Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Αδελφικός «πόλεμος» για το φρικτό έγκλημα



ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ

Ο ΕΝΑΣ ΔΡΑΣΤΗΣ «ΔΑΚΤΥΛΟΔΕΙΧΝΕΙ» ΤΟΝ ΑΛΛΟ. ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΡΙΤΩΝ. ΠΟΙΕΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Η βαναυσότητα του εγκλήματος σε συνδυασμό με τις απανωτές ανατροπές συνθέτουν, ίσως, μιαν από τις πιο περίπλοκες και πολυσυζητημένες υποθέσεις φόνου στα χρονικά της Κύπρου

Από τα 13 αδικήματα, που διερευνώνται εναντίον των τριών υπόπτων, διαφαίνεται πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν οι δράστες σχεδίαζαν εξαρχής να δολοφονήσουν τα θύματά τους ή αν πρόκειται για ληστεία που στράβωσε, με τραγική κατάληξη να σκοτώσουν το ζεύγος

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, τα τελευταία 24ωρα, στην υπόθεση των άγριων δολοφονιών του 60χρονου καθηγητή του English School, Γιώργου Χατζηγεωργίου, και της 59χρονης συζύγου του, υπαλλήλου στην Κεντρική Τράπεζα, Ντίνας Σεργίου, οι οποίοι δέχθηκαν δεκάδες μαχαιριές στο σπίτι τους, στον Στρόβολο, τα ξημερώματα της 19ης Απριλίου.
Η βαναυσότητα του εγκλήματος σε συνδυασμό με τις απανωτές ανατροπές συνθέτουν, ίσως, μιαν από τις πιο περίπλοκες και πολυσυζητημένες υποθέσεις φόνου στα χρονικά της Κύπρου.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία πρόσωπα. Έχει εντοπιστεί το φονικό όπλο (μαχαίρι), καθώς και άλλα σημαντικά τεκμήρια. Συνεπώς, η Αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί θέμα χρόνου την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, κάτι που είχε υποσχεθεί και η ηγεσία της Αστυνομίας από την περασμένη Τετάρτη.
Εναντίον των υπόπτων διερευνώνται, συνολικά, αδικήματα που περιλαμβάνουν φόνο εκ προμελέτης, συνωμοσία προς διάπραξη φόνου, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, ληστεία, διάρρηξη, κλοπή, απαγωγή και αυτουργία.
Συνεπώς, διαφαίνεται πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν οι δράστες σχεδίαζαν εξαρχής να δολοφονήσουν τα θύματά τους ή αν πρόκειται για ληστεία που στράβωσε, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν το ζεύγος.

Τα ρίχνει στον αδελφό του o 33χρονος
Χθες, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής των δύο τελευταίων υπόπτων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ακούστηκαν νέες συνταρακτικές λεπτομέρειες για το διπλό φονικό.
Το Δικαστήριο ενέκρινε αίτημα της Αστυνομίας για 8ήμερη κράτηση του 23χρονου ετεροθαλούς αδερφού του 33χρονου, που ήδη τελεί υπό κράτηση, όπως και της 21χρονης συμβίας του 33χρονου.
Όπως ανέφερε ο Ανώτερος Υπαστυνόμος, Κουμέττος Κουμέττου, οι ανακριτές έχουν στην κατοχή τους νέα τεκμήρια και συγκεκριμένα ένα ξίφος, ένα ρόπαλο, κορδόνια παπουτσιών, ενώ αναζητούν μία κουκούλα/σκούφο, τύπου «Bob Marley». Εντοπίστηκαν, ακόμη, σημειώσεις στο όχημα του 33χρονου, στις οποίες οι ίδιοι κατέγραφαν τις κινήσεις και τα σχέδιά τους.
O 33χρονος παραδέχεται ότι συμμετείχε στο έγκλημα και ότι βρισκόταν στη σκηνή του εγκλήματος. Ωστόσο, δακτυλοδείχνει τον 23χρονο αδελφό του ως τον δολοφόνο.
Στην κατάθεσή του ο 33χρονος ισχυρίζεται ότι ο 23χρονος, βγαίνοντας από το σπίτι, είπε επί λέξει: «Εμασιέρωσά τους τζιαι τους θκυο».
Ακολούθως, ο 33χρονος υπέδειξε τον χώρο όπου έκρυψαν το φονικό όπλο στο πατρικό τους στην Αγλαντζιά.
Το μαχαίρι βρέθηκε τυλιγμένο σε ματωμένα ρούχα στην αυλή του σπιτιού. Τα ρούχα φέρεται να ανήκουν στον 23χρονο.

23χρονος: «Λέει ψέματα»
Από την πλευρά του, ο 23χρονος ισχυρίζεται ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του λέει ψέματα και ότι είναι αθώος.
Όπως ειπώθηκε στο Δικαστήριο, στον 23χρονο ύποπτο εντοπίστηκαν μώλωπες και στην 21χρονη εκχυμώσεις στην πλάτη, οι οποίες εκτιμάται ότι έγιναν πριν από 3-4 μέρες.
Όπως είπε ο κ. Κουμέττου, βρέθηκε γενετικό υλικό της ύποπτης στο ρόπαλο και τα παπούτσια. Η ίδια απάντησε: «Δεν έκανα κάτι εγώ», προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς που διερευνώνται. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η «Σημερινή», ανακρινόμενη, είπε ότι το ξίφος το έκανε δώρο στον συμβίο της ο εργοδότης του και ότι η ίδια το έπιασε στα χέρια της και το επεξεργάστηκε. Σε σχέση με το ρόπαλο, ισχυρίστηκε πως ούτε το είδε, ούτε το άγγιξε ποτέ. Το ίδιο ισχυρίζεται και για τα κορδόνια των παπουτσιών του συμβίου της, παρόλο που έχει εντοπιστεί σ’ αυτά γενετικό υλικό της.

Νέα αναγνωριστική παράταξη
Ο 15χρονος γιος του δολοφονηθέντος ζεύγους και μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας αναμένεται να κληθεί για δεύτερη αναγνωριστική παράταξη, στην οποία θα σταθούν για αναγνώριση οι δύο νέοι συλληφθέντες. Αναζητούνται τα κλοπιμαία στην κατοικία των θυμάτων, περιλαμβανομένου του πορτοφολιού του 60χρονου θύματος, στο οποίο υπήρχε άγνωστο χρηματικό ποσό, δελτίο ταυτότητας και τρεις πιστωτικές κάρτες.
Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος, Κουμέττος Κουμέττου, είπε ενώπιον του δικαστηρίου πως υπάρχει εύλογη υποψία ότι δύο νέοι ύποπτοι ενέχονται στη διάπραξη φόνου εκ προμελέτης, ληστεία, διάρρηξη και κατοχή επιθετικού όπλου.
Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε διατάγματα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον τους. Τόσον ο 23χρονος όσο και η 21χρονη, κατόπιν δικής τους απόφασης, δεν εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο κατά τη διαδικασία.
Οι δύο τους αναμένεται να ανακριθούν εκ νέου και δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία που να δικαιολογούν και άλλες συλλήψεις.

Άνευ προηγουμένου σεναριολογία
Είναι γεγονός πως κατά τα πρώτα 24ωρα της διπλής δολοφονίας το τοπίο των ερευνών ήταν ομιχλώδες. Υπήρχε μεν μια λεπτομερής μαρτυρία από έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον 15χρονο υιοθετημένο γιο της οικογένειας που περιέγραφε την εισβολή δύο δραστών στην οικία του, αλλά μέχρις εκείνη τη στιγμή δεν είχαν εντοπιστεί ξεκάθαρα στοιχεία στη σκηνή που να επιβεβαιώνουν τη μαρτυρία, όπως ίχνη δραστών, παραβίαση οικίας ή το φονικό όπλο.
Στο μεταξύ, φούντωνε μια άνευ προηγουμένου σεναριολογία και φημολογία που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους καφενέδες και στις καφετερίες. Παράλληλα, όμως, οι ανακριτές συνέχιζαν το έργο τους, αναζητώντας το πρώτο ισχυρό στοιχείο που θα ξετύλιγε το κουβάρι του μυστηρίου.

Πώς φθάσαμε στις συλλήψεις
Τελικά, μίλησαν οι επιστημονικές εξετάσεις, που οδήγησαν την περασμένη Τετάρτη στη σύλληψη του 33χρονου.
Γενετικό υλικό του υπόπτου είχε εντοπιστεί σε δύο τεκμήρια που βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος και συγκεκριμένα ένα ζευγάρι παπούτσια. Σε προφορική κατάθεση, ο ύποπτος παραδέχθηκε εμπλοκή και ανέφερε στους ανακριτές ότι θα μιλήσει και θα πει την αλήθεια, αποκαλύπτοντας όλους τους εμπλεκομένους.
Την επομένη οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση.
Εκεί, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λευκωσίας, ανώτερος υπαστυνόμος Κουμέττος Κουμέττου, αποκάλυψε το μαρτυρικό υλικό που υπήρχε μέχρις εκείνη τη στιγμή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 33χρονος φέρεται να υποστήριξε σε κατάθεσή του ότι «ξέρει τι έγινε σ' εκείνο το σπίτι το συγκεκριμένο βράδυ, αλλά μέχρις ενός σημείου», ότι γνωρίζει και τον σκοπό και το κίνητρο και ότι «τούτον που έγινε» σχεδιαζόταν τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο ίδιος γνώριζε το σπίτι από το 2012, όταν είχε πάει για να κάνει κάποιες δουλειές στα παράθυρα.
Παράλληλα, γραπτή μαρτυρία τον φέρει να είχε πει σε συγγενικό του πρόσωπο μια ημέρα πριν από τη δολοφονία ότι την επομένη θα γινόταν πλούσιος, επειδή θα έκανε μια «σίουρη» δουλειά και μάλιστα ότι θα είχε άνθρωπο εντός του σπιτιού που θα τους βοηθούσε. Ειδικότερα, το έθεσε ότι θα πάει να κάνει μια δουλειά, η οποία είναι σίγουρη, επειδή «έχουμεν άθρωπον που την μέσα μερκά».
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ, υπάρχει προφορική μαρτυρία που τον φέρει να είχε γράψει σε δύο σημειωματάρια όλα όσα αφορούν την υπόθεση, τα οποία είχε στο αυτοκίνητο του παππού του, το οποίο οδηγούσε.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής των ανακριτών ενώπιον του δικαστηρίου, γύρω στη 1.45 τα ξημερώματα της Πέμπτης, 19 Απριλίου, η Αστυνομία ειδοποιήθηκε για δύο τραυματισμένα πρόσωπα στην οδό Ζαλόγγου στον Στρόβολο. Όταν μετέβησαν στο μέρος, εντόπισαν στο κυρίως υπνοδωμάτιο δύο πρόσωπα να είναι νεκρά, με τον άντρα να βρίσκεται μπρούμυτα στο πάτωμα και τη γυναίκα μπρούμυτα στο κρεβάτι.
Ακολούθως λήφθηκε μαρτυρία ότι γύρω στη 01.35 ο ανήλικος γιος του ζεύγους, ηλικίας 14,5 ετών, μετέβη σε γειτονική οικία και ανέφερε ότι δύο άγνωστοι εισήλθαν στο σπίτι και σκότωσαν τους γονείς του, ενώ τον ίδιο τον κλείδωσαν σε υπόγειο, απ’ όπου κατάφερε να διαφύγει. Ειδικότερα, σε γραπτή κατάθεση ανέφερε ότι γύρω στις 10.30 μ.μ. της 18ης Απριλίου ξάπλωσε για να κοιμηθεί και τότε άκουσε τη μητέρα του να κλαίει.
Έπειτα από λίγα λεπτά και ενώ ακόμα βρισκόταν στο κρεβάτι του, τον προσέγγισε άγνωστος άντρας που είχε ακάλυπτο το πρόσωπό του, ο οποίος του είπε «σκότωσα τους γονείς σου». Επίσης, τον ρώτησε πού είναι τα λεφτά, ενώ στη συνέχεια τον τράβηξε από το κρεβάτι υπό την απειλή μαχαιριού και, αφού του κρατούσε το στόμα κλειστό, τον οδήγησε στην κουζίνα. Κατά τον χρόνο που τον μετέφερε από τον πάνω όροφο στο ισόγειο τού είπε: «Μην φοβάσαι, δεν θα σε πειράξω, έχω κι εγώ γιο».
Στην κουζίνα, ο άγνωστος τού ζήτησε να ανοίξει την πόρτα και ο ίδιος το έπραξε παίρνοντας τα κλειδιά από το τραπέζι. Τότε εμφανίστηκε και δεύτερος άντρας, ο οποίος έφερε κουκούλα στο πρόσωπο και εισήλθε και αυτός στην κουζίνα. Τη στιγμή εκείνη πρόσεξε τα χαρακτηριστικά του πρώτου προσώπου που δεν έφερε κουκούλα και τα οποία ομοιάζουν με τα χαρακτηριστικά του 33χρονου, ενώ στη συνέχεια αυτός τον κλείδωσε στο κελάρι του σπιτιού. Έπειτα από περίπου μισή ώρα κατάφερε να εξέλθει αφαιρώντας φυλλαράκια από την πόρτα και τραυματίζοντας τα χέρια του. Ακολούθως, ανέβηκε στο δωμάτιο των γονιών του και, αφού άνοιξε την πόρτα και είδε τι συνέβη, έτρεξε να ζητήσει βοήθεια από γείτονα.

Τον αναγνώρισε ο 15χρονος
Αναφερόμενος στα γεγονότα της σύλληψης του 33χρονου, ο προϊστάμενος της ανακριτικής ομάδας ανέφερε ότι την περασμένη Τρίτη λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία ότι το βράδυ της 18ης Απριλίου ο ύποπτος εθεάθη να κινείται ύποπτα στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε το έγκλημα και να κρατά δύο όμοια αντικείμενα μ’ εκείνα που βρέθηκαν στη σκηνή. Νωρίς το βράδυ της 25ης Απριλίου ο ύποπτος συνελήφθη στην Αγία Νάπα και, αφού οδηγήθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ, εξέφρασε την επιθυμία να πει ό,τι ξέρει για την υπόθεση.
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο 15χρονος γιος του δολοφονημένου ζεύγους αναγνώρισε σε παράταξη τον 33χρονο ως το πρόσωπο που δεν φορούσε κουκούλα και του μίλησε το βράδυ του φονικού. Ακολούθησε νέα πολύωρη ανάκριση του 33χρονου, ο οποίος παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση και κατονόμασε ακόμη ένα πρόσωπο (τον 23χρονο αδελφό του) ως τον κουκουλοφόρο δράστη, με τον οποίο μπήκαν μαζί στο σπίτι.
Σε δηλώσεις τους, τις προηγούμενες μέρες, ο ιδιώτης ιατροδικαστής, Μάριος Ματσάκης, και ο δικηγόρος, Γιώργος Παπαϊωάννου, οι οποίοι εκπροσωπούν τον 15χρονο, υποστήριξαν ότι το παιδί λέει την αλήθεια και δεν έχει καμία σχέση με το φονικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου