Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Πως θα ανατρέψουν οι ΗΠΑ τον ενεργειακό σεισμό; Ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ η κατασκευή της πρώτης γραμμής του Turkish Stream μήκους 1.161 χλμ



Πανηγυρίζουν οι Ρώσοι, πανηγυρίζουν οι Τούρκοι, νοκ αουτ οι Αμερικανοί που ακόμη ψάχνονται πως θα ανατρέψουν το τεράστιο οικονομικό και ενεργειακό σχέδιο Ρωσίας-Τουρκίας. Σύμφωνα με την ρωσική εταιρεία Gazpom ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης υποθαλάσσιας γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, προς τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Το δεύτερο στάδιο του αγωγού αυτού , αφορά αφορά χερσαία κατασκευή από το τουρκικό έδαφος με κατάληξη στ5ην ελληνοτουρκική μεθόριο, αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2018.


«Η κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, 30 Απριλίου. Στην Τουρκία, στην περιοχή που βρίσκεται το χωριό Κιγικέι κατασκευάζεται ο τερματικός σταθμός υποδοχής. Με την ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης του αγωγού με τον τερματικό σταθμό, η κατασκευή της πρώτης γραμμής του αγωγού θα έχει ολοκληρωθεί», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Gazprom.
«Η κατασκευή του έργου Turkish Stream συνεχίζεται επιτυχώς. Έχει ολοκληρωθεί μια σημαντική φάση, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου. Οι ρυθμοί κατασκευής είναι πολύ υψηλοί», δήλωσε ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού, στις 7 Μαΐου του 2017, τοποθετήθηκαν συνολικά 1.161 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου αγωγού που αφορούν και τις δύο γραμμές, τα οποία αντιστοιχούν στο 62% του συνολικού αγωγού.

Ο Αλεξέι Μίλερ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι το έργο «θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Τουρκίας και της Ευρώπης».
Η κατασκευή της δεύτερης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου θα ξεκινήσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών κατασκευής, το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Την υποθαλάσσια εγκατάσταση του αγωγού έχει αναλάβει το ειδικό πλοίο Pioneering Spirit, το οποίο είναι σε θέση να τοποθετεί υποθαλάσσια τον αγωγό διανύοντας κατά μέσο όρο 4,3 χιλιόμετρα ημερησίως, παρότι τον Φεβρουάριο δύο φορές είχε προσεγγίσει την μέγιστη απόδοσή του που έφθασε τα 5,6 χιλιόμετρα ημερησίως.
Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream διανύει μια απόσταση 930 χιλιομέτρων από τα ρωσικά έως τα τουρκικά παράλια. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει το χερσαίο τμήμα του αγωγού, δηλαδή η δεύτερη γραμμή που θα έχει μήκος 180 χιλιόμετρα.
Η πρώτη γραμμή θα προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την τουρκική αγορά, ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Η ισχύς της κάθε γραμμής είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Οι πρώτες ροές φυσικού αερίου προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2019.
Οι επενδύσεις της Gazprom στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream το 2018 αναμένεται να φθάσουν τα 184,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ), έναντι 93 δισεκατομμυρίων ρουβλίων( 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ) όπου ανήλθαν οι επενδύσεις το 2017. Η Gazprom εκτιμά ότι συνολικό κόστος της κατασκευής θα φθάσει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο σχέδιο αυτό συμμετέχει και η Ελλάδα η οποία θα κληθεί να δεχθεί στο έδαφος της τον αγωγό αυτόν.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα όμως έχει εκδώσει εδώ και πολύ πολύ καιρό ανακοίνωση με την οποία τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα.
Νομίζουμε ότι το έργο αυτό θα βρει μπροστά του πολλά πολλά προβλήματα …και δεν θα «πατήσει» σε ελληνικό έδαφος στην Αλεξανδρούπολη στην οποία παρεμπιπτόντως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν αεροπορική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου