Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Αρχιεπίσκοπος προς Αθήνα: «Δεν είμαστε ξένοι και πάροικοι»

Γράφει η Σοφούλα Αργυρού,
ΣΗΜΕΡΙΝΗ 09 - 04 - 2024,

Από τον Σερ Χιου Φουτ, 1958 - στον Έλληνα Πρέσβη, 2024

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1958, αντιγράφοντας τον βρετανικό Τύπο, οι κυπριακές εφημερίδες έγραψαν ότι ο τότε τελευταίως και διχοτόμος κυβερνήτης της αποικίας Κύπρου, Σερ Χιου Φουτ, είχε λάβει οδηγίες από τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει με την υλοποίηση του συνεταιρικού σχεδίου (Μακμίλαν). Το οποίο, όμως, όπως μας αποκάλυψαν τα βρετανικά έγγραφα χρόνια αργότερα, ήταν ΔΙΚΟ του σχέδιο (Σερ Χιου Φουτ), που είχε εισηγηθεί στο Λονδίνο από τον Ιανουάριο του1958…

Ο Σερ Χιου Φουτ, λοιπόν, είχε πάρει οδηγίες «να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα να συντρίψει την ελληνική αντίσταση σ’ αυτό. Και πως θα επιτρεπόταν στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να επιστρέψει στο νησί, εάν και όταν θα εθεωρείτο ότι η παρουσία του θα βόλευε τους στόχους της βρετανικής πολιτικής».

Γιατί θυμήθηκα την πιο πάνω εντολή του Λονδίνου προς Σερ Χιου Φουτ; Αβίαστα, δυστυχώς, μου την έφεραν στον νου, οι πράξεις, τα λόγια, οι «πολιτικές» των «ήρεμων νερών» της σημερινής ελληνικής Κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη με τους «καλούς της γείτονες» τους Τούρκους, και οι ανεπίτρεπτες επεμβάσεις της μέσω του νυν Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία.

Η ελληνική Κυβέρνηση δεν απάντησε στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου

1) ΕΣΤΙΑ (Αθηνών), 20.3.2024: Η Αθήνα δεν απάντησε στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου αναφορικά με επικείμενες εκδηλώσεις για τα 50χρονα της μαύρης επετείου της εισβολής.

«Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι» (Sigma), ο Μανώλης Κοττάκης, ο οποίος υπογράφει το ρεπορτάζ, ανέφερε πως η δική του ενημέρωση λέει πως Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ δεν απάντησαν καν στην επιστολή που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Το δημοσίευμα της εφημερίδας, μάλιστα, είπε πως συνέπεσε με την ημέρα των εμπρηστικών δηλώσεων Ερντογάν, που προκάλεσαν την αντίδραση Αθηνών και Λευκωσίας (https://www.sigmalive.com/news/greece/1204611/estia-den-apantise-i-athina-ston-arxiepiskopo-kyprou-gia-ekdiloseis-50xronon).

2) Ο Έλληνας πρέσβης – να αποκλειστεί η «Αδούλωτη Κερύνεια»

Η εντολή για απόσυρση της συμμετοχής της χορωδίας του προσφυγικού Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» από το πρόγραμμα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ για τους εορτασμούς των διπλών επετείων 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955, και αφού είχε επίσημα καλεστεί η χορωδία, ήλθε από την Αθήνα, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Δεν ήθελαν ένα προσφυγικό Σωματείο - που απορρίπτει την Απαρτχάιντ διαιρετική βρετανο-τουρκική τρισκατάρατη λεγόμενη Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία - να τραγουδήσει (όχι να συμμετάσχει σε… διαπραγματεύσεις!), να τραγουδήσει δύο, τρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ τραγούδια, ίσως ονομάζοντας και την κατεχόμενη πόλη μας Κερύνεια! Ναι, γι’ αυτό!

Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω εκδήλωση, από την οποία η ελληνική Κυβέρνηση απαίτησε να αποσυρθεί η παρουσία του προσφυγικού Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια», είχε δημοσιευθεί ότι θα παρίστατο ο Έλληνας Υπ. Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Τελικά δεν παρευρέθη και διάβασε χαιρετισμό του ο Έλληνας Πρέσβης…

Η Αθήνα δεν απάντησε στην επιστολή του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος είναι και εκείνος εναντίον της ΔΔΟ και υποστηρίζει ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της σκλαβωμένης Κύπρου από την κατοχική Τουρκία. Ενόσω η Τουρκία προειδοποιεί ότι θέλει ολόκληρη τη Κύπρο, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και κατέχει για 50 χρόνια τη μισή μας πατρίδα αφενός, και αφετέρου η Αθήνα προχωρεί με σύμφωνα «φιλίας» με τον κατακτητή της μισής μας Κύπρου!!!

Άμεση και καταδικαστική ήταν η ανακοίνωση του προσφυγικού Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια», δημοσιοποιώντας την πρωτάκουστη ακύρωση της συμμετοχής του με επέμβαση των Αθηνών.

Η καταγγελία/ανακοίνωση της Α.Κ. αναρτήθηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες στην Κύπρο και Ελλάδα, με αναφορές σε ραδιοφωνικές εκπομπές τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση με τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΞΕΠΕΣΜΟΣ», 21.3.2024, εδώ: https://adoulotikerinia.com.cy/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%be%ce%b5%cf%80%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%83/.

Και εδώ, 21.3.24 «Ποιος απέκλεισε την χορωδία «Αδούλωτης Κερύνειας» από τις εθνικές εκδηλώσεις;» (https://www.sigmalive.com/news/kypriako/1204999/poios-apekleise-tin-xorodia-adoulotis-keryneias-apo-tis-ethnikes-ekdiloseis).

Ντροπή σου, Αθήνα – Με επέμβαση της ελληνικής Κυβέρνησης αποκλείστηκε η ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ! 21.3.2024 (https://www.olympia.gr/1584154/apopsi/ntropi-soy-athina-me-epemvasi-tis-ellinikis-kyvernisis-apokleistike-i-adoyloti-keryneia/).

ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ.jpg
Αποικιακή αναφορά προς Λονδίνο για τον κυπριακό Τύπο, 11/9/1958.

25.3.2024, Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Α’, Λευκωσία

«Δεν είμαστε ξένοι και πάροικοι…»

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό λόγο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τάχθηκε υπέρ της αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου- Ελλάδας, για κοινή συστράτευση ολόκληρου του Έθνους, που, όπως επεσήμανε, είναι αυτονόητη «για μας». Και με πόνο ψυχής για την ανεπίτρεπτη στάση «φιλίας» προς την κατοχική Τουρκία που εκφράζει η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό και μας προκαλεί άφατη θλίψη κάθε αποστασιοποίηση του εθνικού κέντρου από το εθνικό θέμα της Κύπρου. Δεν είμαστε ξένοι και πάροικοι, ούτε και νεοφερμένοι στη γη τούτη των πατέρων μας οι Έλληνες. Μετρούμε τόσες χιλιετίες ζωής εδώ όσο και οι Αθηναίοι στην Αθήνα και οι Λακεδαιμόνιοι στην Πελοπόννησο. Ένα τμήμα του Έθνους κινδυνεύει τον έσχατο των κινδύνων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παρασύρεται από προσωπεία ‘‘καλής γειτονίας'’ και απαιτήσεις διαχωρισμού του Κυπριακού από τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα. Η Κύπρος είναι το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού. Αν, ο μη γένοιτο, πέσει η Κύπρος, δεν θα κατοχυρωθούν τα άλλα ελληνικά μέρη. Αιγαίο, νησιά, Θράκη, Μακεδονία θα πάρουν σειρά…»

Και προς την κυπριακή ηγεσία ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, πως θα πρέπει «να δώσει σημασία και να στηρίξει όλες τις υποδομές που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του αγώνα μας… Χωρίς τη δέουσα αμυντική θωράκιση, την ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς, την αντιμετώπιση της καθημερινής εισόδου των λαθρομεταναστών και τη μέγιστη αξιοποίηση των παρατηρούμενων γύρω μας μεταβολών, δεν θα πρέπει να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις, με τουρκικούς ουσιαστικά όρους, όπου θα συναντήσουμε αφόρητες πιέσεις για νέες υποχωρήσεις…».

Την ίδια ημέρα, 25.3.2024, ο Έλληνας Πρέσβης, Ιωάννης Παπαμελετίου, στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, προσπάθησε να «επιτεθεί» στους επικριτές της κυβέρνησής του και ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει/αντικρούσει τις επικρίσεις για τη φιλοτουρκική στάση της Αθήνας εις βάρος της Κύπρου.

«…Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη… Για την Ελλάδα δεν υφίσταται άλλος δρόμος πέρα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια…». Και ότι «δεν υφίσταται άλλη εναλλακτική και μόνον μία λειτουργική λύση… που θα επιφέρει το τέλος του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου»!!

Εννοεί εκτός της Απαρτχάιντ ΔΔΟ! Δηλαδή αυτήν που προώθησαν οι Βρετανοί και Τούρκοι από τις 16 Αυγούστου1974 και επιζητούσαν από το 1956… Ναι, σίγουρα, κύριε Πρέσβη… θα επιφέρει «το τέλος του αγώνα για ελευθερία της Κύπρου» εφόσον δεν είναι «ελευθερία» που θα φέρει αλλά τουρκοποίηση!

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της Κύπρου. Προσκαλώ όποιον αμφιβάλλει για τη διαχρονική στάση της Ελλάδας, να επισκεφθούμε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας…», είπε.

Τα παλληκάρια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

Πώς βρίσκετε ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου, κύριε Πρέσβη, αφού την αποκλείσατε από τα Ελλαδο-τουρκικά, ραφοποιώντας την για «σύμφωνα φιλίας» με την κατοχική Τουρκία και δεσμευθήκατε «να αξιοποιήσετε την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών με υπογραφή το περασμένο Δεκέμβριο»; Όσο για τους ήρωες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, μην τους βάζετε στο στόμα σας, ξαναμελετήστε την Ιστορία γιατί βρίσκονται εκεί, επειδή θυσιάστηκαν τα παλληκάρια του Έθνους…

Κύριε Πρέσβη, η ΔΔΟ δεν έγινε κατορθωτή για 50 χρόνια, ακριβώς γιατί δεν κατάφεραν οι πάτρωνές της εντός και εκτός Κύπρου να την επιβάλουν. Επειδή ο λαός δεν την αποδέχεται, αντιστέκεται όπως ο Αρχιεπίσκοπος, και την απέρριψε με το ΟΧΙ του 76% στις 24.4.2004. Ο Γ. Βασιλείου δεν είχε καμία λαϊκή εντολή να κάνει ό,τι του ζητούσαν οι Βρετανοί και να την αποδεχτεί με το ψήφισμα 649/90. Έπρεπε να είχε προσαχθεί να λογοδοτήσει σε δικαστήριο… Τα ψηφίσματα είναι κατασκευάσματα των Βρετανών penholders στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν είναι όλα υπέρ των δικαίων της Κύπρου…

Δυστυχώς, οι πράξεις της Αθήνας και μέσω του Πρέσβη της στη Λευκωσία δεν διαφέρουν από τις εντολές που έδωσε το Λονδίνο στον τελευταίο διχοτόμο κυβερνήτη της αποικίας Κύπρου, Σερ Χιου Φουτ τον Σεπτέμβριο του 1958, να συντρίψει κάθε αντίσταση στο διχοτομικό τους σχέδιο «Μακμίλαν». Αυτήν τη φορά στοχεύοντας στη συντριβή της εναντίωσης των Ελλήνων της Κύπρου και της φωνής της Κύπρου εναντίον της τρισκατάρατης διχοτομικής Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας προς όφελος Άγκυρας, Λονδίνου και συνοδοιπόρου Ουάσιγκτον και των συμφερόντων τους στη μοιρασιά του Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου…

«Η δημιουργία ‘‘ουδέτερης ζώνης’’ στο Αιγαίο, η απώλεια της Αν. Μεσογείου και ο εθνικός ακρωτηριασμός», 29.3.2024 (https://i-epikaira.blogspot.com/2024/03/blog-post_413.html).

Δικαιολογημένα η «Σημερινή» με κύριο άρθρο της στις 31.3.2024 κάλεσε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να απαντήσει.

Απαντήστε, κύριε Πρωθυπουργέ… - 31.3.2024

«…Πώς θα υπογράψει η Ελλάδα σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία ενώ στην Κύπρο θα υπάρχει κατοχή; Θα είστε φίλοι με τον κατακτητή μας, κύριε Πρωθυπουργέ, ή όχι; Οφείλετε να δώσετε απαντήσεις προς τους Κυπρίους και τους λοιπούς Έλληνες. Και οι απαντήσεις αυτές θα πρέπει να δοθούν υπεύθυνα από το βήμα της Ελληνικής Βουλής. Για να τις καταγράψει η Ιστορία…» (https://simerini.sigmalive.com/article/2024/3/31/apanteste-kurie-prothupourge/).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου