Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Οι τοπ χειρότεροι Βυζαντινοί αυτοκράτορες

Γράφει ο EmperorofHistoria,



Οι Τοπ 5 χειρότεροι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες.


5. Ανδρόνικος Α' Κομνηνός (1117 - 1185μ.Χ)



Στην 5η θέση του Νέου Τοπ 5 μας, σχετικά με τους χειρότερους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες βρίσκουμε τον Ανδρόνικο Α' Κομνηνό,ο οποίος ήταν εγγονός του Αλέξιου Α' Κομνηνού. Ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης μας είναι γιατί λόγω της υπέρμετρης φιλοδοξίας του,για να ανέλθει στον θρόνο τύφλωσε και δολοφόνησε πολλούς ανθρώπους, ενώ κατά την Βασιλεία του διεπράχθησαν πολλά εγκλήματα είς βάρος των Δυτικών και του Λαού της Αυτοκρατορίας,με αποτέλεσμα την άνοδο στην εξουσία της Δυναστείας των Αγγέλων, ενώ παράλληλα η Αυτοκρατορία της Ρωμανίας εισήλθε σε νέα περίοδο παρακμής,που θα λήξει με την Άλωση της Πόλεως στα 1204μ.Χ.


4. Κωνσταντίνος Ι' Δούκας (1006 - 1068μ.Χ)



Στην 4η θέση της κατάταξης μας,με τους χειρότερους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες συναντάμε τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ι' Δούκα,ο οποίος Βασίλεψε μεταξύ 1059 - 1068μ.Χ. Ο λόγος,που βρίσκεται στην 4η θέση της κατάταξης μας είναι επειδή η πολιτική του ζημίωσε πολύ την Ρωμανία και την κατέστησε έρμαιο του κάθε εχθρού της. Επί παραδείγματι, έδιωξε πολλούς επαγγελματίες στρατιώτες, έτσι ώστε να καρπωθεί τα λεφτά τους και καταδίωξε την Αρμενική Εκκλησία. Επίσης, παραμέλησε την φύλαξη των συνόρων και παρά το γεγονός ότι εδραίωσε την Δυναστεία των Δουκών στην Εξουσία, αυτό το γεγονός θα αποτελέσει και αφορμή για εσωτερικές αναταραχές στην Αυτοκρατορία.


3. Ιωάννης Ε' Παλαιολόγος (1332 - 1391μ.Χ)




Στην 3η θέση της κατάταξης μας, σχετικά με τους χειρότερους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες συναντάμε τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' Παλαιολόγο,ο οποίος Βασίλεψε μεταξύ 1341 - 1391μ.Χ (με διακοπές). Ο λόγος,για τον οποίο ο συγκεκριμένος Αυτοκράτωρ βρίσκεται στην 3η θέση της λίστας μας είναι γιατί σε μια εποχή παρακμής και πολλών εξωτερικών απειλών εκείνος εστίασε μονάχα στο πώς να κρατήσει τον Θρόνο του, ενώ συνεχώς προκαλούσε νέους εμφυλίους πολέμους. Επίσης,ο Ιωάννης Ε' Παλαιολόγος ήταν αδύναμος διπλωμάτης και απαθής Αυτοκράτορας, γεγονός που οδήγησε στην επιτάχυνση της παρακμής της Αυτοκρατορίας των Ελλήνων. Τέλος,η στροφή του προς την Δύση δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για αυτούς τους λόγους βρίσκεται στην 3η θέση των Χειρότερων Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.


2. Μιχαήλ Ζ' Δούκας (1050 - 1090μ.Χ)



Στην 2η θέση της κατάταξης μας,μια ανάσα πριν την κορυφή του Τοπ 5 μας, σχετικά με τους χειρότερους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες, συναντάμε τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ' Δούκα,ο οποίος Βασίλεψε μεταξύ 1071 - 1078μ.Χ. Οι λόγοι για τους οποίους βρίσκεται στην 2η θέση της λίστας μας, είναι άπειροι αλλά θα αναφέρουμε μονάχα τους πλέον σημαντικούς. Αρχικά, υπονόμευσε το Βυζαντινό Νόμισμα κατά 12% προκαλώντας ραγδαία αύξηση στις τιμές των προϊόντων της Αυτοκρατορίας,με συνέπεια την πτώχευση του Κράτους. Στην συνέχεια, εγκαινίασε μεταρρυθμίσεις στον Αυτοκρατορικό Στρατό,με αποτέλεσμα να τον καταστήσει ως την πλέον αναποτελεσματική στρατιά σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, κατά την Βασιλεία του η Μ. Ασία χάθηκε σχεδόν ολόκληρη στους Σελτζούκους Τούρκους, γεγονός που ποτέ δεν θα αλλάξει, ενώ τέλος η πολιτική του προκάλεσε μέχρι και λιμό στην Βασιλεύουσα. Τελικά, καθαιρέθηκε στα 1078μ.Χ και απεβίωσε στα 1090μ.Χ ως μοναχός. Για όλους αυτούς τους λόγους βρίσκεται στην 2η θέση επάξια.



1. Αλέξιος Γ' Άγγελος (1153 - 1211μ.Χ)



Στην κορυφή του Τοπ 5 μας, σχετικά με τους χειρότερους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες, βρίσκεται ο πλέον άχρηστος Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου,ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Γ' Άγγελος,ο οποίος Βασίλεψε μεταξύ 1195 - 1203μ.Χ. Ο Αλέξιος Γ' Άγγελος βρίσκεται όπως θα δούμε επάξια,στην 1η θέση της κατάταξης μας, διότι όχι μόνο τύφλωσε τον ίδιο τον αδερφό του για να ανέλθει στον θρόνο,μα αποδείχτηκε και κακός διαχειριστής της Αυτοκρατορίας, καθώς τόσο οι επαρχίες της Αυτοκρατορίας της Ρωμανίας,μα και η διπλωματική του πολιτική ήταν ολέθριες, γεγονός που οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή του Βασιλείου του. Επίσης,η οικονομική του πολιτική ήταν κάκιστη, ενώ παράλληλα το γεγονός ότι προσπάθησε να δολοφονήσει μέχρι και τον γαμπρό του έτσι ώστε να παραμείνει στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, οδήγησε στην Δ' Σταυροφορία και στην Άλωση της Πόλεως από τους "Σταυροφόρους". Τελικώς, απεβίωσε ως μοναχός στα 1211μ.Χ, αλλά για όλους αυτούς τους λόγους θεωρείται από τους περισσότερους Βυζαντινολόγους ως ο χείριστος όλων των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου