Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Νοέμβριος στο Ευρωκοινοβούλιο

Φίλες και Φίλοι,

 

Κορυφαία θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτόν τον μήνα, ήταν ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς και η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου, ήταν φυσικά η αποτρόπαια επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Χαμάς» κατά του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, και η έκκληση για την απελευθέρωση ΟΛΩΝ των ομήρων.

«Φέρτε τους ΟΛΟΥΣ στην πατρίδα»


Σημαντική στιγμή στις εργασίες μας αποτέλεσε η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2024, μία κορυφαία στιγμή της ευρωπαϊκής νομοθετικής διαδικασίας, καθώς ο προϋπολογισμός της Ένωσης είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης των κρατών μελών για τις ανάγκες των πολιτών. Με την πολιτική μου οικογένεια, το ΕΛΚ, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον 665εκ. € για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για τους νέους αγρότες, για το πρόγραμμα LIFE και το πρόγραμμα Erasmus, για την έρευνα, καθώς και για ανθρωπιστική βοήθεια.



«Διεκδικούμε δυναμικά επιπλέον πόρους για την κλιματική κρίση και τις μεταναστευτικές ροές»


«Πώς καταρτίζεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ;»


Εάν θέλετε να μάθετε πώς ψηφίζουν οι Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σας προσκαλώ να παρακολουθήσετε το νέο επεισόδιο της σειράς μας, Brussels_Backstage, «Πώς αποφασίζουν οι Ευρωβουλευτές τι θα ψηφίσουν στην #Ολομέλεια;»


ΕΔΩ ΟΛΗ ΣΕΙΡΑ BRUSSELS_BACKSTAGE


Εδώ όλη η σειρά Brussels_Backstage

Μια σημαντική ψηφοφορία για την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου για τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (ΣΕΕ) ΕΕ - Νέας Ζηλανδίας, για την οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σχετική διαπραγμάτευση. Η Επιτροπή υιοθέτησε επίσης μια Έκθεση που εξετάζει την εφαρμογή της ΣΕΕ της ΕΕ με τον Καναδά. Kατά τη διάρκεια μιας από τις τακτικές συναντήσεις του ΕΛΚ με τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα επόμενα ορόσημα στον τομέα του εμπορίου πριν από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024.


Αυτόν τον μήνα, συζητήθηκαν θέματα εξωτερικού εμπορίου σε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, κατά τις οποίες επισήμανα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ιδίως στους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας και του τουρισμού κρουαζιέρας.

Ιδιαίτερως εποικοδομητικές συζητήσεις είχαμε, επίσης, με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο σύγχρονο γεωπολιτικό σκηνικό, αλλά και με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για την προάσπιση των εμπορικών μας συμφερόντων στην Ευρώπη, παρουσία του Αντιπρόεδρου της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.



Ο Νοέμβριος έκλεισε με την επίσκεψη της καλής μου φίλης και συναδέλφου, Μαρίας Αντωνίου, την οποία συνόδεψα σε μια σειρά συναντήσεων όπου ανέδειξε, ως βουλευτής Καστοριάς, τα προβλήματα και τις ανάγκες  του νομού. Με μεγάλη χαρά, επίσης, υποδεχθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία ομάδα επισκεπτών από ολόκληρη την Ελλάδα.

Φέτος, όπως και πέρυσι, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι, υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εγκαινιάζοντας την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πνεύμα ελληνικό!


Συνεχίζουμε!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου