Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία του προς την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αικατερίνη Μάτση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί τη διενέργεια έρευνας από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνυση ποινικών ευθυνών τόσο για τους φυσικούς όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.
Εκτός από τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, διερευνώνται τα αδικήματα που συνδέονται με τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια (184 του Π.Κ.) και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος (186 του Π.Κ.).
Στην παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζητεί ακόμα να αξιοποιηθούν τα μέσα της τεχνολογίας για την ταυτοποίηση των δραστών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.
Μετά, δε, την παρέλευση του αυτοφώρου και μετά τον σχηματισμό δικογραφίας για τα ήδη ταυτοποιηθέντα- συλληφθέντα άτομα από την αστυνομία, όπως επισημαίνεται, η έρευνα πρέπει να αφορά τη συνέχιση των δικονομικών ενεργειών στο πλαίσιο πια προκαταρκτικής εξέτασης.
Μετά το πέρας της έρευνας, η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Τέσσερις συλλήψεις, δεκάδες προσαγωγές

Τέσσερις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τελικά για την φασιστική επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο 20χρονους, έναν 36χρονο κι έναν 17χρονο, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητη σωματική βλάβη και κατά περίπτωση για διακεκριμένες φθορές, ενώ οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών με την αυτόφωρη διαδικασία.
Οι δύο τελευταίες χρονικά συλλήψεις έγιναν αργά χθες το βράδυ, κι ενώ προηγήθηκε η προσαγωγή τους, μαζί με ένα ακόμη -τρίτο- άτομο, στο αστυνομικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου, εξετάστηκαν από αστυνομικούς της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, η οποία διενεργεί την προανάκριση για την υπόθεση. Σε αντίθεση με τον τρίτο, που αφέθηκε ελεύθερος, αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη των άλλων δύο, ενός 20χρονου κι ενός 17χρονου.
Νωρίτερα, το απόγευμα της Κυριακής, οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη για το ίδιο συμβάν ενός 20χρονου κι ενός 36χρονου, ομογενούς από τη Γεωργία. Ο πρώτος φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση εναντίον του αυτοκινήτου που μετέφερε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ενώ ο δεύτερος φαίνεται να είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές, έχοντας κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για κλοπές.
Την ίδια ώρα, οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για την ταυτοποίηση των υπολοίπων ατόμων που συμμετείχαν στην επίθεση.

Τι είπαν οι συλληφθέντες

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα οι δύο συλληφθέντες που ταυτοποιήθηκαν από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης ότι επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν, μαζί με άλλους, τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη. Πρόκειται για έναν 20χρονο και έναν 36χρονο.
Ο 20χρονος ομολόγησε ότι είναι ένας απ’ αυτούς που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη και είπε στους αστυνομικούς: «Είμαι Πόντιος στην καταγωγή και είχα ακούσει παλιότερα τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Μπουτάρης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Όταν τον είδα μπροστά μου αισθάνθηκα θυμό για τα όσα είχε πει για τους Πόντιους και κινήθηκα εναντίον του». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο ισχυρίζεται και ο 36χρονος.
Οι εικόνες με νέους -ένας μάλιστα από τους οποίους κρατούσε το παιδί του στην αγκαλιά!- να τον κυνηγούν, να τον βρίζουν, να τον ρίχνουν κάτω και να τον χτυπούν σόκαραν το Πανελλήνιο. Ακούστηκαν φράσεις όπως: «προδότη», «λαμόγιο», «φύγε», «βαράτε τον». Όμως, πραγματική «γροθιά» στο στομάχι της ελληνικής κοινωνίας αποτέλεσαν τα σχόλια που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίθεση. Ο δήμαρχος πήρε χθες εξιτήριο από το νοσοκομείο και κατέθεσε μήνυση.

Πώς περιγράφει την επίθεση ο Γιάννης Μπουτάρης

Στην κυριολεξία ο δήμαρχος φυγαδεύτηκε. Μεταφέρθηκε πρώτα στο δημαρχείο και από εκεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου διανυκτέρευσε προκειμένου να του γίνουν οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. «Αυτό που έζησα ήταν εφιαλτικό.
Όταν κάμποσοι και με χτυπούσαν παντού, σε όλο μου το σώμα, με μπουνιές, κλωτσιές, όλα. Δεν νομίζω να ήταν Πόντιοι. Άλλωστε με τους Πόντιους έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις. Έχω ορισμένες καθαρές καταστάσεις στο μυαλό μου για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία, αλλά δεν είμαι σε θέση και δεν θέλω να τις πω τώρα», δήλωσε προχθές το βράδυ στη Voria.gr από το νοσοκομείο ο Γιάννης Μπουτάρης.
Στις 10:30 χθες το πρωί πήρε εξιτήριο, έχοντας θλαστικό τραύμα στο γόνατο, ενώ ήδη είχε υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων.
Στην προστασία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και στην προσπάθειά τους να τον φυγαδεύσουν με ασφάλεια στέκονται πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με την τραμπούκικη επίθεση που έγινε σε βάρος του, αλλά και το γεγονός πως δεν συνελήφθησαν επ’ αυτοφόρω οι δράστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δώδεκα ταυτοποιήσεις. Οι κατηγορίες αφορούν απρόκλητες σωματικές βλάβες, όπως επίσης και διακεκριμένες περιπτώσεις φθορών, καθώς ένας από τους δράστες του έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου του, τη στιγμή που ο δήμαρχος είχε μπει μέσα σε αυτό για να φυγαδευτεί.

Το χρονικό

Προχθές, μετά από 18 χρόνια, τα ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης θα γιόρταζαν ενωμένα την επέτειο της Γενοκτονίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο της Γενοκτονίας απέναντι από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Παρών ήταν ο δήμαρχος, ο οποίος παρακολούθησε και τις ομιλίες. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης έγιναν δύο πορείες: Η πρώτη με κατεύθυνση το τουρκικό προξενείο και η δεύτερη προς τον Λευκό Πύργο, η οποία διοργανώθηκε από την ποντιακή νεολαία και θα ολοκληρωνόταν με την υποστολή της ελληνικής σημαίας. Ο δήμαρχος ακολούθησε τη δεύτερη πορεία.

Ομως, από τις προηγούμενες μέρες είχε ήδη «καλλιεργηθεί» κλίμα έντασης καθώς προχθές το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε το 2ο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride. Πολλοί κατηγορούσαν το δήμαρχο ότι έδωσε τη σχετική άδεια ανήμερα της επετείου Γενοκτονίας των Ποντίων. Ομως, η αλήθεια είναι διαφορετική, καθώς από ό,τι έχει γίνει γνωστό οι διοργανωτές ενημέρωσαν μόνο την ΕΛ.ΑΣ. αφού επρόκειτο για συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι το είχαν μπερδέψει με το γνωστό Thessaloniki Pride, το οποίο στηρίζει μεν ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλά θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα!
«Ξεκινώντας και περπατώντας αρχίζει να γίνεται ένας πανικός χτυπημάτων σωρηδόν με κλοτσιές στην πλάτη του δημάρχου, γροθιές πίσω στον αυχένα και εμείς φάγαμε μερικές. Δεν ήταν ένα άτομο που χτυπούσε και έφυγε. Υπήρχε εμμονή, υπήρχε πρόθεση να κάνει εκείνη τη στιγμή κακό. Κάποια στιγμή πηγαίνοντας έπεσε κάτω ο δήμαρχος, εκεί εγώ φοβήθηκα πραγματικά πολύ γιατί αν δεν τον άρπαζε ο αστυνομικός να τον σηκώσει και να συνεχίσουμε θα γινόταν τρομερό κακό γιατί συνέχιζαν να τον χτυπούν ενώ ήταν κάτω. Πετούσαν και αντικείμενα. Φτάσαμε τελικά μέχρι το αυτοκίνητο. Πρέπει να πω ότι σε όλη αυτή τη διάρκεια δεν είδα αστυνομικό ούτε κανένα από την οργανωτική επιτροπή και εκεί δεν σταματάει η διαδικασία γιατί εγώ ανοίγω την πόρτα για να μπει ο δήμαρχος και υπήρχε κάποιος που κλοτσούσε την πόρτα, ήθελε να τον χτυπήσει ακόμη και με την πόρτα . Και κάποιος άλλος έσπασε και το παρμπρίζ από πίσω», είπε χθες η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, περιγράφοντας το τι έγινε στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου