Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΛΙΔΗ

Την συνέντευξη του Ανδρέα Σταλίδη επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσουμάνης. Ο Ανδρέας Σταλίδης είναι ιδρυτής της γνωστής ιστοσελίδας "Αντίβαρου" και αρθρογράφος της Εστίας. Πρόσφατα αποφάσισε να ζητήσει την ψήφο μας για τις ευρωεκλογές με το Δημοκρατικό και Πατριωτικό Κίνημα της Νίκης. 


1) Καλησπέρα κ. Σταλίδη, οι περισσότεροι σας γνωρίζουν μέσα από το “Αντίβαρο” όμως θα ήθελα να μας πείτε κάποια βιογραφικά στοιχεία που θα θέλατε να γνωρίσει ο κόσμος.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμαριά, στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Φυσική στο ΑΠΘ και έχω κάνει 3 μεταπτυχιακά στην Αγγλία, στην Πληροφορική, στις Διεθνείς Σχέσεις (με εργασία στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου) και στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Imperial College του Λονδίνου με τριπλή υποτροφία από βρετανικούς θεσμούς. Ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εργάζομαι από το 2001 σε εταιρείες ενέργειας με αντικείμενο ανάπτυξη και επαλήθευση μαθηματικών μοντέλων στην διαχείριση κινδύνων στον χώρο αυτόν και γενικότερα στα εμπορεύσιμα αγαθά. Είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά.

2) Είστε ένα άτομο που ασχολείται ενεργά με τα της Ελλάδος, γιατί είστε υποψήφιος με την ΝΙΚΗ και γιατί τώρα;

Το Αντίβαρο ξεκίνησε με το σύνθημα «αντίβαρο στην ιδιωτεία» για να δηλώσει με έμφαση ότι η Δημοκρατία λειτουργεί με το ενδιαφέρον των πολιτών. «Τόν τε μηδὲν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ᾽ ἀχρεῖον νομίζομεν», έλεγε ο Περικλής στον Επιτάφιο και το γνωρίζουμε από τον Θουκυδίδη. Μη την ευρεία έννοια λοιπόν ασχολούμαι όλη μου τη ζωή. Οι σημερινές συνθήκες είναι ιδιαίτερα άσχημες για την Ελλάδα, κατά τη γνώμη μου. Την εθνική μας αξιοπρέπεια έχουν κάνει κλωτσοσκούφι οι γείτονες, οι Σκοπιανοί με τις 350 παραβιάσεις, οι Αλβανοί με την περιφρόνηση και τον εξευτελισμό της Ελλάδας στην υπόθεση Μπελέρη, οι Τούρκοι με την επιθετικότητα και το θράσος τους, που αυξήθηκε μάλιστα μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών. Παράλληλα με αυτά, εντός Ελλάδας ζούμε μία πρωτοφανή επίθεση στα θεμέλια που συγκροτούν το συλλογικό μας υποκείμενο, την απαξίωση της πατρίδας, την διάλυση του θεσμού της οικογένειας και την περιφρόνηση της θρησκείας. Θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της πατρίδας, ώστε να αξιοποιηθούν έμπρακτα όλες οι δυνατότητες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα προσωπικά μου εχέγγυα για αυτό είναι το δείγμα γραφής μου από όλη μου την παρουσία μέσα από τις δράσεις του Αντίβαρου τα τελευταία 23 χρόνια, η ευρεία γνώση και αντίληψη της σύγχρονης πραγματικότητας, των διεθνών σχέσεων και της τεχνολογίας.

Αποδέχθηκα την πρόταση του προέδρου της ΝΙΚΗΣ κ. Δημήτρη Νατσιού, τον οποίον γνώρισα ηλεκτρονικά πριν από 20 χρόνια όταν ξεκίνησε την αρθρογραφία του στο Αντίβαρο. Η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία και θεμελιώνεται σε στέρεες βάσεις. Η ΝΙΚΗ είναι ένα κόμμα αντίθετο στο «κόμμα των κομμάτων» και κρίνω ότι είναι το μόνο που προσφέρει πραγματική ελπίδα για τον ελληνισμό.

3) Πιστεύετε πως οι Έλληνες της ομογένειας θα συμμετάσχουν σε αυτές τις κάλπες; Ποιο βλέπετε να είναι το μήνυμα τους ως προς τους Έλληνες πολιτικούς;

Εύχομαι και ελπίζω να συμμετάσχουν οι Έλληνες ομογενείς από όλον τον κόσμο σε αυτές τις εκλογές σε μεγάλους αριθμούς, στέλνοντας το μήνυμα ότι επιθυμούν ισχυρούς δεσμούς με τη μητέρα Ελλάδα, και μία ενίσχυση των κοινοτήτων τους.

4) Δημοσκοπήσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας δείχνουν την ΝΙΚΗ περίπου στα ίδια ποσοστά με τις κάλπες του 2023. Ποιο πιστεύετε θα είναι το ποσοστό της ΝΙΚΗΣ στις ευρωεκλογές και τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό;

Οι δημοσκοπήσεις έχουν ένα εγγενές πρόβλημα και η παρουσίαση τους ένα επιπλέον πρόβλημα. Έχω αναλυτική σκέψη και μπορώ να διαβάζω την πραγματικότητα στους αριθμούς. Το εγγενές πρόβλημα είναι ότι από τους 100 απαντούν οι 20 και από αυτούς οι 4 απαρτίζουν τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι κλπ). Όποιον δημοσκόπο και να ρωτήσετε αυτά θα σας πουν. Από κει και πέρα, η ΝΔ στην προ αναγωγής κατανομή λαμβάνει ένα ποσοστό από 25-27%, το οποίο επειδή αρχίζει από «2» θεωρείται ότι «αδικεί» τη ΝΔ. Ομοίως, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανοποιημένος από το προ αναγωγή ποσοστό του. Έτσι, η έμφαση δίνεται στην αναγωγή, όπου το 15-20% της γκρίζας ζώνης κατανέμεται αναλογικά σε όλους. Το αποτέλεσμα είναι η ΝΔ να εμφανίζεται με «3» μπροστά (32-35%).

Το πρόβλημα όμως είναι το εξής. Σε αντίθεη με τις εθνικές εκλογές του 2023, όπου εξ ολοκλήρου η γκρίζα ζώνη στράφηκε στη ΝΔ για λόγους «κυβερνησιμότητας», σήμερα οι πιθανότητες είναι ότι τουλάχιστον τα 2/3 της γκρίζας ζώνης που προέρχονται από τη ΝΔ, θα στραφούν αλλού, δεδομένης της χαλαρότερης ψήφου.

Στο πού θα στραφούν, θεωρώ βάσιμα – ελπίζω να συμφωνείτε – ότι η ΝΙΚΗ αποτελεί πρωταρχική επιλογή. Έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό κινείται στον δρόμο από ΝΔ με κατεύθυνση τη ΝΙΚΗ, και αυτό είναι αδύνατον να καταγραφεί δημοσκοπικά, αφού οι άνθρωποι ακόμα αμφιταλαντεύονται. Δεδομένου λοιπόν ότι το 3.7% της ΝΙΚΗΣ είναι συμπαγές, θεωρώ και ελπίζω ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου η ΝΙΚΗ θα κινηθεί στον διπλασιασμό του ποσοστού της, εκλέγοντας δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανέλυσα επαρκώς πού βασίζω αυτήν την εκτίμηση. Θα προσθέσω δύο επιπλέον παραμέτρους. Πρώτον, την αποδεδειγμένη αδυναμία των δημοσκόπων να προβλέψουν το ποσοστό της ΝΙΚΗΣ (μια που την υπολόγιζαν μεταξύ του 1 και 1.5% πέρυσι και έλαβε 2.9% και 3.7% στις δύο εκλογές), και δεύτερον την ανισομερή κατανομή της ΝΙΚΗΣ στην Ελλάδα με ένα εντυπωσιακό 6.1% στη Μακεδονία και 2.9% στην Αττική τον Ιούνιο. Αυτή η ανισομέρεια δεν μπορεί εύκολα να συνυπολογιστεί από τα μικρά δείγματα 1000 ατόμων σε όλη τη χώρα.

5) Μετά την ψήφιση του γάμου των ομοφυλοφίλων βλέπουμε συνεχείς εξελίξεις. Πρώτα η απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, τώρα η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Πού βλέπετε να οδηγεί όλο αυτό;

Ένα ζήτημα στο οποίο δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στη δημόσια συζήτηση, για αυτό το θέμα είναι το εξής. Εφόσον έγινε δεκτός ο επαναπροσδιορισμός του τι σημαίνει γάμος μετά την πίεση μίας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, ώστε να συμπεριλαμβάνει δύο ανθρώπους από το ίδιο φύλο, θα μπορούσε αυτό ως αρχή να οδηγήσει σε νέο επαναπροσδιορισμό μετά από πίεση μίας άλλης κοινωνικής ομάδας. Θα μπορούσε φερ’ ειπείν να υπάρξει αίτημα ώστε ο «γάμος» να συμπεριλαμβάνει τρία άτομα ή και περισσότερα. Γιατί μόνο δύο;

6) Από διάφορες πηγές εδώ και αρκετό καιρό ακούγαμε για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Φρέντυ Μπελέρη με την Νέα Δημοκρατία. Τις τελευταίες ημέρες μέσα από ρεπορτάζ μάθαμε για το κόψιμο του έγκλειστου Δημάρχου από το Υπουργείο Εξωτερικών. Εν τέλει όμως είναι υποψήφιος. Πώς σχολιάζετε το όλο θέμα;

Τελικά ο Μπελέρης είναι υποψήφιος με τη ΝΔ. Πρόκειται για μία ακατανόητη κίνηση κατ’ εμέ. Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω τι έχει συμβεί. Ο Μπελέρης δεν είναι πολιτικός. Στη Χειμάρρα ο προηγούμενος Δήμαρχος άρπαζε τις περιουσίες των Ελλήνων βορειοηπειρωτών και τις έδινε στο καθεστώς Ράμα. Ο Μπελέρης κατέβηκε στις εκλογές με μοναδικό στόχο να σταματήσει την αρπαγή. Φυλακίστηκε για να μην εκλεγεί, αλλά εκλέχτηκε! Έτσι, εφευρέθηκε μία δήθεν κατηγορία ώστε να μην αναλάβει καθήκοντα. Πράγματι, μέχρι και σήμερα συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα η προηγούμενη διοίκηση, που έχασε τις εκλογές. Κάθε μέρα που περνάει, αρπάζονται περιουσίες Ελλήνων. Η Ελλάδα δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει ούτε την φυλάκιση, ούτε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση, την αθώωση ή την ορκομωσία. Τώρα, με την απόδρασή του στις Βρυξέλλες, θα εμπεδωθεί στους ΒΗ/τες ότι η τρομοκρατία και το κλίμα φόβου του Ράμα εναντίον τους αποδίδει, και θα εμπεδωθεί η αδυναμία της Ελλάδας να αντιδράσει. Ο Μπελέρης πρέπει να ασκήσει καθήκοντα στη Χειμάρρα. Άλλος ο ρόλος αυτός και άλλο το έργο στην Ευρωβουλή. Θυμίζω ότι τον Σεπτέμβριο του 2024 θα βγει από τη φυλακή έχοντας εκτίσει την πλήρη ποινή του. Με ένα εύκολα προβλέψιμο τέχνασμα μείωσης της ποινής για 2-3 μήνες, θα τον βγάλει η Αλβανία λίγο νωρίτερα, ώστε να αποφύγει τη δυσάρεστη θέση να έχει φυλακισμένο έναν εκλεγμένο ευρωβουλευτή. Εύκολα το κάνει αυτό, αλλά θα ήταν και πάλι χωρίς ουσία, διότι ο στόχος του Ράμα ήταν και παραμένει να μην αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου ο Μπελέρης. Δεν τον νοιάζει αν γίνει ευρωβουλευτής ή ακόμα και πλανητάρχης.

7) Οι Έλληνες του εξωτερικού στην ουσία είναι μια ακόμη Ελλάδα εκτός συνόρων, πως μπορεί μια σοβαρή κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός υπέρ της;

Οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν γέφυρες με την Ελλάδα. Πρώτον χρειάζονται στήριξη στο θέμα της παιδείας. Πρέπει κάποτε η Ελλάδα να προσφέρει δασκάλους με συστηματικό τρόπο, όπως κάνει η Κύπρος πχ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη, μπορούν να προσφέρουιν την τεχνογνωσία τους σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με συνέδρια, επαφές, συμβούλια, μπορούν να αξιοποιηθούν οι Έλληνες του εξωτερικού σε μία σειρά χώρων από την τεχνολογία μέχρι την οικονομία και από την παραγωγή μέχρι τους θεσμούς των κρατών στα οποία ζουν.

Θα προσθέσω εδώ ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει μία εξωστρέφεια και να τονώσει τους δεσμούς της με πληθυσμούς που αισθάνονται συγγενείς, όπως πχ οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (Ρουμ) της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα σε Συρία, Λίβανο, αλλά και Αίγυπτο, όπως στην Κάτω Ιταλία, στα Βαλκάνια, στις παραδουνάβειες και παρευξείνειες χώρες.

8) Η Τουρκία έκανε τζαμί ξανά την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας, η ελληνική κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες άνοιξε το Γενί Τζαμί. Ποιος ο λόγος η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση;

Άλλη μία ακατανόητη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Έχοντας παρακολουθήσει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, παρατηρώ ότι το ελλαδικό πολιτικό προσωπικό

διακατέχεται από ένα φοβικό σύνδρομο εναντίον της Τουρκίας. Νομίζει ότι με παραχωρήσεις αγοράζει την ησυχία της. Αυτός όμως είναι ο «ασφαλέστερος δρόμος στην αστάθεια» (ας μου επιτραπεί αυτή η ολίγον αυτο-αντιφατική έκφραση για να δείξω το παράλογο της υπόθεσης).

9) Η Τουρκία φέρνει στο τραπέζι πάλι τις γκρίζες ζώνες ενώ η Ελλάδα επιμένει για διάλογο. Ποιες οι προτάσεις της ΝΙΚΗΣ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η ΝΙΚΗ έχει συντάξει ένα εμπεριστατωμένο φυλλάδιο 42 σελίδων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορείτε να το δείτε εδώ - https://nikh.gr/i-niki/ilektronika-entypa/919-ellinotourkikes-diapragmateyseis

Συνοπτικά και για να μην κουράζω τους αναγνώστες θα αναφερθώ εν τάχει σε ορισμένες προτάσεις: ανακήρυξη ΑΟΖ, παλλαϊκή άμυνα στα νησιά, έμμισθη επέκταση θητείας, προαιρετική στράτευση γυναικών, συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κλείσιμο του Τουρκικού Προξενείου της Θράκης κοκ.

10) Κλείνοντας θα θέλαμε από εσάς ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες εντός κι εκτός Ελλάδος για τις ευρωεκλογές. Καλή επιτυχία σας ευχόμαστε!

Το δικό μου προσωπικό σύνθημα στις εκλογές είναι «νοῦς, καρδία, φιλοτιμία». Το ανακάλυψα πριν από 6 χρόνια όταν βουτούσα στις πηγές του 19ου αιώνα για τη Μακεδονία σε μία μελέτη του Ιωάννη Καλοστύπη. Η Μακεδονία σώθηκε επί 2000 χρόνια στον ελληνισμό. Θα χαθεί μόνο αν χαθεί και ο νους και η καρδία και η φιλοτιμία. Αυτό έλεγε ο Καλοστύπης. Σήμερα βαδίζουμε με αυτόν τον άξονα, ότι δεν χάθηκαν. Ούτε ο νους, ούτε η καρδία, ούτε η φιλοτιμία. Νους είναι η λογική, η επίγνωση της προέλευσής μας και τι κομίζουμε στον κόσμο, καρδία είναι η αγνή και άδολη φιλοπατρία, και φιλοτιμία είναι η αγάπη στον συνάνθρωπο αλλά και στον Θεό. Με αυτούς τους άξονες βαδίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου