Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα βιολογικά τρόφιμα



Αυστηρότεροι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα βιολογικά τρόφιμα

Το ΕΚ ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό που θα διασφαλίσει τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο υψηλής ποιότητας βιολογικών τροφίμων και την προώθηση της βιολογικής παραγωγής.
  • Αυστηροί έλεγχοι κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού
  • Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες κατά της μόλυνσης βιολογικών τροφίμων ουσίες που δεν είναι εγκεκριμένες
  • Όλα τα εισαγόμενα τρόφιμα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ
Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως (466 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 50 αποχές) στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων, όπως αυτός συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές του ΕΚ και τους υπουργούς της ΕΕ στις 28 Ιουνίου 2017.

Οι κύριες διατάξεις του κανονισμού προβλέπουν τα εξής

Εξασφάλιση βιολογικών τροφίμων υψηλής ποιότητας

Αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργούνται σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή μία φορά κάθε δύο χρόνια, εάν δεν έχει διαπιστωθεί καμία πρακτική εξαπάτησης τα τελευταία τρία χρόνια.
Τα εισαγόμενα προϊόντα θα συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ. Η παρούσα νομοθεσία προβλέπει το «καθεστώς αναγνώρισης ισοδυναμίας», το οποίο ουσιαστικά υποχρεώνει τις τρίτες χώρες να συμμορφώνονται με παρόμοιους αλλά όχι με πανομοιότυπους κανόνες. Το καθεστώς αυτό θα καταργηθεί σταδιακά εντός πέντε ετών.

Ενίσχυση της παραγωγής βιολογικών τροφίμων στην ΕΕ

Αύξηση της προσφοράς βιολογικών σπόρων και ζώων για την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών βιολογικών τροφίμων: οι εξαιρέσεις που επιτρέπουν τη χρήση συμβατικών σπόρων και ζώων στη βιολογική παραγωγή θα καταργηθούν το 2035.
Μικτές γεωργικές εκμεταλλεύσεις: θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται οι μικτές καλλιέργειες, δηλαδή εκείνες που παράγουν τόσο συμβατικά όσο και βιολογικά τρόφιμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο αυτές γεωργικές δραστηριότητες θα διαχωρίζονται σαφώς και αποτελεσματικά.
Ευκολότερη πιστοποίηση για μικροκαλλιεργητές: η καθιέρωση συστήματος ομαδικής πιστοποίησης θα μειώσει τις δαπάνες ελέγχου και πιστοποίησης και το διοικητικό φόρτο για τους μικροκαλλιεργητές, εξοικονομώντας τους έτσι χρόνο και χρήμα όταν αποφασίζουν να ξεκινήσουν να παράγουν βιολογικά προϊόντα.

Αποφυγή της μόλυνσης των βιολογικών προϊόντων με χημικά φυτοφάρμακα ή συνθετικά λιπάσματα

Προληπτικά μέτρα: οι γεωργοί και οι άλλοι φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν μια σειρά νέων μέτρων για την αποφυγή μόλυνσης των προϊόντων τους. Εάν υπάρχει υποψία ότι το προϊόν περιέχει κάποιο μη εγκεκριμένο φυτοφάρμακο ή λίπασμα, δεν θα πρέπει να φέρει την επισήμανση βιολογικού προϊόντος μέχρις ότου διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Εάν αποδειχθεί ότι η μόλυνση ήταν εσκεμμένη ή ότι ο παραγωγός δεν εφάρμοσε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, τότε το προϊόν θα χάσει το καθεστώς βιολογικού προϊόντος.
Τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν επί του παρόντος κατώτατα επιτρεπόμενα όρια για τις μη εγκεκριμένες ουσίες (π.χ. φυτοφάρμακα) σε βιολογικά τρόφιμα, θα μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα ίδια όρια, ωστόσο θα υποχρεούνται να επιτρέπουν στα βιολογικά τρόφιμα που παράγονται σε άλλες χώρες τις ΕΕ και συμμορφώνονται με τους γενικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, να έχουν πρόσβαση στις αγορές τους.
Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με το πόσο αποτελεσματικοί είναι οι κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της μόλυνσης των βιολογικών προϊόντων και τα κατώτατα επιτρεπόμενα όρια και, αν χρειαστεί, θα καταθέσει νέα νομοθετική πρόταση για την εναρμόνισή τους.
Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ, εφόσον λάβει και την επίσημη έγκριση του Συμβουλίου, τον Ιανουάριο του 2021.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες (στα αγγλικά) σχετικά το νέο κανονισμό στο αναλυτικό σημείωμα.
Αρχεία νομοθεσίας βιολογικών προϊόντων και τροφίμων


ftiaxno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου