Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Εκλογικός συναγερμός




Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φέρεται να είπε στους τομεάρχες του κόμματος, όταν οι κάμερες βγήκαν έξω από την συνεδρίαση, προκάλεσε συναγερμό στα γραφεία της ΝΔ, βάζοντας τον κομματικό μηχανισμό και επισήμως σε εκλογική ετοιμότητα.
“Ως προς τον χρόνο των εκλογών, πρέπει να είμαστε στο εξής πανέτοιμοι, διότι όσο εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν εκλογικό αιφνιδιασμό. Κατά την άποψή μου, τα σενάρια είναι όλα ανοιχτά και εκτιμώ ότι ακόμα δεν έχουν λάβει τις αποφάσεις τους και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο και να αξιοποιήσουμε το καλοκαίρι και πολιτικά και οργανωτικά. Δεν επιτρέπεται στο εξής καμία χαλάρωση” φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος για πρώτη φορά έκανε σαφή αναφορά στην πιθανότητα εκλογικής αναμέτρησης το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση στον τρίτο όροφο της Πειραιώς πως ο κ.Τσίπρας έχει βγάλει από το συρτάρι του το ενδεχόμενο της προσφυγής στην λαική ετυμηγορία. Παρά τις επίσημες ή ανεπίσημες διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου πως οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα τραβήξει το συγκεκριμένο “χαρτί”, εφόσον το κρίνει. Κομβικό σημείο στην “γαλάζια” ανάλυση είναι πως όλα θα κριθούν από το πως θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και το κατά πόσο το σκηνικό αυτό, θα μπορεί να επικοινωνηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Ακόμα πάντως και αν ο κ.Τσίπρας δεν επιλέξει τελικά να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, στην ΝΔ εκτιμούν ότι το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2019, η κυβέρνηση θα έχει αναγκαστεί να το κάνει. Στην Πειραιώς πάντως δείχνουν να ανησυχούν για κάτι πολύ πιο “ουσιαστικό”, πιο εθνικά σημαντικό από την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.
Οπως μεταφέρουν κορυφαία κομματικά στελέχη, η Πειραιώς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επικοινωνιακού τύπου κινήσεις-παροχές, προκειμένου να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο, διακινδυνεύοντας τις θυσίες των πολιτών. Ενδεικτική ήταν η απάντηση που φέρεται να έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση του Μάκη Βορίδη για το αν η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει το μαξιλάρι ρευστότητας για παροχές.
“Δεν αποκλείω τίποτα. Ακόμη και να αφήσουν πίσω τους καμμένη γη. Και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα” τόνισε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ ζητώντας παράλληλα από τους τομεάρχες να αναδεικνύουν διαρκώς τις προτάσεις και τα μηνύματα του κόμματος . “Να τα επαναλαμβάνουμε με απλό και σαφή τρόπο. Να γίνει κτήμα των πολιτών ότι θα μειώσουμε τους φόρους, ότι θα δημιουργήσουμε δουλειές και ότι είμαστε η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη που θα φέρει ασφάλεια και ευημερία στην χώρα. Ασφάλεια εσωτερική και εξωτερική. Πρέπει να αποδυναμώσουμε τα δικά τους ψευτοδιλήμματα, π.χ. το «νέο-παλιό», και να επιβάλουμε τα πραγματικά διλήμματα. Ο κ. Τσίπρας δεν αξίζει τρίτη ευκαιρία” φέρεται να σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης στην σύσκεψη των τομεαρχών.
Σε κάθε περίπτωση για τους επόμενους μήνες, ακόμα και τους καλοκαιρινούς, η ΝΔ θα ανεβάσει στροφές. Στοχευμένες περιοδείες, ομιλίες σε συγκεκριμένα ακροατήρια, εξιδείκευση και επικοινωνία του προγράμματος θα βρεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών κινήσεων της Πειραιώς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατυπώνει ήδη το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών.
“Πλησιάζει ο καιρός που οι Έλληνες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους που υπάρχουν μπροστά τους: Της προοδευτικής, αναγεννητικής πορείας, ή της τυφλής οπισθοδρόμησης. Της υπευθυνότητας, του ρεαλισμού της σοβαρότητας της ασφάλειας, ή του αμοραλιστικού τυχοδιωκτισμού, του ερασιτεχνισμού και της ανικανότητας. Της αλήθειας και της πράξης ή της δημαγωγίας και της απραξίας.Το δίλημμα, με απλά λόγια, είναι αν αξίζουμε αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια ή αν αξίζουμε καλύτερα” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης στο συντονιστικό των τομεαρχών της ΝΔ, αποκαλύπτοντας τον πυρήνα του πολιτικού πλαισίου, το οποίο θα θέσει στους πολίτες.
 Φωτογραφία: Intimenews

liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου