Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Φαινόμενα παρακμής


Ας δεχθούμε υποθετικά το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η χώρα τον Αύγουστο βγαίνει από τα Μνημόνια και μπαίνει τέλος στη λιτότητα. Αν εξετάσουμε προσεκτικά τους δείκτες της οικονομίας, θα διαπιστώσουμε ότι στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. η ζημιά για την οικονομία ήταν μεγάλη και ο λογαριασμός για τους πολίτες βαρύς.

ΤΟ ΑΕΠ το 2018 μετά βίας προσεγγίζει αυτό του 2014. Δηλαδή, όταν οι οικονομίες των υπόλοιπων χωρών την περίοδο αυτή αναπτύσσονταν με εκρηκτικούς ρυθμούς και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους βελτιωνόταν έως και 10 μονάδες, στην Ελλάδα είχαμε ύφεση και αναιμική ανάπτυξη με στάσιμα εισοδήματα και πτώση της ανεργίας αναλογικά πολύ μικρότερη σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.
ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ αυτό, οι τράπεζες χρειάστηκαν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, η οποία έγινε σε εξευτελιστικές τιμές, υπέρ συγκεκριμένων funds και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των μικρομετόχων, με αποτέλεσμα η αξία των κρατικών χαρτοφυλακίων σχεδόν να εκμηδενιστεί. Ακόμα και το δημόσιο χρέος που υποτίθεται ότι θα κούρευε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο Τσίπρα αυξήθηκε κατά 25 δισ. ευρώ, λόγω των συνεπειών της περήφανης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου και της οπισθοδρόμησης της οικονομίας.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, όταν αυτός έκανε πράξη να υπογράψει άλλα δύο νέα Μνημόνια, να ζημιώσει τη χώρα με ένα ποσό από 100 έως 200 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις εκτιμήσεις διεθνών παραγόντων, και να χάσει την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία που θα μπορούσε να ωθήσει πραγματικά την οικονομία.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ αυτούς τους λόγους ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να γίνει πιστευτός. Αλλωστε, μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος χρηματοδότησης μας περιμένουν νέα σκληρά μνημονιακά μέτρα, ύψους 5 δισ. ευρώ, όπως η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου, αλλά και αυστηρή εποπτεία με αξιολόγηση σε τρίμηνη βάση.
Η ΧΩΡΑ παρουσιάζει σημάδια παρακμής. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεθοδεύσεις από το «βαθύ κράτος» που εξανάγκασαν σε παραίτηση έναν καταξιωμένο επιστήμονα από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα ισχυρό, δημιουργικό σοκ, το οποίο μπορεί να προέλθει μόνο από αλλαγή κυβέρνησης.
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ είχε την ευκαιρία του, αλλά την κλότσησε εις βάρος των πολιτών και της χώρας. Υιοθέτησε όλες τις χρεοκοπημένες πρακτικές του παρελθόντος, με μαζικούς διορισμούς ημετέρων, προσπάθεια άλωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών, και επέβαλε άγρια φορολογία. Γι’ αυτό οι πολίτες τού γύρισαν την πλάτη.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αποτελεί την πραγματική δύναμη που μπορεί να γυρίσει σελίδα για τη χώρα. Εχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και δικαιωμένη για τις θέσεις της στα μεγάλα εθνικά θέματα και την αποτελεσματική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας την περίοδο 2012 – 2014, μπορεί να φέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη εφαρμόζοντας τη συνταγή πολιτικών του Κυριάκου Μητσοτάκη για λιγότερους φόρους, αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, σύγχρονη Παιδεία χωρίς ιδεοληψίες και δημόσια ασφάλεια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου