Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Σφοδρές συγκρούσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ορθοδοξία: Aμερικανοί σε Αγιο Ορος -Οικουμενικό Πατριαρχείο για Ουκρανία και «Τρίτη Ρώμη»



Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με επίκεντρο την Ορθοδοξία, θέμα στο οποίο παρατηρείται έντονη κινητικότητα και από τις δύο πλευρές τις τελευταίες ημέρες με εκατέρωθεν κινήσεις. Το πρώτο θέμα που έχει προκύψει είναι μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας του Κιέβου και του ρωσικού πατριαρχείου, θέμα στο οποίο υπήρξε και παρέμβαση Ρ.Τ.Ερντογάν.

Εδώ υπάρχει η πρόθεση των Ουκρανών να αποσχιστούν από την Μόσχα και να «υπαχθούν» στην Κωνσταντινούπολη, μια κίνηση με αμερικανική σχεδίαση. Το παρασκήνιο εδώ είναι πολύ μεγάλο και πολύ «βαθύ».
Επίσκεψη του Πρέσβη Samuel Brownback στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Πριν μερικές ημέρες είχαμε την επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, την  14η Απριλίου, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Samuel Brownback, ο οποίος διορίσθηκε πρόσφατα επικεφαλής της υπηρεσίας θεμάτων διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας των ΗΠΑ.

Ο Πρέσβης Brownback ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για τα νέα καθήκοντά του και για τα επικείμενα ταξίδια του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη σειρά του συνεχάρη τον κ.Πρέσβη για τη νέα τιμητική αποστολή που ανέλαβε και συζήτησε μαζί του για την κατάσταση των Χριστιανών στην Τουρκία.
Επειτα συναντήθηκε ο  Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη  Βαρθολομαίο Α ‘, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις δήλωση σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση.
Στη συνάντηση, που διήρκεσε 35 λεπτά, παρευρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα για την επίλυση ζητημάτων της ομογένειας και του Πατριαρχείου και έθεσε προφορικά και γραπτά τα ζητήματα τα οποία ακόμη εκκρεμούν.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν πολύ εγκάρδιος και έδειξε ενδιαφέρον για τα ζητήματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ερντογάν κάλεσε στην αίθουσα τον κ. Adnan Ertem, Διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως των Βακουφίων, στον οποίο έδωσε οδηγίες για τον χειρισμό των θεμάτων της αρμοδιότητας του.
Τέλος, ο Πατριάρχης κάλεσε στην αίθουσα την Τιμία Συνοδεία του, η οποία είχε την ευκαιρία να χαιρετίσει τον Πρόεδρο.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πατριάρχης και ο Ερντογάν συζήτησαν την κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία και τον διαθρησκειακό διάλογο, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες μετά τη συνδιάσκεψη του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο ορθόδοξος κλήρος αποφάσισε να «συντονίσει τις αδελφές ορθόδοξες εκκλησίες» για το αυτοκέφαλο του «Ορθόδοξου Έθνους της Ουκρανίας».
Τι έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Μονή Βατοπεδίου;
Σε μία επίσκεψη βόμβα προχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Πάιατ. Σίγουρα οι κινήσεις του έμπειρου διπλωμάτη δεν γίνονται τυχαία. Το τελευταίο διάστημα έχεο οργώσει κάθε σημείο Ελληνικής γης, ενώ συνεχώς αναφέρεται για τις τουρκικές προκλήσεις.
Το Όρος ‘Αθως είναι ένα πραγματικά πνευματικό μέρος έγραψε ο κ.Πάιατ και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πλούσια ιστορία της Μονής Βατοπεδίου και την καινοτόμο έρευνα και τις ιδέες της Μονής για τα βιολογικά φυτικά προϊόντα της.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, η οποία συνοδεύεται και από τέσσερις φωτογραφίες από την επίσκεψή του στη Μονή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ανέφερε:
«Το Όρος ‘Αθως είναι ένα πραγματικά πνευματικό μέρος και ευχαριστώ θερμά τον ηγούμενο Εφραίμ που με μύησε στην πλούσια ιστορία του Βατοπεδίου, στην πρώτη στάση μου εδώ. Εντυπωσιάστηκα επίσης από την καινοτόμο έρευνα και τις ιδέες της Μονής για τα βιολογικά φυτικά προϊόντα της».
Δείτε εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου