Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Καρφί στο φέρετρο Τουρκίας και συστήματος Ασφαλείας Σάικς Πικό: Γαλλικά στρατεύματα σε στενή συνεργασία με Κούρδους του YPG



«Οι Ειδικές Δυνάμεις της Γαλλίας συνεργάζονται πολύ στενά με τους τρομοκράτες του YPG στη βόρεια Συρία», αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι οι οποίες μεταφέρουν την μεγάλη οργή του Τούρκου προέδρου για τα τεκταινόμενα, και φοβούμενοι ότι χάνουν το «παιχνίδι» στην Συρία.
Ο γαλλικός στρατός ενίσχυσε το συντονισμό του με τους Σύρους μαχητές YPG  όντως σε πολλά μέρη της βόρειας Συρίας που ελέγχονται  από τις δυνάμεις αυτές.
Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της οργάνωσης  SDF  που είναι στην πραγματικότητα, το συριακό παράρτημα  της οργάνωσης ΡΚΚ  συναντήθηκαν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν στο Παρίσι.

Τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Γαλλία υποσχέθηκε  να αποστείλει επιπλέον στρατεύματα στη βόρεια περιοχή του Manbij της Συρίας με σκοπό την υποστήριξη του SDF.
Σε προηγούμενες δηλώσεις, η γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας «διάλογος» μεταξύ της SDF και της Τουρκίας με τη βοήθεια της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας.

Σε απάντηση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:
«Εάν η παρατήρηση [από τη γαλλική Προεδρία] ότι «μπορούν να μεσολαβήσουν μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων» είναι αληθινή, τότε αυτή υπερβαίνει κατά πολύ την ικανότητα του ατόμου που το είπε».
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων  Anadolu από τοπικές πηγές, οι γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις έφθασαν σε βάση των ΗΠΑ στην πόλη Rmelan στην οποία υπάρχουν μέλη του YPG  στην επαρχία Al-Hasakah αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό εισέρχεται συχνά και εξέρχεται από τη Συρία μέσω του γειτονικού Ιράκ.
Με τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων, γαλλικά στρατεύματα και με πληροφορίες του αμερικανικού στρατού, οι Γάλλοι κινούνται επίσης μέσα και γύρω από τις πόλεις  Manbij, Raqqah και Deir az-Zor, όπου συχνά επισκέπτονται θέσεις Κούρδων YPG .
Το γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό συναντήθηκε επίσης με επικεφαλής των Σύρων Κούρδων , στο  οποία η Γαλλία παρείχε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο γαλλικός στρατός διατηρεί σήμερα παρουσία σε πέντε στρατιωτικές βάσεις στη βόρεια Συρία σε περιοχές που ανήκουν στους Κούρδους .
Ενώ περισσότεροι από 70 άτομα των γαλλικών μονάδων Ειδικών Δυνάμεων  που δρουν υπό την αιγίδα του διεθνούς συνασπισμού κατά του  Daesh,  αναπτύχθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Lafarge κοντά στο λόφο Mistanur και στο χωριό Harb-Isk στην πόλη Ayn al-Arab (Kobani) στη βόρεια επαρχία Αλεππό της Συρίας.
Οι γαλλικές δυνάμεις, ετοιμάζονται να διεξάγουν επίσης επιτόπιες επιχειρήσεις παράλληλα με τους Κούρδους του YPG .
Υπενθυμίζουμε ότι μια  αεροπορική βάση που κατασκευάστηκε  από τον αμερικανικό στρατό στο Harab-Isk ενσωματώθηκε αργότερα στο κοντινό εργοστάσιο τσιμέντου. Η εγκατάσταση διευθύνεται από στρατιωτικό προσωπικό των Η.Π.Α. που λειτουργεί κάτω από το συνασπισμό, ενώ υπάρχουν και αρκετά γαλλικά στρατεύματα.
Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 30 γαλλικά στρατεύματα επιχειρούν  επίσης με τους Κούρδους στη βόρεια πόλη Raqqah της Συρίας.
Η ουσία είναι ότι παρά τις «κραυγές» των Τούρκων για τους Γάλλους στην περιοχή της Συρίας, αλλάζει τελείως η συμφωνία ΣΑΙΚΣ –ΠΙΚΟ του 1918, που καθόρισε τα σύνορα της περιοχής για 100 και πλέον χρόνια και οι Γάλλοι αποτελούν μέρος της είτε το θέλουν είτε όχι οι νέο-οθωμανοί.
Και η ενίσχυση του άξονα αυτού ήταν απαραίτητη προυπόθεση για την μελλοντική δημιουργία του κουρδικού κράτους.
Το πλέον τυπικό ιστορικό παράδειγμα (κανονικής) μυστικής διπλωματίας είναι εκείνο που οδήγησε στην περιώνυμη Συμφωνία Σάικς – Πικό.
Ενας Βρετανός Τόρης διπλωμάτης, ο Μαρκ Σάικς, και ένας Γάλλος συνάδελφός του, ο Ζορζ-Φρανσουά Πικό, πρακτικά οριστικοποίησαν πάνω σε ένα χάρτη της Μέσης Ανατολής ό,τι λίγο αργότερα έγινε –μεταξύ άλλων– γνωστό ως «Ιράκ» και «Συρία».
Τη Συμφωνία επικύρωναν και οι Ρώσοι, το τρίτο μέρος της Αντάντ.
Τώρα, οι ίδιοι παίκτες ξανά, καλούνται να επαναχαράξουν τα σύνορα της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου