Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί...

 «Λαγός την φτέρην έσειε ,κακό της κεφαλής του».

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί…»

Γράφει η Μαρία Ι. Γιαλαμά



Μεγάλος ο πλούτος των λαϊκών παροιμιών, μεγαλύτερες ακόμη οι αλήθειες που περιέχουν και αναδεικνύονται με την διαχρονική αντοχή τους .
Δύο εκδηλώσεις που καλούνται να μετάσχουν οι παρεπιδημούντες εν Αθήναις, την 6ηΝοεμβρίου,έδωσαν την αφορμή γι αυτό το άρθρο. Δύο «πολιτικού περιεχομένου» συναθροίσεις τιμής, για δύο προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της χώρας ,που άφησαν με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους το στίγμα τους στο διαρκές Ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι. Οι λόγοι που ώθησαν τους διοργανωτές των εκδηλώσεων αυτών ,να τις πραγματοποιήσουν, εμφανώς διαφορετικοί.
Η μία εκδήλωση αφορά στην απέκδυση του τιμωμένου προσώπου, από τα αρνητικά που η πορεία του στην πολιτική ζωή ,με τις αποφάσεις και τις πράξεις του συσσώρευσε. Τέσσερις φορείς σκέψεως και προβληματισμού, το DIKTIO, το NOTRE EUROPE, το DELPHI ECONOMIC FORUM, και η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, απεφάσισαν να τιμήσουν εν ζωή τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη, τον αποκληθέντα στο παρελθόν και «αρχιερέα της διαπλοκής». Αναφέρεται στο πρόγραμμα της εκδηλώσεως, ότι θα τονισθεί η σημαντική προσπάθειά του να μπεί η χώρα στην ΟΝΕ, αλλά και να γίνει η Κύπρος μέλος της ΕΕ. Προφανώς, οι διοργανωτές της εκδηλώσεως, αγνοούν τα δεινά που επέφερε η άνευ προετοιμασίας είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ. Αγνοούν επίσης, πως χάριν της προχειρότητος που επέδειξε ο τότε πρωθυπουργός, εκουσίας κατά πολλούς, ή ακουσίας, η αγοραστική δύναμη του Έλληνος μειώθηκε κατά πολύ, η δε Ελλάς βρέθηκε σε δυσχερεστάτη οικονομική θέση. Η οικονομική δυσχέρεια των Ελλήνων, ολοκληρώθηκε με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, που απετέλεσε συνειδητή ώθηση των Ελλήνων σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις μέσω της αγνώστου σ’ αυτούς λειτουργίας του χρηματιστηρίου, μέσω των παραινέσεων του κ. Σημίτη. Με την δε υπερτιμολόγηση της κατασκευής των Ολυμπιακών ακινήτων ολοκληρώθηκε η καταστροφή της μεσαίας κοινωνικής τάξεως και η χρέωση των μελλοντικών γενεών Ελλήνων.
Εντύπωση προκαλεί η ενασχόληση των διοργανωτών, μόνον με τα δύο προαναφερθέντα θέματα, δείγμα της επιθυμίας τους ,να αποκαθάρουν τον κ.Σημίτη, από τις αντεθνικές πολιτικές που ακολούθησε στο θέμα των Ιμίων. Η αποδοχή του να υποσταλεί η Ελληνική σημαία στην νήσο Ίμια, από τους Τούρκους ατιμωρητί και η απαγόρευση στον Ελληνικό στόλο να δράσει για να υπερασπισθεί την Εθνική κυριαρχία των νησιών, οδήγησαν στην υιοθέτηση των γκρίζων ζωνών. Η δολοφονία των τριών Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και η κατάρριψη του ελικοπτέρου με το οποίο ίπταντο πλησίον των Ιμίων την 29η Ιανουαρίου του 1996,με σκοπό τον έλεγχό των για την στρατιωτική κατάληψη που είχε γίνει από τους γείτονες, φροντίζουν τεχνιέντως να μείνει στο αγαπημένο γι αυτούς «χρονοντούλαπο της ιστορίας». Μετά την απέκδυσή του από τις ευθύνες της Εθνικής μειοδοσίας και του θανάτου των τριών Ελλήνων αξιωματικών, αλλά και από την άνανδρη απόφασή του ,να παραδώσει τον ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν στους Τούρκους διώκτες του, η Πολιτική Ορθότητα ετοιμάζεται να τον εντάξει στον κύκλο των εκλεκτών υπηρετών της, παρουσιάζοντάς τον ως ευεργέτη του Ελληνισμού. Άλλωστε το «ευχαριστούμε πολύ την κυβέρνηση των ΗΠΑ» που εξεστόμισε σε συνεδρίαση της ολομελείας του Εθνικού Κοινοβουλίου, «μετά την υποταγή της χώρας, στις βουλές Κείνων πειθόμενος» του εξασφάλισε την παραμονή του στους κύκλους της των εκλεκτών πολεμίων των Εθνών.
Η άλλη εκδήλωση είναι μνήμης και τιμής για την πολιτικό Μαριέττα Γιαννάκου. Την διοργανώνει η ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΗ οργάνωση γυναικών, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Αφορά στην γυναίκα, μάνα, επιστήμονα, πολιτικό, που ονειρεύθηκε την Ελλάδα μεγάλη και υπερήφανη κι έταξε την ζωή της να την υπηρετήσει. Ξεκινώντας από την ΟΝΝΕΔ το 1974,ως φοιτήτρια της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίζοντας ως Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αργότερα ως βουλευτής του Εθνικού κοινοβουλίου, ανέδειξε την Ελληνίδα, δυναμική και αποφασισμένη διεκδικήτρια ,στα διεθνή και εγχώρια κέντρα αποφάσεων. Αυτοδημιούργητη, άνευ οικογενειακών πολιτικών μηχανισμών στηρίξεως, κατάφερε με την ευφυϊα την εργατικότητά την φιλομάθεια, τις αρχές που την διέκριναν, να επιβληθεί με θέσεις και πράξεις στον τομέα εργασίας της στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην Ελλάδα ,στις θέσεις ευθύνης που είχε, τόσο ως υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, άφησε έργο με θετικό πρόσημο. Μητέρα η ίδια, στήριξε μέσω των παιδικών σταθμών που ανήκαν στο υπουργείο της ,την ίδρυση νέων και στελέχωση αυτών, ώστε να βοηθηθούν ικανοποιητικώς οι εργαζόμενες μητέρες. Η ενασχόλησή της με την πολιτική υπήρξε μακρά και επίπονος και παρά τα όποια λάθη διέπραξε, δεν απομακρύνθηκε από τα ιδεώδη της παρατάξεως στην οποία ανήκε από τα φοιτητικά της χρόνια. Υπήρξε ίσως η σημαντικοτέρα Ελληνίδα πολιτικός που ανεδείχθη από τα σπλάχνα της παρατάξεως. Χάριν του ήθους και των γνώσεών της ,που ανεγνωρίσθησαν εγκαίρως από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ευρέθη αμέσως μετά την λήψη της ειδικότητός της στην Ψυχιατρική, βουλευτής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Υπήρξε διαχρονική φίλη των ΟΝΝΕΔΙΤΩΝ της γενιάς της, τιμώντας τους κοινούς αγώνες τους χάριν της κοινής τους ιδεολογικής αφετηρίας. Το εγνωσμένο πολιτικό της εκτόπισμα και το ήθος της την απέτρεψαν από το να κάνει λάθη που γίνονται σήμερον, όπως η απομάκρυνση στελεχών της παρατάξεως προς ανάδειξη της μοναδικότητος νεοφερθέντων. Έστω και αν τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε επιβεβαρημένη υγεία, η πολιτική της παρουσία υπήρξε διαρκής, δυναμική και εποικοδομητική. Το βέβαιον είναι, ότι πέραν της οικογενείας της, λείπει και σε πάμπολλους συναγωνιστές της νιότης της και της πολιτικής της πορείας αλλά και στην καθημερινώς υποβαθμιζομένη πολιτική ζωή. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συναγωνιστής της από την ΟΝΝΕΔ, θα μιλήσει στην προαναφερθείσα εκδήλωση.
Απορίας άξιο είναι γιατί ,επέλεξαν οι γνωστοί άγνωστοι διοργανωτές της πρώτης εκδηλώσεως, να προσπαθήσουν να επαναφέρουν στην επικαιρότητα τον καταστροφέα της Ελλάδος. Την χρονική περίοδο που οι Έλληνες πένονται, τα εθνικά μας δίκαια πλήττονται και η λαθρομετανάστευση απειλεί τον Εθνικό κορμό, γεννώνται πολλές σκέψεις. Όπως σκέψεις γεννώνται και με την ανακοινωθείσα εκεί παρουσία της ΠτΔ και του Πρωθυπουργού. Καλόν είναι να ενθυμούνται, οι συνηγορούντες στην δημιουργία τέτοιου είδους εκδηλώσεων προσβολής της μνήμης των Ελλήνων, ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου