Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΕΒΡΟΣ-Πρόσφυγες-λαθρομετανάστες: «Μπίζνα με εμπλοκή δικηγόρων»
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΗΜΑ

Την εμπλοκή δικηγόρων σε παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο ερευνούν οι δικαστικές αρχές. Ο φάκελος της έρευνας βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών Θράκης Γεωργίου Σιώπη και καλούνται να καταθέσουν δικηγόροι όχι μόνο της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας αλλά και της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι συνεργάζονταν με κυκλώματα ή μεμονωμένα πρόσωπα που οργανώνουν παράνομες μεταφορές από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω των περασμάτων του Εβρου.

Από την εισαγγελική αρχή τηρείται απόλυτη σιωπή γύρω από το περιεχόμενο της ανάκρισης. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η έρευνα διεξάγεται για τουλάχιστον έξι υποθέσεις που αφορούν τις χρυσοφόρες «εξυπηρετήσεις» δικηγόρων, και εκτιμάται ότι θα φέρει στο φως και άλλες, δεδομένου ότι τέτοιες δραστηριότητες αναπτύσσονται επί πολλά χρόνια στην όχθη του Εβρου.
Η συμμετοχή και δικηγόρων στο όλο σύστημα μεταφοράς και «τακτοποίησης» προσφύγων και μεταναστών ήταν γνωστή στους εμπλεκόμενους με τη φρούρηση των συνόρων. «Τα κυκλώματα εξασφαλίζουν από την Τουρκία ακόμα τη νομική υποστήριξη στην Ελλάδα των πελατών τους, οι οποίοι πληρώνουν γι’ αυτό αδρά, προτού περάσουν τον Εβρο. Οι διακινητές είναι διασυνδεδεμένοι με δικηγόρους στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τους οποίους ειδοποιούν για την ημερομηνία διέλευσης των συνόρων και το σημείο αποβίβασης. Εκεί τους περιμένουν συνεργάτες τους στην Ελλάδα, συνήθως ομοεθνείς, μαζί με τον δικηγόρο και τους μεταφέρουν στα τοπικά αστυνομικά τμήματα για να λάβουν το χαρτί προσωρινής διαμονής», είπε στην «Κ» αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ., που επί πολλά χρόνια συμμετέχει στη φρούρηση του ποταμού. «Είναι φορές που όταν σπεύδουμε εμείς ως αστυνομία στο σημείο της αποβίβασης βρίσκουμε εκεί, προτού πατήσουν οι πρόσφυγες το πόδι τους, τον δικηγόρο και τον οδηγό που θα τους μεταφέρει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη».
Η νομική ανάθεση στην περίπτωση που υπάρξει σύλληψη για παράνομη είσοδο, γίνεται από την Τουρκία απευθείας από τα κυκλώματα μέσω ανθρώπων τους στην Ελλάδα ή από συγγενείς των «πελατών» που βρίσκονται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στη Σουηδία (κυρίως), τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία κ.ά., κυκλώματα αναλαμβάνουν να βγάλουν τους ενδιαφερόμενους από τη χώρα πρώτης υποδοχής, την Ελλάδα. Αναθέτουν σε δικηγόρους, πέρα από την υπεράσπιση στις τυχόν δικαστικές περιπέτειες μετά τη σύλληψη, όλες τις διαδικασίες για την επανένωση των προσφύγων και μεταναστών με τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με τους δικηγόρους που εμφανίζονται μόλις λαθρομετανάστες περνούν τον ποταμό Έβρο;


Από τις καταθέσεις εκατοντάδων συλληφθέντων, οι Αρχές έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα της λειτουργίας των συμμοριών διακίνησης. Με βάση αυτές, προκύπτει ότι η ομάδα που πρόκειται να περάσει το ποτάμι φτάνει στην τουρκική μεθόριο με λεωφορεία των 10 ή 20 θέσεων, με επικεφαλής τον διακινητή και στο πορτμπαγκάζ μια πλαστική βάρκα. Η αποβίβαση από το λεωφορείο γίνεται σε ερημικό σημείο και από προκαθορισμένο μονοπάτι προσεγγίζουν με τη βοήθεια του διακινητή-οδηγού το ποτάμι. Μόλις νυχτώσει, επιβιβάζονται στη βάρκα ή αν η στάθμη του νερού δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο συνεχίζουν πεζή, με προορισμό την ελληνική όχθη που απέχει λίγες δεκάδες μέτρα. Εν τω μεταξύ, έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά ο οδηγός (τελευταία, Βούλγαρος, Ρουμάνος ή Αλβανός) που θα τους παραλάβει με βανάκια. Μαζί και ο δικηγόρος για να τους «διευκολύνει», με το αζημίωτο, σε ενδεχόμενη δυσκολία κατά την καταγραφή στα αστυνομικά τμήματα.
«Βολεύονται πολλοί»
Η «χρυσοφόρος» παροχή νομικών υπηρεσιών, ωστόσο, δεν παύει να είναι σε πολλές περιπτώσεις «γκρίζα», δεδομένου ότι η όλη μετακίνηση γίνεται παράνομα. Ενας αυτοδιοικητικός παράγοντας του Εβρου είπε: «Το ξέρουμε όλοι εδώ, ότι λειτουργεί μια καλοστημένη μπίζνα με την εμπλοκή δικηγόρων και όχι μόνο. Κυκλοφορεί μπόλικο χρήμα και βολεύονται πολλοί από την όλη διαδικασία. Ετσι γινόταν πάντα εδώ στα σύνορα με την Τουρκία…»
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου