ώστε όλοι οι πυλώνες του παγκόσμιου χωριού να είναι ευχαριστημένοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου