Με θηλιά στον λαιμό οι μικρές επιχειρήσεις! Αντιμέτωπες με κατάσχεση λογαριασμών 81.000, ενώ άλλες 7.000 ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο. Μία στις τέσσερις με χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία
Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Με κατάσχεση ή δέσμευση των λογαριασμών τους για οφειλές βρίσκονται αντιμέτωπες το τελευταίο εξάμηνο 81.000 επιχειρήσεις, με μία στις τέσσερις να χρωστάει σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν τέσσερις στις 10 αναμένουν επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών τους, περίπου 7.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι, αναμένεται να βάλουν λουκέτο το επόμενο εξάμηνο, σχεδόν οι μισοί επιχειρηματίες απασχολούν προσωπικό με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ ο δείκτης ανασφάλειας και φόβου για την πορεία της επιχείρησης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και μειούμενος.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρία ΜARC Α.Ε. σε πανελλαδικό δείγμα 1.008 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό) και παρουσιάστηκε χθες. Η παγιοποίηση των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων, η συσσώρευση οφειλών και η αδυναμία εξεύρεσης αγορών για την αντιστάθμιση της ισχνής καταναλωτικής ζήτησης επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές μιας επιχείρησης.
Ανασφάλεια και φόβος
Παρά το γεγονός πως ο δείκτης βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων συνεχίζει να βελτιώνεται, ο δείκτης ανασφάλειας και φόβου για την πορεία της επιχείρησης διατηρεί υψηλές τιμές. Το 34,5% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα (έναντι 38,1% του προηγούμενου εξαμήνου και 38,1% της αντίστοιχης έρευνας του Φεβρουαρίου του 2017).
Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας, παρά την ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία, ενώ μόνο το 6,6% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να επενδύσει το επόμενο εξάμηνο. Το 44,8% των μικρών και πολύ μικρών εργοδοτών απασχολεί προσωπικό με μερική απασχόληση, ενώ υψηλό παραμένει και το ποσοστό (30%) εκείνων που δήλωσαν ότι θα προσλάβουν προσωπικό με μερική απασχόληση το επόμενο διάστημα. Επίσης, το 33,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει περιστασιακά ώρες/ημέρες εργασίας, ενώ το 36,7% δεν καταβάλλει εγκαίρως τους μισθούς.
Η αισθητή βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν αμβλύνει, πάντως, τα προβλήματα υπερχρέωσης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία αυξάνεται στο 24,8% (από 23,8%). Οι στατιστικές εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι το 8,9% των επιχειρήσεων έχει ταυτόχρονα οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 16,8% των μικρών επιχειρήσεων (πάνω από 110.000 φυσικά ή νομικά πρόσωπα) οφείλει πάνω από 20.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου