Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Η πόλη με τα παρδαλά αστικά λεωφορεία

 Γράφει ο Παναγιώτης Μπαλατσός



Σε όποιες πόλεις και αν έχω πάει, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα αστικά λεωφορεία τα οποία κυκλοφορούν σ΄ αυτές είναι ευδιάκριτα με την πρώτη ματιά. Ξεχωρίζουν από τα άλλα οχήματα κυρίως από την ομοιομορφία τους σε ό,τι αφορά το βασικό τους χρώμα ή κάπου - κάπου το συνδυασμό δύο βασικών χρωμάτων. Μπορεί να φέρουν και διαφημίσεις, οι οποίες όμως καταλαμβάνουν μικρό έως ελάχιστο χώρο της εξωτερικής επιφάνειας αυτών, χωρίς να επηρεάζουν αισθητά και να αλλοιώνουν τη γενική τους εικόνα.
Εννοείται δε ότι η ανωτέρω εικόνα είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους τους αστούς και δεν είναι σε καμία περίπτωση γνωστή μόνο σ΄ εμένα. Αφορά όλες τις πόλεις εκτός βέβαια απ΄ τα Γιάννενα! Και ποιο χρώμα δεν βλέπει κανείς σε όλη την εξωτερική επιφάνεια των αστικών της πόλης μας, η οποία καλύπτεται εξ ολοκλήρου από παντός είδους διαφημίσεις οριζοντίως, καθέτως και πλαγίως! Όσο για βασικό χρώμα και ομοιομορφία, δεν υπάρχει πουθενά.
Μπορεί βέβαια να πει κάποιος ότι το χρώμα δεν έχει στην προκειμένη περίπτωση καμία σημασία, αρκεί τα λεωφορεία να είναι σε καλή κατάσταση και να εξυπηρετείται ο κόσμος. Δεν πειράζει να είναι παρδαλά. Νομίζω ότι η άποψη αυτή, αν βέβαια υπάρχει, είναι λανθασμένη. Πρώτον, διότι όπως προανέφερα, για πρακτικούς λόγους πρέπει να είναι ευδιάκριτα, και δεύτερον, διότι από αισθητικής απόψεως επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της πόλης. Ή γενικότερα, για τους ίδιους λόγους για τους οποίους όλες οι πόλεις του κόσμου δεν έχουν παρδαλά αστικά λεωφορεία, όπως ούτε παρδαλά ταξί κλπ.
Εφόσον όμως το ανωτέρω φαινόμενο επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της πόλης, η οποία πόλη μάλιστα περιμένει πολλά και από τον τουρισμό, εσωτερικό και εξωτερικό, νομίζω ότι και ο Δήμος πρέπει να έχει λόγο στο θέμα αυτό. Βεβαίως η πόλη μας είναι ωραία και δικαίως ακούμε συχνά θετικά σχόλια από τους επισκέπτες της, τόσο για το φυσικό της περιβάλλον όσο και για τα αξιοθέατά της. Δεν πρέπει όμως οι δημοτικές αρχές της πόλης να επαναπαύονται μόνο σ΄ αυτά. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Τα Γιάννενα, σε σύγκριση με άλλες πόλεις, όπως έχω ξαναγράψει, έχουν μείνει πίσω σε πολλά θέματα, όπως: καθαριότητα, περιποίηση πρασίνου, πεζοδρόμια, διαγραμμίσεις δρόμων και διαβάσεων πεζών, σύγχρονες δημόσιες τουαλέτες, που δεν υπάρχουν πουθενά, αλλά και σε ό,τι αφορά τα εμφανίσιμα λεωφορεία. Αυτά και πολλά άλλα περισσότερο ή λιγότερο επηρεάζουν αναλόγως θετικά ή αρνητικά και συμβάλλουν στη συνολική εικόνα της πόλης.
Όλες οι αντ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου