Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Απόπειρα μέσω ΕΣΠΑ να μείνουν στην Ελλάδα οι διδάκτορες



20.000.000 ευρώ για 1.500 θέσεις στα ΑΕΙ
Με κονδύλια από το ΕΣΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν τους διδάκτορες στην Ελλάδα και να «ξορκίσουν» στην κυβέρνηση τη φυγή των μυαλών στο εξωτερικό. Με 20.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ προικοδοτεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κατόχους διδακτορικού για την απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας. Η δράση απευθύνεται στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 19.965.000 ευρώ. 

Η δράση αφορά συνολικά 1.500 θέσεις ωφελούμενων διδακτόρων κατανεμημένες στο σύνολο των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Κάθε ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη διδασκαλία ενός έως και τριών μαθημάτων εντός του ακαδημαϊκού έτους και ανάλογα με τις ανάγκες των ιδρυμάτων. Η ανώτερη δυνατή αμοιβή ανέρχεται σε 12.510 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος, ενώ προβλέπονται δαπάνες έως 400 ευρώ ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο για την κάλυψη των δαπανών κίνησης και διανυκτέρευσης του ωφελουμένου.
Η «μαύρη τρύπα»
Βέβαια, σύμφωνα με ορισμένες πανεπιστημιακές πηγές, οι 1.500 θέσεις επιδοτούμενης διδασκαλίας μαθημάτων από διδάκτορες μπορεί να εντάσσονται στο πλαίσιο κάλυψης της «μαύρης τρύπας» σε διδακτικό προσωπικό στα πανεπιστήμια, που χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας προσπαθεί να δικαιολογήσει το πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι συνεισφέρει σημαντικά στον περιορισμό του «brain drain» (sic). Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί τη φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό με τη λήξη του προγράμματος το 2019, εφόσον βρουν μια πολυπόθητη και καλοπληρωμένη θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου