Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Μία ρεαλιστική οπτική για την επίσκεψη Ερντογάν

 Γράφει ο Γιώργος Κοτλίδας,



Όντας οπαδός του ρεαλισμού - και της σοβαρότητας - στην Εξωτερική Πολιτική, είμαι από αυτούς που δε νιώθουν ούτε κρύο ούτε ζέστη για τη χθεσινή επίσκεψη των Τούρκων επικεφαλής, και χάρηκα που είδα τόσο την οργάνωση και την τυπικότητα από πλευράς μας (με εξαίρεση το μεγάλο ατόπημα της στάσης του ΥΠ.ΕΞ. στο Μέγαρο Μαξίμου), όσο και τη γλώσσα του Πρωθυπουργού.
Ωστόσο, δε μπορώ παρά να ανησυχώ με την τόσο αδιαίρετη ομοφωνία των "πανηγυρισμών" των εν Ελλάδι ΜΜΕ για τη χθεσινή επίσκεψη.
Ήδη πριν περάσουν 24 ώρες, αποφάσισαν ότι έχουμε περάσει κάθε σκόπελο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ότι πλέον μπαίνουμε (πάλι) στον...παράδεισο της "καλής γειτονίας", ευθυγραμμισμένα μάλιστα με τουρκικά και άλλα ξένα ΜΜΕ.
Με τη λίγη γνώση Ιστορίας που έχω, τα ΜΜΕ μας και οι "ειδικοί" τους θα μου επιτρέψουν τουλάχιστον να είμαι επιφυλακτικός. Και αν σχολίαζαν όντως αντικειμενικά, και όχι στο πλαίσιο ατζέντας που καμιά σχέση δεν έχει με την ελληνική κοινωνία (ή και την πραγματικότητα...), θα έπρατταν αναλόγως.
Λίγη ψυχραιμία στα πανηγύρια. Πολύ φοβάμαι ότι σε 3-6 μήνες πάλι θα βλέπουμε τα αγαπημένα μας ρεπορτάζ των 5-10 λεπτών για τις "προκλήσεις της Τουρκίας", τα "παραληρήματα Ερντογάν" και λοιπούς τίτλους καθόλου...φιλικούς. Ίσως χρειάζεται λίγη εγκράτεια στους τίτλους και τις τοποθετήσεις, τόσο στα ΜΜΕ, όσο και πολλών ακαδημαϊκών και σχολιαστών κάθε είδους.
Η Εξωτερική και η Διεθνής Πολιτική κάθε σοβαρού κράτους, ιδίως στη σύγχρονη εποχή της αυξανόμενης αστάθειας και πολυπολικότητας, συνεχίζει να διαμορφώνεται βάσει συμφερόντων και στρατηγικής, και όχι βάσει ονείρων και συναισθημάτων. Ας ελπίσουμε ότι τα ΜΜΕ μας κάποτε θα το καταλάβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου