Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Οι Τοπ 5 καλύτεροι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες.

 Γράφει ο EmperorofHistoria

Instagram: https://www.instagram.com/emperorofhistoria/


Οι Τοπ 5 καλύτεροι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες.


5. Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάτσης Παλαιολόγος (1405-1453μ.Χ).



Ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάτσης Παλαιολόγος,ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς,ο Τελευταίος ΕλληνοΡωμαίος Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου (Δλδ Ρωμανίας) βρίσκεται στην 5η θέση των καλύτερων Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, διότι απέδειξε έμπρακτα με την πολιτική του, αλλά και την Αυταπάρνηση - Αυτοθυσία του την εθνική κληρονομιά του Βυζαντίου προς τους Νεότερους Έλληνες, ενώ παρά την μικρή βασιλεία του ανέδειξε το Βυζάντιο ως "Φάρο" πολιτισμού και Πνευματικού Φωτός - Κέντρου σε ολόκληρο τον Κόσμο, καθώς κατά την Ύστερη Βυζαντινή Περίοδο (1261-1453) έχουμε την Παλαιολόγεια Αναγέννηση,στην οποία οφείλεται και η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός στην Ευρώπη των επόμενων αιώνων. Τέλος,με την Θρυλοποίησή του ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" κατέστησε την Βασιλεία του ως την πλέον Άξια κατά την Ύστερη Βυζαντινή Περίοδο και θεωρείται στις ημέρες μας,ως ένας από τους πιο αξιόλογους Αυτοκράτορες,που όμως δεν πρόλαβε να κάνει παραπάνω πράγματα και για αυτό βρίσκεται στην 5η θέση.


4. Αλέξιος Α' Κομνηνός (1057-1118μ.Χ).





Στην 4η θέση της κατάταξης μας, βρίσκεται ο Αλέξιος Α' Κομνηνός,ο οποίος Βασίλεψε από το 1081 - 1118μ.Χ και ήταν ο ιδρυτής της περίφημης Κομνηνής Δυναστείας. Ο Αλέξιος Κομνηνός θεωρείται ένας αξιόλογος Αυτοκράτωρ, διότι όχι μόνο αντιμετώπισε νικηφόρα πολλούς εχθρούς της Αυτοκρατορίας του ταυτοχρόνως (π.χ Νορμανδοί,Πετσενέγοι, Τούρκοι κτλ), αλλά παράλληλα διόρθωσε τον Κρατικό μηχανισμό και ενσωμάτωσε στην Κυβέρνηση του και την Αριστοκρατική τάξη με επιτυχία καταπολεμώντας έτσι την διαφθορά του Κρατικού μηχανισμού του Βυζαντίου. Τέλος, εγκαινίασε με την Βασιλεία του την περίφημη Κομνηνή Αναγέννηση,η οποία οδήγησε την Ελληνορωμαϊκή Αυτοκρατορία του σε νέα ευημερία και Δόξα. Θεωρείται έως και σήμερα από τους πλέον αξιόλογους Αυτοκράτορες του Βυζαντίου και για αυτό βρίσκεται στην 4η θέση.


3. Ηράκλειος Α' (575 - 641μ.Χ).



Στην 3η θέση του Τοπ 5 μας, βρίσκεται ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος Α', ο Πρώτος Σταυροφόρος, ο οποίος όχι μόνο νίκησε τους Σασσανίδες Πέρσες και ανέκτησε τον Τίμιο Σταυρό από την Κτησιφώντα των Περσών, μα αναδιοργάνωσε την Αυτοκρατορία του και την κατέστησε το πιο ισχυρό Κράτος εκείνη την εποχή, μετά από μια καθοδική περίοδο. Επίσης, νίκησε τους Αβάρους και τους Πέρσες, σώζοντας έτσι την Κωνσταντινούπολη από την Πτώση της, ενώ τότε συνθέθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος προς τιμή της Παναγίας. Ο Ηράκλειος θεωρείται έως σήμερα ένας από τους πλέον αξιόλογους Αυτοκράτορες του Βυζαντίου, ενώ μέχρι και οι εχθροί του (Άραβες, Δυτικοί, Πέρσες κτλ) τον εξυμνούν και ιδίως οι Άραβες τον θεωρούν θρησκευόμενο Αυτοκράτορα και σπουδαίο Ηγέτη του Λαού του. Ο μόνος λόγος, που δεν βρίσκεται πιο ψηλά είναι επειδή στο τέλος με την Άνοδο των Αράβων η Αυτοκρατορία του έχασε πολλά εδάφη και αντιμετώπιζε νέα σοβαρή απειλή.


2. Ιουστινιανός Α' (482 - 565μ.Χ).



 

Στην 2η θέση, μια ανάσα από την Κορυφή του Τοπ 5 μας, βρίσκεται ο Αυτοκράτωρ Ιουστινιανός Α', ο οποίος θεωρείται από τους περισσότερους Ιστορικούς έως σήμερα ο καλύτερος Αυτοκράτωρ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς όχι μόνο ανόρθωσε την οικονομία του Κράτους του και ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της διανόησης στο Βασίλειο του, μα παράλληλα επεξέτεινε την Αυτοκρατορία του στο μεγαλύτερο μέγεθος της όλων των Εποχών. Επίσης, ο Ιουστινιανός είναι υπεύθυνος για την οικοδόμηση και τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας, η οποία θεωρείται έως σήμερα το σημαντικότερο Χριστιανικό Μνημείο της Ανατολής λέγοντας χαρακτηριστικά: "Νενίκηκά σε Σολομών" , ενώ κατέστησε την Αυτοκρατορική Εξουσία απόλυτη και σεβαστή από όλους με την κατάπνιξη της Στάσης του Νίκα. Κλείνοντας, ο λόγος για τον οποίο δεν βρίσκεται στην 1η θέση του Τοπ 5 μας, είναι επειδή με τον θάνατο του (565μ.Χ) η Αυτοκρατορία άρχισε να διαλύεται, καθώς τα ταμεία του Κράτους ήταν άδεια και οι απειλές πολλές. Παρόλα αυτά, δικαίως κέρδισε το προσωνύμιο "ο Μέγας".


 1. Βασίλειος Β' (958 - 1025μ.Χ).



Στην κορυφή του Τοπ 5 μας βρίσκεται ο κατά την πλειοψηφία των Ιστορικών σχετικά με το Βυζάντιο ο Βασίλειος Β' ο Πορφυρογέννητος. Οι λόγοι,για τους οποίους βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης μας είναι άπειροι αλλά θα αρκεστώ στους πλέον σημαντικούς. Καταρχάς, αναδιοργάνωσε το Κράτος του και το οδήγησε στην έξοδο από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, ενώ κατέστησε την Αυτοκρατορία του ως το πλέον ισχυρό Κράτος της εποχής. Στην συνέχεια,η οικονομική και κοινωνική πολιτική του, μέσω της θέσπισης του "Αλληλέγγυον" (Δλδ Νομοθεσία υπέρ των αδύναμων κοινωνικών τάξεων) οδήγησε μέχρι τον Karl Marx να τον χαρακτηρίσει ως ο "Σοσιαλιστής Αυτοκράτωρ", ενώ η πολιτική του οδήγησε τα Κρατικά ταμεία να είναι γεμάτα. Ακόμη, κατανίκησε τους Βούλγαρους,οι οποίοι ήταν ο σημαντικότερος εχθρός της Ρωμανίας εκείνη την περίοδο, κατόπιν χρόνιων εκστρατειών,με έναν αναδιοργανωμένο Αυτοκρατορικό Στρατό, κερδίζοντας επάξια την προσωνυμία "ο Βουλγαροκτόνος". Παράλληλα, επεξέτεινε την Αυτοκρατορία του Βυζαντίου στην μεγαλύτερη έκταση της κατά τον Μεσαίωνα, καθώς επικράτησε έναντι χιλιάδων εχθρών (π.χ Άραβες, Χαζάροι κτλ). Τέλος,το γεγονός ότι έως σήμερα ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος αποτελεί το θέμα συζήτησης όχι μόνο μεταξύ Ιστορικών Επιστημόνων,μα και μεταξύ Φιλοσόφων, Ποιητών και καλλιτεχνών (όπως ο Ίων Δραγούμης,η Πηνελόπη Δέλτα και οι @byzantine__tales ,με το ομώνυμο Κόμικ τους),με οδήγησε στο να τον κατατάξω εύκολα στην 1η Θέση του Τοπ 5 μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου