Γράφει η Φανούλα Αργυρού,
Ερευνήτρια - Δημοσιογράφος,
ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ,
10-12-2023
Από την πρώτη κιόλας τουρκική εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε ένα αφήγημα ότι για όλα φταίει η Αμερική και ο τότε εβραίος στην καταγωγή Υπ. Εξωτερικών Δρ. Χένρι Κίσινγκερ. Ενώ όλα τα σχέδια για την τραγωδία της Κύπρου από το 1955 μέχρι σήμερα ήταν και παραμένουν ιστορικά τεκμηριωμένα στα χέρια των Βρετανών. Το έγκλημα του Χένρι Κίσινγκερ, όπως φανέρωσαν τα επίσημα βρετανικά έγγραφα, είναι ότι τελικά ακολούθησε τη βρετανική φιλοτουρκική πολιτική α) λόγω της υπερβολικής αντικομμουνιστικής δικής του πολιτικής β) χρειαζόταν τις βρετανικές βάσεις στο νησί, γ) το Κυπριακό δεν ήταν θέμα των ΗΠΑ αλλά του Λονδίνου, οι ΗΠΑ ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ για την Κυπριακή Δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και Τουρκία ήταν και οι τρείς πρόδωσαν την Κύπρο και δ) το έβλεπε ως περιφερειακό θέμα με προτεραιότητα να μην εμπλακούν σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία…
Τέτοιο ήταν το αφήγημα εναντίον του Κίσινγκερ που δεκαετίες αργότερα χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και χαλκευμένα τάχατες έγραφα του ΝΑΤΟ, από την Επιτροπή Μαρίνου Σιζόπουλου για να στηθεί ένα αναξιόπιστο «πόρισμα Φακέλου Κύπρου» της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με τα χρήματα του κύπριου φορολογούμενου.
Είναι άξιο απορίας πώς ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δύο μέρες μετά την πρώτη τουρκική εισβολή (μετά τα θαλασσώματά του με τους σωτήρες του Βρετανούς στις 17.7.74 στο Λονδίνο, βλέπε βιβλίο Κώστα Ν. Χατζηκωστή «7 Προεδρικά Πορτραίτα» ) έτρεξε να ζητήσει βοήθεια από τον «εγκληματία» Χένρι Κίσινγκερ!
22 Ιουλίου 1974 – Πρώτη συνάντηση Κίσινγκερ/Μακαρίου
Ο Κίσινγκερ συναντήθηκε ιδιωτικά με τον Μακάριο για 1 ώρα και 20 λεπτά. Ο Μακάριος παρέδωσε στον Κίσινγκερ χειρόγραφο σημείωμα με έξι προτάσεις για επίλυση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων αιτημάτων για επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων και τη δημιουργία μεικτής αστυνομικής δύναμης στο νησί με ίση εκπροσώπηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων… Τις προτάσεις του έδειξε και στον Βρετανό Πρέσβη στην Ουάσιγκτον Σερ Πίτερ Ραμσποθαμ, που κάλυπταν και πρόθεση να κήρυττε την Εθνική Φρουρά παράνομη…
Φούλμπραιτ « Δεν είμαστε εγγυητές οι Βρετανοί είναι»
Την επομένη μετά τις εξηγήσεις που έδωσε σε βουλευτές ο Δρ Χ. Κίσινγκερ ο γερουσιαστής Γουίλιαμ Φούλμπραιτ που τον συνόδευε δήλωσε « Δεν είμαστε εγγυητές εμείς, οι Βρετανοί είναι (εγγυητές) που ηγούνται των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη» («We are not guarantors actually the British are taking the lead on this in the negotiations in Geneva»).
Βίντεο του AP 23.8.74 θα το βρείτε εδώ –
Διαβάστε -«Τα γεγονότα του μαύρου καλοκαιριού του 74′ μέσα από βρετανικά και αμερικανικά έγγραφα» Μέρος Β’ 24.7.23 Φ.Α Σημερινή και Ονήσιλος
https://www.onisilos.gr/?p=36572
29 Ιουλίου 1974 – Δεύτερη συνάντηση Μακαρίου/Κίσινγκερ
Ο Μακάριος ξεκίνησε κατηγορώντας τους Σοβιετικούς ότι προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση το ενδιαφέρον τους δεν ήταν γνήσιο. Παρακαλούσε τον Κίσινγκερ να επέμβει και όταν ο τελευταίος του είπε ότι ήδη υπήρχαν πολλοί μάγειροι (εννοώντας τους Βρετανούς που ηγούνταν των διαπραγματεύσεων) ο Μακάριος απάντησε: «Εγώ προτιμώ Αμερικάνο μάγειρα».
Εδώ – «Κίσινγκερ: Υπάρχουν πολλοί μάγειροι – Μακάριος: Εγώ προτιμώ Αμερικάνο μάγειρα» Μέρος Γ’ Σημερινή 4 Αυγούστου 2023 Φ.A
και εδώ – https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/1128931/22-iouliou-1974-i-alitheia-o-makarios-kai-o-kisingker 20 Ιουλίου 2023 Sigmalive του καθηγητή Πανεπιστημίου Θ. Χαραλάμπους για πρώτη συνάντηση Μακαρίου/Κίσινγκερ και πλαστά έγγραφα…
«Δεν υπάρχει αμερικανικός λόγος να μην κατέχει η Τουρκία το 1/3 της Κύπρου»
Μία από τις ισχυρές κατηγορίες εναντίον του Κίσινγκερ που χρησιμοποιείται συχνά είναι η πιο πάνω φράση. Ειδικά από άτομα που κάνουν copy paste δίχως να δίνουν εξηγήσεις πότε και πως. Και που ίσως να μην γνωρίζουν κιόλας.
Ήταν 13 Αυγούστου 1974, συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ του νέου Αμερικανού Προέδρου Τζέραλτ Φόρτ, Χένρι Κίσινγκερ και Major General Brent Scowcroft. Ώρα Ουάσιγκτον 9 πρωινή, ώρα Λονδίνου 2μμ και ώρα Γενεύης 3μμ.
Συνοπτικά
Ο Κίσινγκερ αναφέρεται στα προβλήματα στη Γενεύη ΙΙ με τους Τούρκους να βιάζονται και να αρνούνται των Ελλήνων 36 ώρες διακοπή γιατί θα τους ήταν δύσκολη μετά η μονομερής δράση. Όταν ο Φόρτ ερωτά «τι θα κάνουμε αν κινηθούν οι Τούρκοι», ο Κίσινγκερ απαντά ότι θα ψηφίσουν εναντίον τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας «θα έχουμε τα χέρια μας γεμάτα προσπαθώντας να εμποδίσουμε τους Έλληνες να πάνε σε πόλεμο. Οι Τούρκοι τώρα είναι τρομερά εθνικιστές…για χρόνια άρπαζαν και μετά διαπραγματεύονταν στη βάση ιδιοκτησίας τώρα αν επιτεθούν στη Κύπρο…σίγουρα δεν θέλουμε πόλεμο μεταξύ των δύο. Αν φθάσουμε εκεί η Τουρκία είναι πιο σημαντική για μας …Οι βρετανοί τα έκαναν θάλασσα…Συνάδελφοι μου λένε να κόψουμε τη βοήθεια προς τη Τουρκία, αυτό θα είναι καταστροφή. Δεν υπάρχει αμερικανικός λόγος να μην κατέχει η Τουρκία το ένα τρίτο της Κύπρου. Θα κάνουμε μια δήλωση σήμερα…»
Τα αμερικανικά έγγραφα εδώ – Foreign Relations of the United States, 1969–1976, Volume XXX, Greece; Cyprus; Turkey, 1973–1976 – Office of the Historian
Την ίδια όμως ώρα στη Γενεύη ο Κληρίδης…
Ο Βρετανός Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας που προέδρευε στη Γενεύη ΙΙ (όπως και στη Γενεύη Ι) προσπαθούσε πιεστικά να εξασφαλίσει αποδοχή από τους Γεώργιο Μαύρο και Γλ. Κληρίδη για γεωγραφική ομοσπονδία όπως ήθελαν οι Τούρκοι με τον εκβιασμό ότι αν δεν την είχαν εδώ και τώρα θα ξεκινούσε η δεύτερη εισβολή. Είχε ήδη προτείνει διάφορα προσχέδια για υπογραφή αλλά ο Κληρίδης τους είχε πει ότι « θα τον εκτελούσαν αν έκανε κάτι τέτοιο». Ζήτησε προθεσμία 36 ωρών να πάνε πίσω σε Λευκωσία και Αθήνα και να επιστρέψουν. Ο Κάλλαχαν πίστευε ο Κληρίδης επιστρέφοντας θα δεχόταν αλλά η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει και το γνώριζε ο Κάλλαχαν… Αυτά τα μεταβίβασε τηλεφωνικώς ο Κάλλαχαν στον Κίσινγκερ και ότι ο Γλ. Κληρίδης ήταν έτοιμος του είπε, να δηλώσει προκαταβολικώς πριν φύγει ότι δεχόταν την αρχή της μιας γεωγραφικής ζώνης, αλλά να ήταν κάτω του 34% που απαιτούσαν οι Τούρκοι…
Στις 6.40 μ.μ. η τελευταία συνάντηση όλων, η οποία διακόπηκε στις 2.25 πρωινή της 14ης με το ξεκίνημα της δεύτερης εισβολής…
Το Φόρειν ΄Οφις προηγήθηκε για το 1/3 του νησιού και ο Κληρίδης…
Η ειρωνεία στη περίπτωση της δήλωσης αυτής από τον Κίσινγκερ στις 13 Αυγούστου 1974 είναι ότι αφενός ήταν βρετανική θέση την οποία αποκάλυψε το Φόρειν ΄Οφις στο ΄Υπ. Αρμοστή της Αυστραλίας στο Λονδίνο στις 21.7.74 και ο Γλ. Κληρίδης προηγήθηκε αποδεχόμενος την γεωγραφική λύση τόσο στις 27/7/74 στον βρετ, Ύπ. Αρμοστή στη Λευκωσία όσο και στον Κάλλαχαν στην Γενεύη. Εξού και το Φόρειν ΄Οφις στις 16 Αυγούστου 1974 αυτόν επέλεξε ως το «άλογό» του για την προώθηση της βρετανο-τουρκικής Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας…
Ιδού η αναφορά από την Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας στο Λονδίνο 21.7.74 προς το αυστραλιανό υπ. Εξωτερικών: « “υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FCO ( Φόρειν ΄Οφις) είπε ότι η Βρετανία μυστικά δεν θα είχε αντίρρηση αν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατελάμβαναν περίπου το 1-3 του νησιού πριν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός (παρακαλώ προστατεύστε). Η θέση αυτή θα έπρεπε να επιτευχθεί μέχρι της 21-07 για να μην τεθούν περαιτέρω εν κινδύνω οι πιθανότητες ειρήνευσης”.
Όταν έλθει η θηλιά στο κόμπο, η Τουρκία ήταν μεγαλύτερης σημασίας και για τη Μόσχα για ιστορικούς και στρατηγικούς λόγους από Κύπρο και Ελλάδα μαζί. (19/8/65 δήλωση ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία στη Βρετ. Υπ. Αρμοστεία).
Η τουρκική εισβολή με την υποστήριξη και της Μόσχας
Το ρωσικό πρακτορείο Tass στις 20 Ιουλίου 1974 ΄έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στη διάσκεψη τύπου του Ετσεβίτ ότι «οι επιχειρήσεις» του ήταν επιτυχείς και ότι «αυτές δεν ήταν πράξεις εισβολής αλλά πράξεις εναντίον μιας εισβολής η οποία είχε ήδη λάβει μέρος».
Αποκάλυψη του Arif Hasan Tahsin (Arif Hodja) πρώην διοικητή της ΤΜΤ, δάσκαλο, συγγραφέα και αρθρογράφο στην «Αφρίκα» στα κατεχόμενα, στις 22.3.2011 από το δίγλωσσο πρόγραμμα του ΡΙΚ Biz:
«Όταν η Τουρκία αποφάσισε να επέμβει επικοινώνησε με τους Σοβιετικούς και ο πρέσβης της Σ, Ένωση ρώτησε τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κατά πόσο μετά την εισβολή η Κύπρος θα παρέμενε μέλος του κινήματος των Αδεσμεύτων. Όταν πήρε θετική απάντηση έδωσε την συγκατάθεσή του για την επέμβαση…»
(Αυτό είχε πει και ο Δρ. Χ. Κίσινγκερ στον Κινέζο συνάδελφό του « Η Μόσχα είπε στους Τούρκους να εισβάλουν» («Σημερινή» 14.1.1999).
Επιβεβαίωση και από έγγραφο της αμερικανικής CIA ημερ. 22 Ιουλίου 1974 με τίτλο USSR-CYPRUS « Οι Σοβιετικοί έχουν εγκρίνει την τουρκική εισβολή της Κύπρου αλλά έφεραν ένσταση σε αλλαγή του πολιτικού στάτους κβο της Κύπρου…Επέκριναν την ελληνική «επιθετικότητα» αλλά δικαιολόγησαν την τουρκική επέμβαση ως αναγκαία για την προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας…» (Πηγή – USIB United States Intelligence Board – Approved for Release 2007/03/28 – CIA- RDP).
Δέστε εδώ – «Τουρκική εισβολή: με τις «ευλογίες» Λονδίνου -Μόσχας και την συμπόρευση της Ουάσιγκτον» Φ.Α.
https://www.onisilos.gr/?p=36572 από Σημερινή
Δέστε εδώ – «Γιατί ΗΠΑ/ ΗΒ δεν σταμάτησαν ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη εισβολή…» 1 Σεπτεμβρίου 2019 Φ.Α.
Γιατί λοιπόν οι κατηγορίες μόνο εναντίον του Κίσινγκερ και όχι εναντίον των ηθικών αυτουργών Βρετανών που είχαν σχεδιάσει τα πάντα από το 1955 σε συνέχεια το 1964 για ανασύσταση της ΚΔ σε δύο ομόσπονδα κράτη και κατάρτησαν και σχέδιο υλοποίησης βλέποντας 10 χρόνια μπροστά; Και συνεννοήθηκαν με τους Τούρκους για όλα στις 17.7.74 στο Λονδίνο, και μέχρι που θα έφτανε η γραμμή Αττίλα (Αμμόχωστο); Αλλά και για τη Μόσχα;
Διαβάστε στο πιο κάτω σύνδεσμο – Ο Δρ Χένρι Κίσινγκερ ακολούθησε την βρετανική πολιτική το 1974, οι Βρετανοί θα έφερναν τους Αμερικανούς κανονικά μέσα στο παιχνίδι, ο Κίσινγκερ δεν συμφωνούσε με την άμεση αποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών όπως οι Μακάριος, Λονδίνο, Τουρκία και Μόσχα, γιατί θα προκαλούσε ανισοζύγιο δυνάμεων εις βάρος των Ελλήνων στο νησί, ζήτησε από τους Βρετανούς να βρουν μια λύση ως δικό τους πρόβλημα, και τους προειδοποιούσε ότι δεσμεύονταν πέραν του δέοντος χωρίς να υπολογίζουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες…
https://simerini.sigmalive.com/article/2022/2/7/o-dr-khenru-kisingker-akolouthese-ten-bretanike-politike-to-1974/ Σημερινή, 12 Φεβρουαρίου 2022 Φ.Α.
Perry Anderson: Η συνάντηση των Σοσιαλο-δημοκρατών που σφράγισε τη μοίρα της νήσου
Ακόμα μια μαρτυρία για τις ευθύνες της Σοσιαλιστικής Εργατικής βρετανικής κυβέρνησης Harold Wilson/James Callaghan καταγράφτηκε από τον βρετανό ιστορικό και πολιτικό αναλυτή, Professor Ιστορίας και Σοσιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και που τοποθετείται στην Νέα Αριστερά, Francis Rory Peregrine “Perry” Anderson. Σε ιστορική έρευνά του για τη Κύπρο « Η διαίρεση της Κύπρου» (The Division of Cyprus by Perry Anderson). ‘Εγραψε για τη σοσιαλο-δημοκρατική αλληλεγγύη:
«… Το πραξικόπημα αναμφίβολα ήταν παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεως, και εντός 48 ωρών ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ecevit, βρέθηκε στο πόρτα της Downing Street, συνοδευόμενος από υπουργούς και στρατηγούς, απαιτώντας η Βρετανία μαζί με τη Τουρκία να δράσουν αμέσως να αντιστρέψουν τα πράγματα.
Η συνάντηση που ακολούθησε καθόρισε τη μοίρα της νήσου. Ήταν μια συνομιλία μεταξύ σοσιαλο-δημοκρατών: Wilson, Callaghan και Ecevit, συνάδελφοι στην Σοσιαλιστική Διεθνή (Socialist International). Παρόλο που η Βρετανία όχι μόνο είχε ένα πυρήνα από καλώς εξοπλισμένο στράτευμα, αλλά και συντριπτική δύναμη αέρος στο νησί – μαχητικά βομβαρδιστικά ικανά να συντρίψουν δυνάμεις πολύ πιο δυνατές από εκείνες του Σαμψών και των οπαδών του – ο Wilson και ο Callaghan αρνήθηκαν να σηκώσουν ένα δάκτυλο. Την επομένη τα τουρκικά πλοία έφθασαν στη Κύπρο. Η Βρετανία είχε πολεμικά πλοία πλησίον των ακτών, και μπορούσε να σταματήσει μια μονομερή τουρκική εισβολή με εξίσου ευκολία. Και πάλι, το Λονδίνο δεν έκανε τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της Κύπρου μέχρι σήμερα… Μετά από λίγες εβδομάδες εκεχειρίας η Τουρκία το έκανε ξεκάθαρο ότι δεν την ενδιέφερε ποσώς η συνθήκη την οποία σκοπίμως παραβίασε για να εισβάλει, αλλά ήθελε διχοτόμηση και οι στρατηγοί της εξαπέλυσαν μια γενική επίθεση με τεθωρακισμένα, αεροπλάνα, πυροβολικά και πλοία, στην ήδη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Σε λιγότερο από 72 ώρες, η Τουρκία άρπαξε τα δύο πέμπτα της νήσου…»
Τον Ιανουάριο 1976, ο Τζέιμς Κάλλαχαν παραδέχθηκε στην Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι όντως είχαν συμφωνήσει με τους Τούρκους για την εισβολή γιατί το σύνταγμα της ΚΔ είχε καταρρεύσει από το 1964 και έπρεπε να αντικατασταθεί με νέο στάτους κβο!!!
Απορρίπτεται ο γελοίος ισχυρισμός του Κάλλαχαν ότι τάχα δεν είχε τη δύναμη η Βρετανία και δεν επενέβη λόγω ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν ήταν εγγυήτρια δύναμη με υποχρεώσεις, ο ίδιος ήταν αλλά δεν ήθελε…
Διαβάστε εδώ «Οι πραγματικές προθέσεις του Λονδίνου» 10 Σεπτεμβρίου 2015 Σημερινή Φ.Α.
https://simerini.sigmalive.com/article/2015/9/10/oi-pragmatikes-protheseis-tou-londinou/
Ο χάρτης 13 Αυγούστου 1974 υποτίθεται του Κίσινγκερ
Χρησιμοποιείται επίσης ένας χάρτης πάλι ημερ. 13/8/74 ως ενδεικτικό της γνώσης του Κίσινγκερ για το τι θα ακολουθούσε. Όμως επιγραμματικά στο πάνω μέρος του γράφει « Ο χάρτης αυτός ετοιμάστηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Έρευνας προβάλλοντας τις τουρκικές κινήσεις στην Κύπρο 13 Αυγούστου 1974» (Map done by the Bureau of Intelligence and Research projecting Turkish moves on Cyprus 13 August 1974). Δεν ήταν «χάρτης του Κίσινγκερ». Και εξηγώ.
Κατά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ΙΙ οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωναν λεπτομερώς τόσο τον Τζέιμς Κάλλαχαν όσο και τους Αμερικανούς για την οριοθέτηση της γραμμής Αττίλα (demarcation maps) την οποία είχε αναλάβει ο Βρετανός συνταγματάρχης Hunter. Ο οποίος έφθασε στη Γενεύη στις 9 Αυγούστου με τους τελευταίους χάρτες οριοθέτησης καθώς οι χάρτες συνεχώς άλλαζαν λόγω της ασταμάτητης προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων και αμφότερες οι υπηρεσίες προσάρμοζαν τους χάρτες των στο Λονδίνο, Γενεύη και Ουάσιγκτον. Ο χάρτης αυτός υποτίθεται του Κίσινγκερ, ήταν ένας από αυτούς. Ταυτόχρονα την ίδια μέρα με άκρως απόρρητο τηλεγράφημα οι βρετ. Υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Κάλλαχαν και Αμερικανούς ότι η προέλαση της νέας εισβολής που ανέμεναν θα περνούσε μέσω Λευκωσίας …
«Πιστεύουμε το σχέδιο στρατιωτικά έχει νόημα (the plan makes military sense.) Και θα είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται τώρα στην Κύπρο να το εκτελέσουν και οι Τούρκοι μπορούν να εκτελέσουν την 3η φάση δίχως να αντιμετωπίσουν ελληνική επίθεση… Το σχέδιο είναι σύμφωνα με ότι γνωρίζαμε για τα τουρκικά σχέδια πριν την επέμβαση (εννοείται τη πρώτη εισβολή): Πιστεύουμε οι Τούρκοι πάντα ήλπιζαν να εξασφαλίσουν την Αμμόχωστο -… για την οποία είχε μιλήσει ο Ecevit.. και το εκπληκτικό είναι η δήλωση πως το σχέδιο θα εκτελεστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και όχι αργότερο της 20ης Αυγούστου…»
Τα πρακτικά της συνάντησης 13 Αυγούστου 1974
Οι Βρετανικές Υπηρεσίες είχαν δώσει με ακρίβεια τη συνέχεια με τοποθεσίες…
Οι Αμερικανοί ακολούθησαν και ακολουθούν μέχρι σήμερα που δεν υπάρχει ο Κίσινγκερ τη βρετανική γραμμή γιατί το Κυπριακό ήταν και παραμένει θέμα Λονδίνου και όχι Ουάσιγκτον. Ο Κίσινγκερ έμεινε πιστός στην «ειδική σχέση» ΗΠΑ/ΗΒ από το 1948. Σχετική η ομιλία του στο Chatham House ως ο επίσημος προσκεκλημένος στα 200χρονα του Φόρεϊν Όφις τον Μάιο του 1982.
Στις 20/6/1995 τιμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ ως Honorary Knight Commander of the Order of Saint Michael and Saint George (KCMG).
Ο μ. Χ. Κίσινγκερ μπορεί να φέρει βαριές ευθύνες για γεγονότα άλλων χωρών. Δεν το αμφιβάλω αν το τεκμηριώνουν τα αμερικανικά επίσημα έγγραφα ή άλλα. Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη όμως για αυτά, γιατί δεν ασχολήθηκα, με αφορά μόνο η ημέτερη μου πατρίδα Κύπρος.
Ολοκληρώνω όπως έγραψα και στο βιβλίο μου, «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019. Ο Χένρι Κίσινγκερ φέρει ευθύνες για το Κυπριακό στο ότι δεν αρνήθηκε να υποστηρίξει τις συνεννοήσεις των Βρετανών και Τούρκων. Μπορούσε να το κάνει. Αντί αυτού προτίμησε να συμπορευθεί παρόλη την διαφωνία του σε ορισμένες θέσεις για αμοιβαία συμφέροντα της εποχής ψυχρού πολέμου και προσήλωση στην ειδική σχέση.
΄Όπως ορθά είπε και ένας φίλος δεν υποστήριξε το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, παραβίασε το διεθνή νόμο μετά το 1945…και στις 27 Αυγούστου 1974 όταν του ζήτησαν οι Βρετανοί αν μπορούσαν να βασιστούν στην υποστήριξή του στην ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία , τους απάντησε θετικά παρόλο που τους είπε ότι οι ΄Ελληνες ουδέποτε θα την δεχτούν.
Σ΄αυτό δικαιώθηκε…
Πολλοί εγκλημάτησαν πάνω στο κορμί της Κύπρου μας. Δικοί μας και ξένοι και αυτός δεν αποτελεί εξαίρεση, πήγε να τους βρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου