Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Κόλαφος! (Για Ερντογάν και "παπαγαλάκια"...)

 Γράφει ο Θανάσης Κ. 



Εν όψει επικείμενη επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα, και για να ...προσγειωθούν διάφοροι αιθεροβάμονες που εκλαμβάνουν τις μύχιες επιθυμίες τους ως "πραγματικότητα" - ή λειτουργούν ως "παπαγαλάκια" της Τουρκίας μέσα στην Ελλάδα - ή χθεσινή έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία αποτελεί αληθινό "κόλαφο" για τον Ερντογάν!
"Κόλαφο"!
Άνευ εταίρων σχολίων παραθέτω αυτούσια την περίληψη της έκθεσης όπως καταγράφεται από το Αθηναϊκό πρακτορείο, σε δημοσίευμα από το "Πρώτο Θέμα"...
* "Κόλαφο για την Τουρκία - σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό αλλά και την αποδοχή της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς - αποτελεί η κοινή ανακοίνωση για τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα, που παρουσίασαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχεϊ.
Για τα ελληνοτουρκικά, παρότι γίνεται αναφορά στην δραστική μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και δεν αναφέρθηκαν πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές, επισημαίνεται ότι δεν έχει γίνει διάλογος για καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με βάση το διεθνές Δίκαιο, όπως και με την Κύπρο. Η Ε.Ε επαναλαμβάνει επίσης την εναντίωσή της στο τουρκολυβικό σύμφωνο.
Για το Κυπριακό αναφέρεται ότι «η συνολική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθούν να παρεμποδίζουν διαφορετικούς δρόμους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ασφάλειας και της άμυνας...
Ως εκ τούτου, η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού μιας θετικής ατζέντας με την Tουρκία θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολη ελλείψει λύσης στο κυπριακό».
Για την στάση της Τουρκίας απέναντι στη Χαμάς, στην Έκθεση αναφέρεται ότι "μετά τις επιθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Tουρκία όχι μόνο απέφυγε να τις καταδικάσει και να τις χαρακτηρίσει ως τρομοκρατία, αλλά τάχθηκε επίσης υπέρ της Χαμάς, σε πλήρη διαφωνία με την κοινή θέση της ΕΕ".
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, στην Έκθεση αναφέρεται ότι η επανεγκατάσταση από την Tουρκία στην ΕΕ εξακολουθεί να υπερβαίνει τον αριθμό των επιστροφών στην Τουρκία".
Αυτή είναι η περίληψη που διαβάσαμε στον Τύπο.
Σας καλώ να τη διαβάσατε πιο αναλυτικά.
Είναι ακόμα περισσότερο... Κόλαφος!
Τι μας λέει, λοιπόν, η ΤΩΡΙΝΗ Έκθεση της Κομισιόν;
Με λίγες λέξεις:
"Η αξιοποίηση της θετικής ατζέντας με την Τουρκία, θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολη..."
Αυτό το τελευταίο το αφιερώνω ιδιαίτερα σε όσους μας κανοναρχούσαν τους τελευταίους μήνες για τη "μεγάλη ευκαιρία" που παρουσιάζει, λέει, η τωρινή "στροφή της Τουρκίας". Και για την κατεπείγουσα ανάγκη λέει, να αξιοποιηθεί η "θετική ατζέντα"...
Όπως προκύπτει δεν υπάρχει καμία "στροφή" και καμία "μεγάλη ευκαιρία".
Ενώ η λεγόμενη "θετική ατζέντα" παραμένει "εξαιρετικά δύσκολή"!
Με ευθύνες της Τουρκίας και μόνο...
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως το μόνο "θετικό" που διαπιστώνει η έκθεση είναι τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν σταματήσει να πετάνε πάνω από κατοικημένες ελληνικές περιοχές.
Προσέξτε: Δεν έχουν σταματήσει οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου. Έχουν απλώς "μειωθεί"!
Αλλά τους τελευταίους μήνες δεν πετάνε πάνω από κατοικημένα νησιά.
Αυτό είναι το μόνο... "θετικό"!
Κατά την έκθεση της Κομισιόν, όλα τα άλλα είναι αρνητικά:
Μεταξύ άλλων, το τουρκολυβικό μνημόνιο στο οποίο επιμένει η Τουρκία, η προκλητική αδιαλλαξία της στο Κυπριακό - και οι αμείωτες προκλήσεις της σε βάρος της Κύπρου - το γεγονός ότι δεν δέχεται να διαπραγματευθεί για το διαμοιρασμό των θαλασσίων κυριαρχικών δικαιωμάτων με Ελλάδα και Κύπρο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου - του Δικαίου της Θαλάσσης, εννοείται - το ότι δεν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της του 2020 για την παράνομη μετανάστευση (παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες Ελλάδας και Βουλγαρίας όπως αναφέρει η Έκθεση), και βεβαίως η στάση της απέναντι στην Χαμάς...
* Τα ίδια ακριβώς επισήμανε - πολύ πιο "λακωνικά" μάλιστα - ο Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξή του της περασμένης Κυριακής. Τα ίδια ακριβώς...
Πως αντέδρασε η Κυβέρνηση;
Με την - κάπως "μουδιασμένη δήλωση":
-- Αυτές είναι οι απόψεις του κ. Σαμαρά.
Μάλιστα!
Όπως φαίνεται αυτές ΔΕΝ είναι απλώς οι "απόψεις του κ. Σαμαρά"...
Αυτές είναι και οι διαπιστώσεις της Κομισιόν!
* Και πώς αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ (και ο φιλικός του Τύπος);
-- Αυτές είναι οι απόψεις της... "δεξιάς πτέρυγας" της Νέας Δημοκρατίας!
Μάλιστα!
Όπως φαίνεται ο Σαμαράς - κατά κάποιο μυστηριώδη τρόπο, που μένει να μας τον εξηγήσει, βέβαια - πέρασε τις "δεξιές" του απόψεις και στην Κομισιόν!
Δεν μπορούν να δεχθούν τα προφανή που τους λέει ο Σαμαράς!
Εδώ δεν μπορούν να δεχθούν ούτε τα προφανή που τους λέει η Κομισιόν...
* Τελικά ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα επαναλαμβάνοντας το όχι και τόσο "αθώο" εκείνο - που το έχει ξαναπεί πολλές φορές ως τώρα:
-- Καζάν-καζάν!
Δηλαδή να λύσουμε τα προβλήματα μας με τρόπο που να κερδίσουμε και οι δύο πλευρές!
Μάλιστα...
Τι πιο λογικό, θα πει κανείς.
Μόνο που το "να βγούμε κερδισμένοι και οι δύο" - με τρόπο win-win - σημαίνει κάτι όχι και τόσο λογικό:
Σημαίνει να μοιράσουμε όσα είναι δικά μας με την Τουρκία!
Να μοιράσουμε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με την Τουρκία!
(Αυτές είναι οι "πάγιες" ελληνικές θέσεις από τις οποίες μας καλούσαν να "υποχωρήσουμε". Για να βγούμε από την "ακινησία", λέει...)
Όμως αυτό ΔΕΝ είναι ούτε αθώο, ούτε "λογικό";
Και δεν το δέχεται καμία χώρα, εκτός κι αν στο μεταξύ έχει χάσει ένα Πόλεμο...
Για παράδειγμα, μας ζητούν να παραχωρήσουμε την τεράστια ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου στην Τουρκία, ώστε να δεχθεί η Τουρκία να πάρουμε κι εμείς κάτι παραπάνω από το... μισό της αιγειαλίτιδας ζώνης που δικαιούμαστε το Αιγαίο.
Κάποιοι υποστηρίζουν βέβαια, ότι η ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου "δεν ανήκει στην δικαιοδοσία της Ελλάδας"!
Κι ότι αν πάμε σε διεθνές Δικαστήριο θα χάσουμε, λέει...
Έτσι, ε;
-- Τότε όμως γιατί ζητάει η Τουρκία από μας να παραδεχθούμε ότι είναι "δική της"; Ή έστω να την "συνεκμεταλλευτούμε";
-- Και αφού δεν είναι "δική μας" βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, γιατί δεν υπογράφει η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να πάμε να λύσουμε τη διαφορά μας;
-- Και γιατί ΟΛΟΙ οι διεθνείς χάρτες που έχουν βγει σχετικώς καταχωρούν την ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου σε ελληνική δικαιοδοσία;
(Όπως σαφέστατα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, στο άρθρο 121;)
Αυτό ακριβώς εννοεί ο κ. Ερντογάν όταν λέει "Καζάν-Καζάν":
Να μοιράσουμε τα δικά μας!
* Εκτός κι αν κάποιοι υπονοούν, κάτι άλλο, ακόμα λιγότερο αθώο:
Να μοιράσουμε τα δικά μας δίχως Πόλεμο με την Τουρκία, για να μην αναγκαστούμε τελικά να τα μοιράσουμε αφού μας σύρει σε Πόλεμο και τον χάσουμε.
Αυτό ακριβώς λέγεται "Κατευνασμός"!
Δηλαδή όταν ένας επιθετικός γείτονας σε απειλεί και σε εκβιάζει, είναι "φρόνιμο" και "λογικό" να του δίνεις κάτι για να τον "καταπραΰνεις", ώστε να πάψει να σε ενοχλεί.
Αλλά αυτό ΔΕΝ είναι ούτε τόσο "φρόνιμο" ούτε τόσο "λογικό" όσο ακούγεται;
Γιατί αν αντιληφθεί ο επεκτατιστής γείτονας ότι με το να μας απειλεί και μόνο εμείς θα του δίνουμε κάθε φορά "κάτι", τόσο συνεχώς θα μας απειλεί για να παίρνει και "κάτι παραπάνω".
Έτσι ΔΕΝ "ξεμπερδεύουμε" μαζί του. Τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει τους εκβιασμούς και να κλιμακώνει τις απειλές. Μέχρι να πάθουμε αυτό ακριβώς που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε.
Όπως είχε πει ο Τσόρτσιλ μετά τη Συμφωνία του 1938 στο Μόναχο με τον Χίτλερ:
"Κατευνασμός" είναι το να ταϊζεις μια τίγρη με την ελπίδα ότι θα σε φάει τελευταίο!
Όπως απέδειξε η Συμφωνία του Μονάχου το 1938, ο Κατευνασμός ΔΕΝ "αποτρέπει" τον Πόλεμο....
Ο Κατευνασμός ενθαρρύνει τον επιτιθέμενο και φέρνει τον Πόλεμο πιο κοντά. Και μάλιστα από χειρότερες θέσεις για τον αμυνόμενο.
Ο Κατευνασμός είναι ό,τι το χειρότερο για μια χώρα που έχει απέναντί της επιθετικό γείτονα. Γιατί τον κάνει ακόμα πιο θρασύ, ακόμα πιο επιθετικό..΄.
Κι αυτός είναι ο πραγματικός Ρεαλισμός!
Η "Ρεαλιστική Σχολή στις Διεθνείς σχέσεις ξεκινά από αυτό ακριβώς:
Την καταδίκη και απόρριψη του "Κατευνασμού".
Που φέρνει πάντα τα αντίθετα αποτελέσματα...
* Αφού είδαμε τι ΕΙΝΑΙ Ρεαλισμός - ας δούμε τι ΔΕΝ είναι!
Όσοι μας έλεγαν το τελευταίο διάστημα ότι τώρα είναι η "μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την ακινησία" στα ελληνοτουρκικά, το έπαιζαν και "ρεαλιστές" τρομάρα τους!
Στο όνομα του "ρεαλισμού" λοιπόν, επικαλούνταν τα εξής:
-- Τώρα η Τουρκία προσεγγίζει ή θα αναγκαστεί να προσεγγίσει ξανά την Ευρώπη.
-- Τώρα η Τουρκία θα αναγκαστεί να ευθυγραμμιστεί ξανά με τη γενικότερη πολιτική της Δύσης και του ΝΑΤΟ.
-- Τώρα η Τουρκία προσεγγίζει ξανά το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
-- Τώρα η Ευρώπη προτάσσει τη "θετική ατζέντα" με την Τουρκία.
-- Τώρα η Τουρκία παίρνει πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ...
Άρα η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί, λέει, αυτήν την "ευκαιρία επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με τη Δύση" για να λύσει τα ελληνοτουρκικά. Ακόμα και με κάποιες παραχωρήσεις από τις πάγιες μέχρι στιγμής ελληνικές θέσεις...
Έτσι μας έλεγαν οι αιθεροβάμονες!
Έτσι επαναλάμβαναν οι παπαγάλοι...
Όμως, απ' ό,τι αποδείχθηκε το τελευταίο διάστημα:
-- Όχι, η Τουρκία ΔΕΝ αναγκάζεται να προσεγγίσει την Ευρώπη! Τώρα τους λέει και η ίδια η Κομισιόν.
-- Όχι η Τουρκία ΔΕΝ ευθυγραμμίζεται με το ΝΑΤΟ! Αντίθετα, αρχίζει να υπαινίσσεται ότι μπορεί να φύγει από το ΝΑΤΟ.
-- Η λεγόμενη "θετική ατζέντα" με την Τουρκία, είναι "εξαιρετικά δύσκολη" όπως λέει τώρα η ίδια η Κομισιόν.
-- Όχι η Τουρκία ΔΕΝ τα βρίσκει με το Ισραήλ - αντίθετα τα έχει σπάσει ξανά με το Ισραήλ. Όπως τα έχει σπάσει και με την Αίγυπτο. Γιατί ο Ερντογάν υποστηρίζει τη Χαμάς, την οποία σιχαίνονται και το Ισραήλ και η Αίγυπτος, όπως και η Ιορδανία, όπως και τα Εμιράτα...
Ενώ όλη η Δύση θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση!
-- Άσε που ακόμα ΔΕΝ έχουν ξεμπλοκάρει τα F-16 από τις ΗΠΑ και τώρα η Τουρκία ψάχνει αεροσκάφη αλλού.
Συμπέρασμα: Όσοι μας έλεγαν ότι τώρα είναι η "μεγάλη ευκαιρία" να κάνουμε πίσω από πάγιες ελληνικές θέσεις, αποδείχθηκε ότι ήταν ΕΚΤΟΣ τόπου, ΕΚΤΟΣ χρόνου, ΕΚΤΟΣ πραγματικότητας, άρα δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τον ρεαλισμό...
Τελικά είναι δύσκολο να πέφτεις μέσα.
Αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να πέφτεις τόσο έξω. Σε ΟΛΑ!
ΥΓ. Μέχρι πριν λίγο κάποιοι κατέκριναν τον Σαμαρά γιατί δεν μίλαγε, λέει, για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
Τώρα τον κατακρίνουν γιατί... μίλησε!
Μέχρι πριν λίγο τον κατηγορούσαν ότι είχε "ξεχάσει" όσα έλεγε παλαιότερα για τον "πειρατή" Ερντογάν.
Τώρα τον κατακρίνουν γιατί έχει, λέει, "εμμονές με τον πειρατή Ερντογάν".
Δηλαδή ότι έχει τώρα "εμμονές" με αυτό που πριν είχε... "ξεχάσει"!
Μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι και η Κομισιόν τα ίδια λέει για τον Ερντογάν.
Ίσως και χειρότερα...
Συμπέρασμα: Κάθε "παπαγάλος" κινδυνεύει να γίνει τελικά γελοίος.
Λίγοι καταφέρνουν ωστόσο, πέρα από γελοίοι, να γίνονται ΚΑΙ θλιβεροί ΚΑΙ αξιολύπητοι.
Κάποιοι το κατάφεραν και αυτό...
Γι' αυτό και τους χρειαζόταν αυτός ο "Κόλαφος" από την Κομισιόν!

1 σχόλιο: