Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Πρόωρες εκλογές: Ποιες είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες;

Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι πολύ πιθανό, παρά το γεγονός ότι το μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει συνεχώς όλα τα ενδεχόμενα.Πότε θα στήσει κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας και πότε θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ην ίδια ώρα, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρουν επιτακτικά το αίτημα των πρόωρων εκλογών.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πώς ο κ. Τσίπρας θα προκαλέσει εκλογές μόνον εαν και εφόσον έχει κάποιο πολιτικό αφήγημα να δώσει στον ελληνικό λαό.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πριν τις 20 Αυγούστου και ανάλογα με το κατά πόσο η έξοδος στις αγορές θα είναι καθαρή και χωρίς νέα μέτρα και πιστοληπτικές γραμμές.

Επίσης απολύτως βέβαιον είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει – όσο μπορεί – να κινηθεί στο πλαίσιο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.
Υπο αυτό τον φόβο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά και ζητά εκλογές για να σπάσει τον αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα.
Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για κάλπες για δυο συγκεκριμένες ημερομηνίες:
Ή για τον Οκτώβριο του 2018 ή για την Άνοιξη του 2019 και πάντως πριν τις ευρωεκλογές.
Είτε πάνε καλά τα δημοσιονομικά είτε όχι ο Τσίπρας θα έχει αφήγημα.
Στο καλό σενάριο θα μπορέσει να πει ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.
Στο κακό σενάριο θα ισχυριστεί ότι «δέχεται πιέσεις από τους δανειστές στις οποίες δεν μπορεί να υποχωρήσει» και συνεπώς θα ζητήσει καθαρή εντολή για να αντισταθεί εναντιο των παράλογων απαιτήσεων.
Από την άλλη μεριά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ρισκάρει να κάνει ταυτόχρονα Ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές και να υποστεί τη βάσανο μιας ενδεχόμενης διπλής ήττας.
Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει σε καμία περίπτωση οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το Φθινόπωρο του 2019, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι το 2020 έχουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο φόβος λοιπόν της γαλάζιας παράταξης είναι ότι μπορεί να πέσει στην παγίδα της «δεξιάς» παρένθεσης και να πέσει από την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας χωρίς να κλείσει ούτε ένα χρόνο διακυβέρνησης.
Όπως και να έχει η ΝΔ δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές. Μόνον οι ΑΝ.ΕΛ. μπορούν να δημιουργήσουν ζήτημα πολιτικής αστάθειας, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, αφού ο Πάνος Καμμένος έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι θα πάει μέχρι τέλους με τον Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου