Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΝΤΗ ΚΟΛΙΛΑ

Την συνέντευξη του Μόντη Κολίλα επιμελήθηκε ο Γεώργιος Τσουμάνης για το Blog "Πύλη του Ρωμανού". Ο Μ. Κολίλας είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ - ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ.


1) Είστε γνωστός σε πολλούς Έλληνες για την εθνική σας δράση αλλά θα θέλαμε να μας μιλήσετε για εσάς, λίγα βιογραφικά σας στοιχεία. 

Γεννήθηκα στην Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου το 1963. Με την πτώση του τείχους ήρθα στην Ελλάδα το 1990. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Από την στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα ασχολούμαι με τα θέματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Βόρειο Ήπειρο. Συμμετέχω σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται για την επέτειο της αυτονομίας και σε κάθε πατριωτική εκδήλωση για όλα τα εθνικά θέματα. 

2) Ο κόσμος πρέπει να ξέρει και να μαθαίνει την ιστορία του. Παρακαλώ να μας αναφέρετε κάτι από  τον εθνικό σας αγώνα για τους αδελφούς μας στην Β. Ήπειρο; 

 Τριάντα τέσσερα χρόνια έχει που έπεσε ο κομμουνισμός και ακόμα δεν έχουμε λύσει κανένα πρόβλημα. Αρχικά το θέμα της μη αναγνώρισης ως εθνική μειονότητα από τις αλβανικές κυβερνήσεις. Το θέμα των περιουσιών αλλά και το θέμα της εκπαίδευσης. Οι Αλβανοί στα Σκόπια ελέγχουν το Υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαυροβούνιο έχουν Αλβανό πρωθυπουργό. Εμείς όμως δεν μπορούμε ούτε την ελληνική γλώσσα, τη μητρική μας γλώσσα να μιλήσουμε. Έχουμε δολοφονίες Ελλήνων άδικα όπως η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα και τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

3) Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε ενεργά με αυτές τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα με το κόμμα των ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ του Προδρόμου Εμφιετζόγλου; 

Την απόφαση για να ασχοληθώ με τις ευρωεκλογές την πήρα κατόπιν των ανησυχιών μου για την μη λύση των προβλημάτων πού έχουμε στην Βόρειο Ήπειρο. Πιστεύω ότι το κόμμα ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ - ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ είναι ένα καθαρό κόμμα πού ενδιαφέρεται για τα εθνικά θέματα. Άλλωστε από το κόμμα των Πατριωτών  υπήρξε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους κ. Ανδρέα Νικολόπουλο, κ. Γεώργιο Γοργόλη και κ. Στέφανο Γούλα στην πορεία διαμαρτυρίας της Χειμάρρας στις 14 Αυγούστου για την άδικη φυλάκιση του Φρ. Μπελέρη.

4) Βλέπουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές να υπάρχουν υποψήφιοι εκ της Β. Ηπείρου σε διάφορα πατριωτικά - δεξιά κόμματα όπως η ΝΔ, η ΝΙΚΗ, οι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ. Θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα όλες αυτές οι υποψηφιότητες ή αποσκοπούν σε μικροκομματική;

Είναι καλό που υπάρχουν υποψήφιοι από την Βόρειο Ήπειρο. Πρέπει και οι Βορειοηπειρώτες να βγάλουμε ένα ευρωβουλευτή ή και περισσότερους. Να υπάρχει κάποιος για να μιλήσει στην ευρωβουλή για τα δικά μας προβλήματα. Εύχομαι σε όλους τους συντοπίτες υποψηφίους μου καλή επιτυχία! 

5) Ποιά είναι η γνώμη σας για τη υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

 Η άποψή μου για την υποψηφιότητα του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και άδικα φυλακισμένου είναι απλή. Θα πρέπει να μείνει εκεί που τον εξέλεξε ο λαός της Χειμάρρας. Να αναλάβει τα καθήκοντά του στο δήμο Χειμάρρας για την λύση των προβλημάτων που έχουμε. Είναι ο μοναδικός που ενδιαφέρεται για να μην προχωρήσει άλλο η καταπάτηση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας.

6) Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι έχει κάνει αυτά τα πέντε χρόνια για την μειονότητα της Β. Ηπείρου και τι μπορεί να κάνει εάν πραγματικά θέλει;

 Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει ενδιαφερθεί για την μειονότητα τής Βόρειου Ηπείρου. Όμως εγώ πιστεύω ότι έχει την δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα ακόμη. Όπως και στην υπόθεση Μπελερη δεν έγιναν αρκετά. Ο κύριος Μητσοτάκης είπε πως θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά όπως είδαμε δεν έγινε κάτι τέτοιο αλλά άναψε το πράσινο φως για την ένταξη της. Ο δήμαρχος συνεχίζει να παραμένει άδικα στη φυλακή με γελοίες κατηγορίες. Περιμένουμε πολλά πράγματα ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση.

7) Ποια είναι η κατάσταση των Βορειοηπειρωτών υπό την κυβέρνηση Ράμα και τι βλέπετε να έρχεται στο προσεχές μέλλον;

Η κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Υπάρχει πολύ πίεση και έχθρα από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης. Όπως προείπα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το θέμα τον περιουσιών που στο οποίο δεν φαίνεται κάποια λύση. Οι Αλβανοί συνεχίζουν να αρπάζουν την περιουσία τον Ελλήνων με διάφορα τεχνάσματα. 

8) Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει κάποια ευαισθησία για το ζήτημα της Β. Ηπείρου, έχετε παράπονα από τους Ελλαδίτες διαχρονικά;

Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στην πατρίδα ο Ελληνικός λαός μας έχει στηρίξει. Όχι μόνο εμάς αλλά και τους ανθρώπους αλβανικής καταγωγής. Χωρίς να υπερβάλλω πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος λαός τόσο μεγαλόψυχος και ευαίσθητος για τον συνάνθρωπο. Από όποια χώρα και αν ήρθε κάποιος έχει δεχθεί απλόχερα βοήθεια από τους Έλληνες. Γι αυτό πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ελληνικό λαό. Βέβαια από πλευράς κυβερνήσεων δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα για εμάς.

9) Ποια η στάση του κομμουνιστικού καθεστώτος προς τους Έλληνες της Β. Ηπείρου; Τι περίμεναν οι Βορειοηπειρώτες από την άνοδο της δημοκρατίας και τι άλλαξε εν τέλει γι αυτούς;

Το κομμουνιστικό καθεστώς ήταν πολύ σκληρό απέναντι στους Βορειοηπειρώτες. Περάσαμε πολλές κακουχίες, μας πήραν την γη, μας πήραν τα πάντα. Δεν μιλούσαμε την γλώσσα μας, μόνο κρυφά στο σπίτι. Βέβαια ακόμη κι εκεί υπήρχε φόβος γιατί μας άκουγαν οι ρουφιάνοι στα παράθυρα. Όμως και σήμερα δυστυχώς με την υποτιθέμενη δημοκρατία τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Περιμέναμε να ζήσουμε καλύτερες μέρες αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει φως ούτε και σήμερα.

10) Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τι περιμένουν οι Βορειηπειρώτες από το ελλαδικό κράτος;

Εμείς οι Βορειοηπειρώτες από το ελλαδικό κράτος περιμένουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση της Αλβανίας για να μείνουν οι Έλληνες στις πατρογονικές τους εστίες. Αν δεν γίνει κάτι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει Βόρειος Ήπειρος και θα είναι άλλη μία χαμένη πατρίδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου