Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜA: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 


ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜA: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε η σπουδαιότερη πολιτική φυσιογνωμία του νεωτέρου ελληνισμού Από τα 25 του έτη έως την δολοφονία του υπηρέτησε σε πολιτικές θέσεις τόσο στην Ρωσία όσο και στην Ελλάδα, της οποίας αποτέλεσε και τον πρώτο κυβερνήτη.

Το έργο του υπήρξε κολοσσιαίο και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο από πολιτικούς, επιστήμονες και μελετητές. Όταν ήλθε στην Ελλάδα ως κυβερνήτης βρήκε ένα πραγματικό χάος. Εντός τριών ετών όμως κατάφερε εκ του μηδενός να δημιουργήσει κράτος. Αυτό το κράτος όμως, είχε και συγκεκριμένη πολιτειακή οργάνωση, η οποία σκοπίμως δεν αναλύεται από την σημερινή πολιτική εξουσία. Ενώ οι βουλευτές θαυμάζουν τον Καποδίστρια και μάλιστα έχουν δημιουργήσει και ειδική αίθουσα εντός της Βουλής για αυτόν, αποσιωπούν το πολίτευμα, το οποίο επέβαλλε ο εθνικός κυβερνήτης για να συγκροτήσει κράτος.

Αυτό το πράττουν διότι αν οι λαοί μάθουν πως υπάρχουν και άλλα συστήματα διακυβερνήσεως πέραν του κοινοβουλευτισμού θα επαναστατήσουν κατά των σημερινών πολιτικάντηδων.

Σκοπός λοιπόν του πονήματος αυτού είναι να παρουσιάσει το καποδιστριακό πολίτευμα για το οποίο υπάρχει πλήρες σκότος στην νεοελληνική κοινωνία. Όλοι θαυμάζουμε τα έργα του κυβερνήτη, αλλά δεν ξέρουμε με ποιες πολιτειακές δομές αυτά επιτεύχθηκαν.

Ρίχνοντας φως στο πολιτειακό σύστημα του Καποδίστρια δίνουμε ταυτόχρονα μια εναλλακτική μορφή διακυβερνήσεως των λαών, οι οποίοι έχουν τυφλωθεί από την προπαγάνδα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Συγγραφέας: Γεώργιος Καραμαδούκης

Έκδοση: Λόγχη (2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου