Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Πανηγυρική Δοξολογία χοροστατούντος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, στα Τίρανα (φωτο)

Στην πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε σήμερα το απόγευμα στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, στα Τίρανα, χοροστάτησε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία.
Πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί μέσα και έξω από τον Καθεδρικό Ναό προκειμένου να τον υποδεχθεί και να προσευχηθεί κατά την τέλεση της Δοξολογίας που εψάλη στην αλβανική, τη ρωσική και την ελληνική γλώσσα.
«Ενθυμούμαι, όταν για πρώτη φορά συναντηθήκαμε το 1968 σε μια Συνέλευση του Παγκοσμίου Οργανισμού Ορθοδόξου Νεολαίας ‘'Σύνδεσμος'' στη Σουηδία, τον λαϊκό Θεολόγο, που είχε έρθει ως πρώτος αντιπρόσωπος της Ορθοδόξου νεολαίας της Σοβιετικής Ενώσεως», τόνισε κατά την προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος για να προσθέσει ότι «έκτοτε αναπτύχθηκε μια βαθύτατη εκτίμηση και ειλικρινής φιλία εν Χριστώ. Στις επόμενες δεκαετίες, επανειλημμένως συνεργαστήκαμε σε ποικίλες Εκκλησιαστικές Επιτροπές, σε Διορθόδοξα, Διαχριστιανικά και Διαθρησκειακά Συνέδρια και Συμβούλια. Δεν λησμονώ τη δυναμική παρουσία Σας, την ευγένεια, τη χαρούμενη διάθεση, την καθαρότητα σκέψεως, τη δημιουργική συμβολή. Η ανάδειξή Σας προ εννέα ετών στην κορυφή της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας πρόσφερε νέες μεγάλες δυνατότητες στην αξιοποίηση των ιδιαιτέρων προσόντων Σας στην πολυδιάστατη εκκλησιαστική Σας προσφορά».
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους παράλληλους βίους των δύο αδελφών Εκκλησιών της Ρωσίας και της Αλβανίας που δέχθηκαν απηνή διωγμό από τα αθεϊστικά καθεστώτα, αλλά, όπως επισήμανε, «Όταν όμως σταμάτησε ο αντιθρησκευτικός διωγμός και μου ζητήθηκε από την Εκκλησία, συγκεκριμένα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, που είχε εκχωρήσει το Αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Αλβανίας και έχει τη μέριμνα των εν περιστάσει ευρισκομένων Εκκλησιών, αισθάνθηκα το χρέος να παραμερίσω σχέδια, προτιμήσεις και αγάπες και να υπακούσω στο απρόοπτο και παράδοξο θέλημα του Θεού», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ειδική την αποστολή που του ανέθεσε η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως για την ανασύσταση της Εκκλησίας στην Αλβανία, εξέφρασε επ' αυτού θερμή ευχαριστία, αλλά και προς τις άλλες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής, για την αμέριστη εμπιστοσύνη και συμπαράσταση.
Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Του θριάμβου της Αναστάσεως προηγείτο ο Γολγοθάς. Κατά τον 20ό αι. και οι δύο Εκκλησίες μας υπέφεραν μεγάλες ταλαιπωρίες σε συνέχεια των παθημάτων του Χριστού. Καταστράφηκαν ναοί, βεβηλώθηκαν τα άγια, ενώ παράλληλα πολλοί κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί κυνηγήθηκαν μέχρι τον μαρτυρικό θάνατο στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Με αυτόν τον τρόπο ο εχθρός της σωτηρίας μας ήθελε να σπείρει τον πνευματικό θάνατο στους λαούς που ποιμαίνονταν από τις Εκκλησίες μας, αλλά, σε αντίθεση με τους σκοπούς των διωκτών, πραγματοποιήθηκε η ανάσταση της πίστεως, η επιστροφή στη ζωή, αφού το αίμα των μαρτύρων είναι ο σπόρος του Χριστιανισμού».
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι «Η άφιξή μου εδώ συνοδεύεται από αισθήματα λαμπρά. Χαίρομαι, που μου δίνεται η δυνατότητα να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά του Αγίου Πάσχα, ‘'τούτο δε εστί συμπαρακληθήναι εν υμίν διά της εν αλλήλοις πίστεως υμών τε και εμού'' (Ρωμ. 1:12) και να προσκυνήσω στα ιερά μέρη της Αλβανίας. Ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού η ειρηνική επίσκεψή μου να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο τοπικών Ορθοδόξων Αδελφών Εκκλησιών».
πηγη:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου