Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Η προοπτική του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και η θέση της Ελλάδας

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Κούσαντας Κωνσταντίνος

Εφημ: ΠΑΡΟΝ της Κυριακής

26 - 11 - 2023
Για το επιβαλλόμενο όπως διαφαίνεται Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας από την Γερμανία, που φιλοξένησε κάποιες διερευνητικές επαφές τα τελευταία χρόνια και τις ΗΠΑ με την επίσκεψη Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα πριν 10 μήνες
1. Οι προηγούμενες αναφορές του Έλληνα ΠΘ για υποχωρήσεις και τολμηρή ατζέντα, της Κυρίας Μπακογιάννη και του Καθηγητή Κυρίου Συρίγου (Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος αντίστοιχα) για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και ότι η Ελλάδα επιθυμεί η Τουρκία να πάρει τα F16 και να μείνει στο ΝΑΤΟ, προκαλούν ανησυχία στην Ελληνική Κοινή Γνώμη.
2. Ο λόγος είναι ότι κάθε Έλληνας πολίτης αντιλαμβάνεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις είναι εντελώς αντίθετες με τα Ελληνικά συμφέροντα, διότι η Τουρκία έχει 6νμ χωρικά ύδατα στο Αιγαίο τα οποία παρανόμως επέκτεινε το 1964 (3 μίλια, σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης, άρθρο 12) και επιπλέον η χώρα μας θα πρέπει να είναι εμφανώς κάθετα αντίθετη με την αγορά των F16 της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και όχι να υπάρχει απόλυτη σιωπή και εφησυχασμός στο θέμα αυτό.
3. Αντίθετα η τουρκική πλευρά επιδιώκει την συνάντηση αυτή στο συγκεκριμένο timing διότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την Δύση – ΕΕ – ΝΑΤΟ ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν αμβλύνει τις διαφορές τους και φυσικά εφαρμόζει επακριβώς τις οδηγίες Μπλίνκεν μετά τους σεισμούς για να πάρει τα F16 με μηδενικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου
Επιπλέον προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Ελλάδα σε μια εποχή μεγάλης κρίσης για να διεκδικήσει προενταξιακές πιστώσεις από την ΕΕ αλλά και να αναβαθμίσει την Τελωνειακή Ένωση της με την ΕΕ που διακαώς επιθυμεί από την οποία κερδίζει 200 δις τον χρόνο (στοιχεία 2022)
4. Η πρόθεση του Ερντογάν να επισκεφτεί την Κομοτηνή και ενδεχομένως την Ξάνθη, όπου ασφαλώς το τουρκικό προξενείο και οι παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας θα προβάλουν είναι καθαρά πολιτική και όχι ιδιωτική και θα πρέπει να αποτραπεί διότι το 2017 ο Ερτνογάν δεν σεβάστηκε το πρωτόκολλο της επίσκεψής του στο μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής και πραγματοποίησε ομιλία κατά παρέκκλιση των συμφωνηθέντων.
5. Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τα Ελληνικά συμφέροντα είναι διαφορετικά και δεν συνάδουν με αυτά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενώ στο συγκεκριμένο timing η χώρα μας θα πρέπει να αποκαλύπτει τον επιτήδειο διπλό ρόλο της Τουρκίας υπέρ της Ρωσίας και Χαμάς υποστηρίζοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας με το Ισραήλ.
6. Οι πολιτικές μας διαφορές με την Τουρκία είναι διαχρονικά ιστορικές, δημοκρατικές, πολιτιστικές, διαφορετικών αρχών και αξιών, σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και στους Διεθνείς Οργανισμούς και είναι δύσκολο έως σχεδόν αδύνατον να γεφυρωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου