Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «1909-1922 Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα»

                                                 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗ ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ 1904-1922


Το Σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ διοργανώνει, υπό την αιγίδα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ, Στράβωνος 12, Παγκράτι, στάση μετρό Ευαγγελισμός. Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 στις 11.00.

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά:
«1909-1922 Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα»
Συζητούν:
Νίκος Παπαδάκης, πρόεδρος εκτελεστικής επιτροπής και γεν διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος: «Η Συνθήκη της Λωζάννης και η συμβολή του Βενιζέλου στην ειρήνη στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή»
Μανώλης Εγγλέζος-Δεληγιαννάκης, δικηγόρος, ερευνητής, Πρόεδρος του Σωματείου «Δροσουλίτες»
Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, εκδότης, πολιτικός αναλυτής, τιμηθείς με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών
Συντονίζει ο Αριστομένης Συγγελάκης, Οδοντίατρος, Πολιτικός Επιστήμων, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κρητικής Εστίας κος Αντώνης Μυτιληνάκης




"Η περίοδος 1904-1922 σημαδεύτηκε από μια φυγή προς τα μπρος του Ελληνισμού, αλλά και από μιαν εσωτερική διαπάλη των πιο ζωντανών του στοιχείων του λαού μας με τις δυνάμεις του μικροελλαδισμού. Η απόπειρα συμπερίληψης των υπόδουλων ελληνικών πληθυσμών στο Ελλαδικό κράτος που ξεκίνησε με το Μακεδονικό Αγώνα, έμεινε ανολοκλήρωτη με την κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου.
Σε αυτή την περίοδο, η Κρήτη, ως η κύρια αντιστασιακή δύναμη του Ελληνισμού, υπόδουλου και ελεύθερου, βρέθηκε στην πρωτοπορία της προσπάθειας αυτής, από τους εθελοντές Μακεδονομάχους μέχρι την ανάληψη από το Βενιζέλο της Πρωθυπουργίας, έχοντας να αναμετρηθεί, πέραν των εξωτερικών εχθρών, και με την εσωτερική αντίδραση.
Τις συνέπειες των τότε γεγονότων βιώνουμε και σήμερα με έντονο τρόπο, έτσι ώστε το βιβλίο που παρουσιάζεται να καθίσταται επίκαιρο, πέραν της ιστοριογραφικής του αξίας, ως ανάλυση της σημερινής γεωπολιτικής συγκυρίας αλλά και ως οδηγός του τί πρέπει σήμερα να αποφύγομε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου