Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Eurogroup: Εκκρεμούν 80 από τα 88 προαπαιτούμενα!- Η αξιολόγηση σπεύδει… βραδέως


Ολα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με την Ελλάδα θα βρεθούν στο τραπέζι την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Εurogroup στη Σόφια, ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως στις εν λόγω συζητήσεις θα υπάρξει μεγαλύτερη προσέγγιση με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αυτό που προέχει άμεσα είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, όπου την Παρασκευή οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς. Εδώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, σε εκκρεμότητα βρίσκονται σχεδόν τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Τα δυσκολότερα έχουν να κάνουν με την ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις, άλλα είναι πιο εύκολα, είπε, ενώ υπενθύμισε ότι ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Εurogroup της 24ης Μαΐου. «Η τήρησή του είναι μεν δύσκολη, αλλά εφικτή», τόνισε.
Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για την προετοιμασία της τελικής συμφωνίας την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, γιατί θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα άλλα εκκρεμή ζητήματα.
Στη Σόφια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους ομολόγους τη στρατηγική για την ανάπτυξη. Θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι μέχρι τώρα είχε γίνει μόνο μια γενική παρουσίαση από τη χώρα μας στο τελευταίο ΕWG.
Αναφορικά με το χρέος, οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις μέχρι τώρα προετοιμασίες που έχουν γίνει σε επίπεδο EWG και ειδικά για το γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του με την ανάπτυξη.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα μπορούσε στη Σόφια να υπάρξει μια προσέγγιση ή προκαταρκτική συμφωνία με το ΔΝΤ, είπε ότι δεν θα ήθελε να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες γιατί δεν είναι βέβαιος. Σε κάθε περίπτωση -συνέχισε-, οι οριστικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν στη Σόφια αλλά προγραμματίζονται για τον Ιούνιο, γιατί μέχρι τότε θα «έχουμε απαντήσεις, μέσω της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα».
Σε άλλη ερώτηση για τη μεγάλη υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος απάντησε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα υπάρξει επανάληψή της στα επόμενα έτη, καθώς αυτό απαιτεί ακόμη πολύ τεχνική δουλειά.
Στις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε χθες και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι ήταν εκτενέστατες και υπάρχουν στέρεα σημεία σύγκλισης, ωστόσο δεν έχουν φτάσει ακόμη στη φάση των οριστικών αποφάσεων.
Την παραπάνω επισήμανση έκανε σε συνέντευξή του στο έντυπο κοινοτικής επικαιρότητας Agence Europe, ενώ, σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, η ιδέα μίας παράτασης του προγράμματος διάσωσης είχε δώσει τροφή σε φήμες, στις οποίες, όμως, αυτές οι συζητήσεις (στην Ουάσιγκτον) έδωσαν οριστικό τέλος και όλοι νιώθουν την υποχρέωση σεβασμού του σχετικού χρονοδιαγράμματος, ώστε εντός του Ιουνίου ή Ιουλίου να ληφθούν αποφάσεις.
Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, είπε ότι τα σημεία της συζήτησης αυτής είναι γνωστά: Πώς θα διασφαλίσουμε την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της, και πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη, καθώς και το πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή μία στρατηγική ανάπτυξης. Δεν είμαστε στη φάση οριστικοποίησης (των αποφάσεων), αλλά εάν ο καθένας πράξει αυτό που του αναλογεί -εάν, δηλαδή, οι Ελληνες μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους, όπως πρέπει, και εάν οι εταίροι αποδείξουν την αλληλεγγύη τους-, το θέμα αυτό θα κλείσει και μάλιστα με θετικό τρόπο.
Για τη μορφή του μηχανισμού που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη και το γεγονός ότι το ΔΝΤ θέλει να είναι αυτόματος, ώστε να ενεργοποιεί τα μέτρα ελάφρυνσης χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει κατ’ αρχάς ότι χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθερό και βιώσιμο. «Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση, αυτός δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης», τόνισε, προσθέτοντας ότι ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή.
Ανταπόκριση από τις Bρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου